Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, chci se zeptat, jestli jste některá dala dítěti jméno Honza.. ne Jan, ale Honza.. protože co jsem četla, tak je to domácí podoba jména Jan a tohle matrika neuzná.. ale když jsem brouzdala po netu, tak jsem našla, že jsou lidi s tímto jménem.. jak to tedy je?
Sice žádného Honzu co by to měl takhle v RL neznám, ale když si zadáš kdejsme.cz tak tam je udáno že v Čechách žije 7 Honzů.
@veria píše:
Takže to asi jde
Průměrný věk 20 let, takže nějaká „novinka“
ještě zkusit pohledat Knappovou.
No právě když jsem volala na matriku tak mě řekla, že to nejde :-/ a jak píše Anna766 tak jsem taky našla, že jméno má 7 lidí… tak si říkám, jestli nezkusit zavolat na jinou matriku ![]()
To musí ty rodiče milovat, všude kde se zadáva jméno vysvětlovat, že je to opravdu Honza a ne Jan…
Katky ještě beru těch je poměrně dost
@margot-e Hele, obvykle záleží na matrikářce. Já bych to teda dítěti neudělala, protože bude celej život říkat „já nejsem Jan, jsem Honza“ - stejně jako nechápu tu módu dávat Báru místo Barbory (Bára mi přijde jako dílem jméno pro psa a dílem pro štamgastku v baru), protože nositelka toho jména taky vysvětluje a vysvětluje…
@Samuše píše:
To musí ty rodiče milovat, všude kde se zadáva jméno vysvětlovat, že je to opravdu Honza a ne Jan…Katky ještě beru těch je poměrně dost
takových variací je víc. My máme Vítka a pokaždé se nás ptají, zda je to Vít či Vítězslav - ne, je to Vítek ![]()
@margot-e píše:
No právě když jsem volala na matriku tak mě řekla, že to nejde :-/ a jak píše Anna766 tak jsem taky našla, že jméno má 7 lidí… tak si říkám, jestli nezkusit zavolat na jinou matriku
Jestli o to jméno tolik stojíš zkus se zeptat jinde.Nebo posudek od té Knappové jedině.
Tak když se muže dat třeba Petruška
ale Jo, je to ujety. Ten Honza to bude všude celej život vysvětlovat - ne já nejsem Jan já jsem opravdu Honza - a lidi si budou myslet ze se zbláznil ![]()
@Anna766 tak jako pokud by to nešlo, tak hrotit to nebudu.. bylo to spíš přání tatínka ![]()
@margot-e Honza nevim, ale my jsme chteli Vaška, ne Václava. Psala jsem Knapove a ta mi napsala presne jak pises, ze je to domaci podoba a ze to neuzna. Pritom jsem se divala a treba Premek, Tom, Vitek atd. je docela obvykle (100-500 lidi). Tak tomu nerozumim. Proc nektere jmena jdou a nektere ne
Ale divam se a Honzu je v CR uz 7. Nejvic v Brne ![]()
http://krestnijmeno.prijmeni.cz/search.php?…
@margot-e Ono je to tak, že Knappová dlouhodobě zastávala názor, že „chybný zápis neznamená, že to jméno je jméno“ - čili to, že to nějaká matrikářka zapsala, není důvod, aby se to zapsalo dalším.
Na druhou stranu, pžed deseti lety měla v posledním vydání své knížky „odstrašující příklad“, který zamítla, že rodiče chtěli Deniel místo Daniel… a pim ho, jedno z paterčat se tak jmenuje.
Čili taky se vyvíjí a třeba by to už teď povolila…
Nicméně je fuk, jaké matrikářce zavoláš, podstatná je ta, která bude zapisovat Tvoje dítě: pokud to odkývne, jsi v poho, pokud ne, musela bys shánět posudek nebo se dokonce soudit. Nebo dostat rozum a dát dítěti jméno normální, aby si případnou extravaganci pořídilo v pubertě třeba jako prostřední jméno ![]()
@marfra Vítek není domácí podoba, je to staročeské jméno.. si lidi hodně pletou.