Jméno ke jménu Lukáš

Napsat příspěvek
Velikost písma:
959
17.3.17 20:33

Lukáš a Patrik, Filip, Dominik, Tomáš, Martin, alei i Štěpán, Šimon, Dušan, Eliáš, Jakub, Petr, Pavel, Kryštof, Leoš, Marek, Matouš, Mikuláš, Michal, Ivoš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
17.3.17 21:12

@Svosa
Děkujuu! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
17.3.17 21:13

@Sova Klára

Díkyyy! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
17.3.17 21:28

@VikiJ
Díky! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
17.3.17 22:03
@marion14 píše:
No asi by znělo divně, kdyby se jmenovali třeba Lukáš a Svatoslav. :lol: Myslím si, že jména by měla být „ze stejného soudku“ - buď obě moderní, nebo obě staročeská, klasická, atd. Můj dotaz není na diskusích zdaleka ojedinělý. :) Chtěla bych si přečíst názory těch, kteří mi poradí. Kdo k tomu nemá co napsat, ať nepíše. :nevim: ;)

ano, vidam to tu vcelku casto a je prece uplne jedno, zda deti maji jmena ze stejneho soudku nebo ne, protoze nebudou vystupovat vsude jako nerozlucna dvojka. Takze proc na tom zalezi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
17.3.17 22:13
@warita píše:
ano, vidam to tu vcelku casto a je prece uplne jedno, zda deti maji jmena ze stejneho soudku nebo ne, protoze nebudou vystupovat vsude jako nerozlucna dvojka. Takze proc na tom zalezi?

Já to vnímám tak, že na tom může záležet z pohledu nějakého žárlení těch sourozenců. Když budou dvě ségry a jedna bude třeba Sophia a druhá Božena, tak je možné, že přijde chvíle, kdy Božka bude ségře hodně závidět světové jméno a Sofinka se zase bude stydět za jméno svojí ségry. A rodina může vychovávat láskyplně a podporovat je, ale holky stejně z reakcí okolí zjistí, že každé jméno je jinak přijímáno, a nedejbože když bude Sophia krásná a talentovaná sportovkyně a Božena třeba introvertní s mohutnou kostrou. Neříkám, že z toho budou traumata do konce života, ale jako rodič nechci zarážet potenciální klín mezi sourozence výběrem příliš nesourodých jmen, jakkoliv povrchní se to někomu může zdát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
17.3.17 22:24

@marion14 Zdravím, ze své zkušenosti můžu říct, že to každý vnímá jinak. My máme Filípka a Jindříška. Nejdřív jsem řešila, jestli se to k sobě hodí, vnímala jsem, že to jsou jména z jiného soudku. Ale lepší jméno pro druhého chlapečka (druhý je Jindříšek) jsme nenašli, líbilo se nám oběma a nakonec jsem změnila názor a přijde mi, že to k sobě dobře ladí. Nebo jsem si jenom zvykla :mrgreen:. Každopádně tím chci říct, že ta hranice pro to, co se k sobě hodí, se dá posouvat :D. Máte alespoň nějaké tipy, co se vám líbí? Jinak tedy mylím, že se k Lukáškovi hodí většina běžnějších jmen, Matěj, Jakub, Martin, David, Filip,… můžete to sladit i tak, že bude končit na stejné písmenko: Tomáš, Jonáš,… Mně osobně by se líbilo Lukáš a Matouš (Luky a Maty případně Máťa). Pro holčičku třeba Eliška (to Š je takové výrazné), ale opět v podstatě cokoliv mimo jmen jako Charlotte atd… jinak znám sourozence Lukáška a Magdalenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
17.3.17 22:33

@zrcadlo To je rozhodně pravda. Ale zase Božena a Sophia jsou takové extrémy. A myslím, že to více řeší holky, než kluci. Také myslím, že záleží na věkovém rozdílu u dětí. Pokud je ten rozdíl velký, tak jak se mění i móda u jmen, je to trochu jinak vnímané a myslím, že vadí míň, když jména neladí. A taky když je to holka a kluk je to míň zásadní, než ty dvě ségry. Tedy můj názor je, že je dobré se nad tím zamyslet, ale zase to neřešit až tak striktně a vysloveně to ladit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
18.3.17 12:12
@123straka321 píše:
@zrcadlo To je rozhodně pravda. Ale zase Božena a Sophia jsou takové extrémy. A myslím, že to více řeší holky, než kluci. Také myslím, že záleží na věkovém rozdílu u dětí. Pokud je ten rozdíl velký, tak jak se mění i móda u jmen, je to trochu jinak vnímané a myslím, že vadí míň, když jména neladí. A taky když je to holka a kluk je to míň zásadní, než ty dvě ségry. Tedy můj názor je, že je dobré se nad tím zamyslet, ale zase to neřešit až tak striktně a vysloveně to ladit. :)

Může to být zásadní, i když je to holka a kluk a i když je mezi nimi věkový rozdíl. Mám o 6 let mladšího bráchu a vždy jsem mu záviděla jeho hezké jméno a své nenáviděla.
Takže na základě osobní zkušenosti souhlasím s názorem, že je dobré dát jména ze stejného soudku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
18.3.17 12:14

@Seren Známá má Františka, Jaroslavu a Davida.Taky se mi to zdálo, že se ten třetí k tomu úplně nehodí. Ale, nejspíš to nikdy neřešili. To jen tak napadlo mne. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
18.3.17 12:18

@boball Jako malá jsem to taky nevnímala, ale pak jako větší ano a fakt jsem mu záviděla. Tedy ne, že bych kvůli tomu měla pocit, že mě naši mají méně rádi, nebo by to vneslo nějakou nevraživost mezi bráchu a mě. Ale často jsem si pomyslela… ach jo, proč mně vybrali tak debilní jméno, když brácha má takové hezké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
18.3.17 12:21

@Seren No,věřím. Jelikož my máme Terezu, Denisu a Josefa, už jsem taky uvažovala, jestli nebude jednou syn naštvanej. Už nedávno se rozčiloval, proč je Pepíček, že je v každé písničce a pohádce. Povídal, zase mi učitelka zpívala, přišel na ní Pepíček a rozšlapal jí košíček a jeho to navýsost urazilo :mrgreen: A to je mu teprve šest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
18.3.17 12:27
@boball píše:
@Seren No,věřím. Jelikož my máme Terezu, Denisu a Josefa, už jsem taky uvažovala, jestli nebude jednou syn naštvanej. Už nedávno se rozčiloval, proč je Pepíček, že je v každé písničce a pohádce. Povídal, zase mi učitelka zpívala, přišel na ní Pepíček a rozšlapal jí košíček a jeho to navýsost urazilo :mrgreen: A to je mu teprve šest.

Je vidět, že nejen holky, ale i kluci to mohou vnímat a řešit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15103
18.3.17 12:31

@Seren Myslím,že jo. Má ještě druhé jméno, může používat to, kdyby ho ten Josef přece nějak štval. Ale, člověk si zvykne. Já hezké jméno nemám a je fakt, že mne to dost mrzelo celej život. Nicméně nemám sourozence.Ale ,kdybych měla sestru co má jméno jako nějaká celebrita a já tohle, myslím, že by mne to mrzelo ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
18.3.17 12:43
@boball píše:
@Seren No,věřím. Jelikož my máme Terezu, Denisu a Josefa, už jsem taky uvažovala, jestli nebude jednou syn naštvanej. Už nedávno se rozčiloval, proč je Pepíček, že je v každé písničce a pohádce. Povídal, zase mi učitelka zpívala, přišel na ní Pepíček a rozšlapal jí košíček a jeho to navýsost urazilo :mrgreen: A to je mu teprve šest.

to si nevybereš. Náš syn má klasické hodně dávané jméno (které se nám líbí, on je taky spokojen), my jsme takoví neoriginální :lol: Jenže - je šíleně ukecanej. No, a hádej, jaká přezdívka se na něj ujala? Postavička z Postřižin. Takže brblá, ale na Pepina slyší :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze