Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lainaire8 píše:
Ale existuje, moje mamka je třeba Růžena a cítí to stejně jako tady paní anonymníhrozný jméno, ale má ho po babičce, kterou milovala, tak si ho nikdy nezměnila..
Růžena není taky jen „starý“ jméno, dítěti se dá říkat Růženka a to je hezký a v dnešní záplavě nových jmen vlastně tradiční i nové zároveň.
@Wani píše:
Fakt se nějaká dospělá žena představuje jako Maruška
Neee „Čau, já jsem Mařka“
![]()
@Martina D. píše:
Růžena není taky jen „starý“ jméno, dítěti se dá říkat Růženka a to je hezký a v dnešní záplavě nových jmen vlastně tradiční i nové zároveň.
To sice jo, ale co pak? Růžena i Růža je děs, jako zrovna mně to tak nepřijde, jsem zvyklá díky mamce, to jméno znám a přijde mi normální. Ale pro jiný lidi to musí znít divně.
@Lainaire8 píše:
Neee „Čau, já jsem Mařka“![]()
![]()
Existuje i možnost představit se jako Marie.
Též se představuji svým základním tvarem.
@Lainaire8 píše:
Neee „Čau, já jsem Mařka“![]()
![]()
Občas se podaří, naše teď už bývalá sousedka mi při představování podala ruku a povídá, já jsem Mařa
Byla jsem trochu zaskočená.
Babička byla Dobroslava, děda jí říkal Dobruško, ostatní Dobruše, známá je Božena, říkáme jí Boži, Růženě jsme říkali Růženko, Bronislavě Broňo, na brigádě s námi byla Ingrid, do té doby jsem žádnou neznala, je to ale už 20 let ![]()
Příspěvek upraven 12.06.18 v 20:16
@Lainaire8 píše:
To sice jo, ale co pak? Růžena i Růža je děs, jako zrovna mně to tak nepřijde, jsem zvyklá díky mamce, to jméno znám a přijde mi normální. Ale pro jiný lidi to musí znít divně.
Já bych asi kamarádce Růženě říkala asi buď Růže nebo z legrace Ženo, cizí bych říkala Růženo, ale taky bych takové jméno dítěti zrovna nevybrala, i když mi nepřijde, že je to úplná tragédie. Já jen že jsi psala, že je to jméno pro starý.
@dagmarkaa píše:
Babička byla Dobroslava, děda jí říkal Dobruško, ostatní Dobruše, známá je Božena, říkáme jí Boži, Růženě jsme říkali Růženko, Bronislavě Broňo, na brigádě s námi byla Ingrid, do té doby jsem žádnou neznala, je to ale už 20 letPříspěvek upraven 12.06.18 v 20:16
Na drtivou většinu jmen se dá vymyslet hezká zdrobnělina. Nevýhodu vidím v tom, když rodiče dítě pojmenují jen tou zdrobnělinou a ne tím jménem v základním tvaru.
@Wani píše:
Fakt se nějaká dospělá žena představuje jako Maruška
No je to naprd, občas fakt nevím jak se představit. Představuju se Anna, a stejně mi všichni říkají Aničko. Nenaděláš nic. A dospělá jsem už teda dlooooouuuuhooooo.
Zakladatelko, je tolik jiných zdrobněle znějících jmen už v základním tvaru-Františka, Jindřiška, Oldřiška, Štěpánka atd atd..a ta Anežka která se mi k Elišce dost líbí.
Anebo dejte rovnou Annu.
@dagmarkaa píše:
Marii, kterou znám nikdo neřekne jinak než Máša.
Mariím kolem mě se říká buď Máňa nebo Mařka. Mlátím z toho hlavou o zeď
takové nádherné vznešené jméno Marie a oni ho takhle przní.
@Anna766 píše:
No je to naprd, občas fakt nevím jak se představit. Představuju se Anna, a stejně mi všichni říkají Aničko. Nenaděláš nic. A dospělá jsem už teda dlooooouuuuhooooo.Zakladatelko, je tolik jiných zdrobněle znějících jmen už v základním tvaru-Františka, Jindřiška, Oldřiška, Štěpánka atd atd..a ta Anežka která se mi k Elišce dost líbí.
Anebo dejte rovnou Annu.
No ale nepřijdeš a neřekneš: Dobrý den/ahoj, já jsem Anička, ne? Na to jsem reagovala, ne že jim pak někdo říká Maruško.
@Anna766 píše:
Mariím kolem mě se říká buď Máňa nebo Mařka. Mlátím z toho hlavou o zeďtakové nádherné vznešené jméno Marie a oni ho takhle przní.
U nás se jim říká Marie nebo Maja. Mařka vůbec (to je tu vnímáno pejorativně).
@Anna766 přesně, stejně jako Anna, vznešené jméno, ale Andula to rve uši.
@osvc píše:
Třeba Otýlie ve mně evokuje starou tlustou paní
Mne tez a jeste Bozena ![]()