Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@dagmarkaa píše:
@Anna766 přesně, stejně jako Anna, vznešené jméno, ale Andula to rve uši.
Přesně proto nesnášim jméno Vendula
muž ho chtěl pro dceru, jakože po něm (je Václav), ale ani náhodou… Nakonec jsme se dohodli na Veronice.
@dagmarkaa píše:
@Anna766 přesně, stejně jako Anna, vznešené jméno, ale Andula to rve uši.
Jo no, to je jak na krávu.
@Anna766 píše:
Mariím kolem mě se říká buď Máňa nebo Mařka. Mlátím z toho hlavou o zeďtakové nádherné vznešené jméno Marie a oni ho takhle przní.
Na hristi jsem zazila maminku, ktera svou dvouletou holcicku oslovovala zasadne jen „Marie“. Nejdriv jsem byla v soku, ale pak se mi to libilo ![]()
@Wani píše:
No ale nepřijdeš a neřekneš: Dobrý den/ahoj, já jsem Anička, ne? Na to jsem reagovala, ne že jim pak někdo říká Maruško.
@Wani píše:
U nás se jim říká Marie nebo Maja. Mařka vůbec (to je tu vnímáno pejorativně).
Já jim říkám Maruško. Máňu nebo Mařku nevypustím z huby i kdyby nevím co.
Anču ani Mařku bych nedala ani za nic, jsou to hrozný jména.
@Michalka80 píše:
Na hristi jsem zazila maminku, ktera svou dvouletou holcicku oslovovala zasadne jen „Marie“. Nejdriv jsem byla v soku, ale pak se mi to libilo
Mně to přijde pěkné, taky na své děti mluvím často základním tvarem jména, aspoň nejsou pak vyděšené, když je tak někdo osloví.
@Anna766 píše:
Já jim říkám Maruško. Máňu nebo Mařku nevypustím z huby i kdyby nevím co.
Já většině lidem říkám buď základním tvarem jména nebo tak, jak se mi představí. Pokud se jedná o bližší osobu tak např. jejich přezdívkou či domácí verzí jména (pokud chtějí).
@Šarlota4 píše:
Totalni a je mozne, ze vam ho neschvali. Stejne jako nepovoluji domacky tvar Honza.
V ČR je momentalně 29 Aniček, takže povolí. A sedm Honzů.
Třeba u Marie se mi libí tvar Márynko a Mery,
hezký tvar se dá vymyslet na každé jmeno, ale k věci, Annu ve zdrobnělem tvaru bych nedavala…anonymko taky by mě zajimalo, co máš za speciální jméno
![]()
U nás se říká Marie i Anno v základním tvaru, někdy ještě Maru a Ani.
@Wani píše:
Fakt se nějaká dospělá žena představuje jako Maruška
Jo, taky jsem zirala. Obecně neznám Marii, která by se představila jako Marie. 4 z 5 se mi predstavily jako Maruska.
Proti těm jménům nic nemám, ale nedala bych je.
@terien píše:
Anču ani Mařku bych nedala ani za nic, jsou to hrozný jména.
Na to se ale nikdo neptal..Dotaz znel jinak
@hanka.br. píše:
Problém máš se jménem. Ne s tím, že jeho tvar je určen pro staré lidi. Takový tvar totiž opravdu neexistuje (pokud se nejmenuješ Jaga - to bych se ti musela omluvit.)
@Wani píše:
Existuje i možnost představit se jako Marie.Též se představuji svým základním tvarem.
Ano, i tak. Co znám dospělé Marie, většinou se představují „já jsem Majka.“