Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Nechápu, proč někdo, kdo má ok vztah už teď řeší dělení majetku.S takovou si ten rozvod akorát přivoláš. Vím, že mě tady hodně lidí sjede, ale myslím, že myslíme moc materiálně. Užívej si manželství a toho, že je vše jak má být a neřeš dělení majetku. Tohle kdyby mi manžel řekl, že o něčem takovém přemýšlí, tak bych na náš vztah asi hodně změnila názor.
Tak tedy hodně štěstí ![]()
@Táta Pavel Nevím, jak je to s kapitálovým životním pojištěním, ale např. důchodové pojištění, pokud platíš z peněz sjm (a to výplata za normálních okolností je), tak při vypořádání sjm je povinnost se vypořádat i z těchto peněz. Ad absurdum to může vést k pěkné likvidaci spořivého manžela. Sám na ty peníze může sáhnout až v důchodu, ale vypořádat to musí hned.
@Anonymní píše:
Nechápu, proč někdo, kdo má ok vztah už teď řeší dělení majetku.S takovou si ten rozvod akorát přivoláš. Vím, že mě tady hodně lidí sjede, ale myslím, že myslíme moc materiálně. Užívej si manželství a toho, že je vše jak má být a neřeš dělení majetku. Tohle kdyby mi manžel řekl, že o něčem takovém přemýšlí, tak bych na náš vztah asi hodně změnila názor.
Pokud si myslíš, že když nebudete mít jasno v majetku pro případ rozvodu, že vás rozvod nepotká, tak držím palce. Vzhledem k tomu, že se rozvádí necelých 50% manželství si myslím, že tvůj přístup je v dnešní době až nezodpovědný. Ale je to tvůj život a pokud Vás rozvod nepotká, tím líp a kdyby potkal, tak držím palce, ať jste schopni se domluvit a spravedlivě vypořádat. Bohužel to tak dost často nebývá a dost často odchází žena sice s dětma, ale výrazně si pohorší po všech směrech. To bych já svému dítěti nikdy neudělala, že bychom s mužem nebyli rámcově domluveni na jistých pravidlech tak, aby pro mou dceru případný rozvod nebyl traumatizující ještě i po stránce ekonomické ve směru, že najednou si nebude s maminkou dovolit nic z toho, na co je doteď zvyklá. Tady musí romantika stranou.
@Anonymní píše:
A proč anonymně? Vždyť je milé, že máš k manželovi takovou důvěru. Já si taky myslím, že spolu budeme navždy (jinak si to neumím představit). Zkušenosti okolí mě ale přesvědčuje, že je dobré myslet na kdyby.
Chci se zeptat, jestliže jsem před manželstvím zdědila peníze, které v době trvaní manželství vložim do koupi nemovitosti, ale na koupi nemovitosti bude část financí přispívat i manžel ze SJM, jak by se to v případě rozvodu řešilo. díky
@kaaa píše:
Chci se zeptat, jestliže jsem před manželstvím zdědila peníze, které v době trvaní manželství vložim do koupi nemovitosti, ale na koupi nemovitosti bude část financí přispívat i manžel ze SJM, jak by se to v případě rozvodu řešilo. díky
No tak hlavně není to manžel, kdo přispívá ze SJM, ale jste to oba, co přispíváte ze SJM. Předpokládám, že dům je v SJM a nikoliv v podílovém vlastnictví. Bylo by dobré, kdybys měla doklad od toho, kolik vlastních prostředků jsi do domu vložila, pak by se při vypořádání nejprve vyplatil tento podíl a zbytek by se dělil napůl. Pokud to ale bude neprokazatelné, že dědictví existovalo nebo že bylo v dané částce vloženo do domu, pak se to dělí napůl. Ve sporu může manžel tvrdit, že peníze z dědictví jsi ještě před manželstvím rozfofrovala nebo je máš někde ulité, důkazní břemeno je na tobě, ty musíš prokázat existenci těch peněz, jejich vlastnictví a jejich vložení do nemovitosti.
Nechápu, proč někdo, kdo má ok vztah už teď řeší dělení majetku.
S takovou si ten rozvod akorát přivoláš. Vím, že mě tady hodně lidí sjede, ale myslím, že myslíme moc materiálně. Užívej si manželství a toho, že je vše jak má být a neřeš dělení majetku. Tohle kdyby mi manžel řekl, že o něčem takovém přemýšlí, tak bych na náš vztah asi hodně změnila názor.