Jméno Honza, lze dát domácí podobu jména dítěti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
23.3.18 23:07

@margot-e oficiálně možné to v tomto tvaru je, ale já bych to nedala. Honza je zažitý jako hovorová verze jména Jan. Zní mi to podobně, jako když dáš místo Vojtěcha Vojtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.3.18 23:10
@Samuše píše:
To musí ty rodiče milovat, všude kde se zadáva jméno vysvětlovat, že je to opravdu Honza a ne Jan… :potlesk: Katky ještě beru těch je poměrně dost

Mám pocit, že oštěpařka Barbora Špotáková má zase synka jménem Janek. V tomhle tvaru. Ten se taky dost navysvětluje, navíc to zní zdrobněle…Nedělala bych to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148629
23.3.18 23:10
@pe-terka píše:
@margot-e oficiálně možné to v tomto tvaru je, ale já bych to nedala. Honza je zažitý jako hovorová verze jména Jan. Zní mi to podobně, jako když dáš místo Vojtěcha Vojtu.
:mrgreen:
A těch chodí po Čechách 565 kousků. :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
23.3.18 23:11

Ale Jo, okolí si zvykne. Ale když to bude hlásit ve školách, na úřadech, všude možne… no nedala bych to ale samozřejmě je to na každým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
23.3.18 23:12

@pe-terka @Anna766 no a právě Janek je taky domácí podoba.. takže opravdu asi záleží na matrikářce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.3.18 23:14
@Anna766 píše: :mrgreen:
A těch chodí po Čechách 565 kousků. :)

On ten Vojtěch je krásné jméno, ale v cizině dost nepoužitelné. Vojta je asi líp vyslovitelné, ale…pocitově je to prostě „slang“.
Totéž Ondřej, proto jsme ho nikdy nedali. Je zajímavé, že je to dost častá kombinace bratrských jmen, aspon v mém okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.3.18 23:17
@margot-e píše:
@pe-terka @Anna766 no a právě Janek je taky domácí podoba.. takže opravdu asi záleží na matrikářce..

v republice je 182 Janků :think: U nás se říká „Ty seš ale Janek“ ve smyslu popleta, zmatkář :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
23.3.18 23:23
@pe-terka píše:
On ten Vojtěch je krásné jméno, ale v cizině dost nepoužitelné. Vojta je asi líp vyslovitelné, ale…pocitově je to prostě „slang“.
Totéž Ondřej, proto jsme ho nikdy nedali. Je zajímavé, že je to dost častá kombinace bratrských jmen, aspon v mém okolí.

tak oni si v cizině zvyknou tam mají ještě větší kuriozity.. Dr Pomahač je Bohdan..a jak se to všichni naučili.. známá má dceru - řekněme Caroline (jméno jsem změnila ale to jejich je jakoby nastejno) a stejně jí všichni říkají Kájo, ted je jí kolem 30 a neplánuje vytáhnout paty.. ona ta světovost je prostě relativní no
osobně mám ráda jména v základních tvarech, Vojta, Honza bych nedala, ale tak jako když je možné dát jméno Winetů či Análie tak je to asi jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
23.3.18 23:28

V dnešní době bych opravdu vybírala už jméno tak, aby bylo dobře použitelné i v zahraničí. Máme syna Tomáše a já jsem Šárka. Ještě před 1,5 rokem by mě nenapadlo, že bychom žili v cizině a před rokem jsme se přestěhovali na čas do Německa. Je opruz, vysvětlovat, proč jsem Šárka, když mají napsáno Sarka. A synovi teda říkají zdrobněle Tomi a jméno se naučil psát bez diakritiky (má skoro 4 roky). Kažodopádně mi teď udělali radost, když psali seznam, zda děti budou o prázdninách ve školce nebo ne a na seznam napsali Tomásˆ. I když ten háček napsali naopak, tak oceňuji jejich snahu.

A za mě - na každé jméno se dá za chvilku zvyknout. Když si vzpomenu na jména dětí ve školce nebo jazykovém kurzu, tak je Honza OK.

Nejlepší je dávat ty jména bez diakritiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148629
23.3.18 23:30
@pe-terka píše:
v republice je 182 Janků :think: U nás se říká „Ty seš ale Janek“ ve smyslu popleta, zmatkář :think:

A 18 Esmerald.To už se člověk nediví ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.3.18 23:34
@Anna766 píše:
A 18 Esmerald.To už se člověk nediví ničemu.

Tak děti, zopakujeme si pohádku o Perníkové chaloupce. Mařenku bude číst Džesika a Jeníčka Winetů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148629
23.3.18 23:38
@pe-terka píše:
Tak děti, zopakujeme si pohádku o Perníkové chaloupce. Mařenku bude číst Džesika a Jeníčka Winetů :mrgreen:

A další se připraví Dexter a Scarlett.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
23.3.18 23:39
@Anna766 píše:
A další se připraví Dexter a Scarlett.

jo :pankac: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
23.3.18 23:44
@ugluk píše:
Me fascinuje, ze na nasejmena.cz udavaji, ze v CR ziji i Honzove se dvema krestnimi jmeny - napr. Honza Anthony, Honza James, Honza Jay. Vek 7, 9 a 12 let. To mi reknete, jak tohle na matrice proslo :) Prijmeni radeji znat nechci :mrgreen:

Je dost mozne, ze se narodili v zahranici, a tam jim to zapsali…ceska matrika to pak uz pri vystavovani ceskeho RL musela uznat. Vim o ceskem tatovi v Australii, ktery ma Vaska a Vendulku, v teto podobe. Vendulka byla v mistnim X-faktoru nebo co to bylo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
23.3.18 23:57

@beruska9 Vendulky nejsou až tak vzácný: ženská podoba od Václav není jednoznačně daná (Václava, Vendula i Vendulka), tak holt takové jsou. Nicméně odstrašující příklad viz výše.

A u Honzy Jaye bych to viděla na cizinu. V anglofonní cizině to mají se jmény jinak - a pokud se rodičům líbí tato forma, tak ji zapíší a hotovo.

A jinak mně se docela líbí, že u nás někdo kreativní rodiče drží na uzdě. Mohlo by být ještě přísněji :)
http://supermamy.maminka.cz/…a-dalsi.html
 https://navodynapady.cz/…niho-otvoru/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí