Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Líbí se vám? Lze dát bez problémů v ČR? Jak byste mu říkali? Chtěli jsme dceru Andrejku, ale čekáme druhého kluka
Jinak první syn se jmenuje Matias.
U mě je takové na hraně, řekla bych, že je zajímavé, ale sama bych ho nedala
Možná víc by se mi líbil Andrej, ale to může v dnešní době vyvolávat spoustu ne vždy příjemných asociací
Zkrácené Andy se mi líbí hodně.
Mě se to líbí moc
Určitě není problém v ČR použít, dokonce jsem se s tím jménem setkala, bratři Lukas, Nikolas, Andreas ![]()
Tak proti gustu žádný dyšputát. Andreas ti na matrice projde, u nás se jim říká Andy. Mě osobně tyhle jména, která mají v českém jazyce alternativu (v tomto případě Ondřej a Matyáš), přijdou tak nějak na sílu rádoby světový, ale můj názor není absolutně směrodatnej.
@Andrejka13
Jedině při cize znějícím jménu. Matias se mi nelíbí, dala bych Matouš. Ale to jsem já, výběr je na vás a dejte si co chcete jako rodičové.
Představuju si naolejovanýho, vysolárkovanýho borce z devadesátek.
V kombinaci s českým příjmením ještě horší.
Libi, ale k cizimu prijmeni. Jestli jste Novakovi, tak je ultra blby.
@Pruhovaný_mýval píše:
Tak proti gustu žádný dyšputát. Andreas ti na matrice projde, u nás se jim říká Andy. Mě osobně tyhle jména, která mají v českém jazyce alternativu (v tomto případě Ondřej a Matyáš), přijdou tak nějak na sílu rádoby světový, ale můj názor není absolutně směrodatnej.
Naprostý souhlas. A aby to bylo ještě „světovější“, udělat deset variant jména, na které stejně budou volat Máťo - Mathias, Mattias…
Jinak ve školce, která si pravidelně hraje pod našimi okny nějaký Andreas je a to uječené Andreáásku už asi nikdy nezapomenu.
Takže za mě ne, ale samozřejmě moje svolení na jméno nepotřebujete. ![]()
Pokud nemáte typicky český příjmení, tak možná…, ale je to divný. Nechápu, proč dávat takhle cize znějící jména, když existuje pro naše krajiny přijatelnější podoba.
@MrsNorris píše:
Představuju si naolejovanýho, vysolárkovanýho borce z devadesátek.
V kombinaci s českým příjmením ještě horší.
Stejna asociace ![]()
@prejeta_zaba píše:
Naprostý souhlas. A aby to bylo ještě „světovější“, udělat deset variant jména, na které stejně budou volat Máťo - Mathias, Mattias…Jinak ve školce, která si pravidelně hraje pod našimi okny nějaký Andreas je a to uječené Andreáásku už asi nikdy nezapomenu.
Takže za mě ne, ale samozřejmě moje svolení na jméno nepotřebujete.
Andreááásku
děs! Stejně jako jsem jednou slyšela na fotbalovym hřišti jak tatínek řve na kluka… Olí, Olivere jak to ku*va hraješ
Od té doby mi to jméno přijde hrozné a směšné ![]()
Třeba příkladně takovej Andreas Vopička. Mi to podprahově evokuje to, že se nějakej řepák Vopička rozhod, že jeho synátor bude světovej a půjde na to prostřednictvím neotřelého jména. Kdyby se ten samej traktorista Vopička jmenoval třeba Altenberger nebo Steiner, tak už to zní tak nějak příhodněji. A klidně ten Vopička může bejt třeba raketovej inženýr, ale ve mě to vyvolává přesně tyhle pocity. Ale jak už jsem řekla, na nějaký moje pocity a názory ohledy neberte, já si taky svý dítě pojmenuju podle svýho.