Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@boball Ono to ani nemusí být jméno nějaké celebrity. Brácha má v podstatě běžné jméno, žádný úlet nebo módní výstřelek. Ve své době i dnes často dávané - už dlouho se drží v první pětce co se týká četnosti jmen novorozenců. Za celý svůj život jsem se osobně setkala jen s jednou nositelkou jména, jako jsem měla já. A to přesto, že v celkovém žebříčku četnosti je v první dvacítce. Věkový průměr nositelek je ale 65 let, takže se hodně dávalo dlouho před mým narozením a vnímám ho jako zastaralé a nemoderní. Věkový průměr nositelů bráchova jména je 30 let.
@marion14 Vybrat si musíte vy sami, které se vám líbí. Zaznělo jich tady už hodně, která se dle mého názoru k Lukášovi hodí - Tomáš, Petr, David, Adam, Filip, Martin a spousta dalších. Z holčičích např. Lucie, Adéla, Tereza, Eliška, Šárka apod.
Vyhnula bych se jménům typu Bohumil, Soběslav, Vladimír, Božena, Růžena, Anastázie nebo naopak zahraničním, jako je Kevin, Mateo, Justin, Jennifer, Abigail, Charlotte…
Jindřich. ![]()
Edit: Myslel jsem, že vybíráte jméno k příjmení Lukáš. Nenapadlo mne, že někdo bude vybírat jméno pro Lukášova bratra. ![]()
Lukáš a Jindřich, to je pro mě stejné jako bylo bráchovo jméno a moje
Kdybych se jmenovala Jindřich, záviděla bych Lukášovi, že má mnohem hezčí jméno, protože řadím Jindřicha mezi jména typu Bohumil, Jaroslav, Vlastimil…
@Seren píše:
Lukáš a Jindřich, to je pro mě stejné jako bylo bráchovo jméno a mojeKdybych se jmenovala Jindřich, záviděla bych Lukášovi, že má mnohem hezčí jméno, protože řadím Jindřicha mezi jména typu Bohumil, Jaroslav, Vlastimil…
Vidíš, mně se zase mnohem víc líbí jméno Jindřich než Lukáš.
K tématu. Ladí mi Tomáš. Nebo potom dát Marek, Matouš, Jan. Holčičí neví, tam bych vybírala cokoli česky znějícího.
@Seren píše:
@boball Ono to ani nemusí být jméno nějaké celebrity. Brácha má v podstatě běžné jméno, žádný úlet nebo módní výstřelek. Ve své době i dnes často dávané - už dlouho se drží v první pětce co se týká četnosti jmen novorozenců. Za celý svůj život jsem se osobně setkala jen s jednou nositelkou jména, jako jsem měla já. A to přesto, že v celkovém žebříčku četnosti je v první dvacítce. Věkový průměr nositelek je ale 65 let, takže se hodně dávalo dlouho před mým narozením a vnímám ho jako zastaralé a nemoderní. Věkový průměr nositelů bráchova jména je 30 let.
asi tuším, jak se brácha jmenuje. Pěkné jméno
Ale ty ses s tím svým původním vypořádala statečně, určitě máš ted hezčí
Doufám, že jsi spokojená ![]()
@Ester13 píše:
Vidíš, mně se zase mnohem víc líbí jméno Jindřich než Lukáš.
Je dobře, že se různým lidem líbí různá jména. Jinak bychom se jmenovali všichni stejně ![]()
Každopádně Jindřich se mi k Lukášovi nehodí, je každé z jiného soudku.
@pe-terka píše:
asi tuším, jak se brácha jmenuje. Pěkné jménoAle ty ses s tím svým původním vypořádala statečně, určitě máš ted hezčí
Doufám, že jsi spokojená
Děkuji
Jsem moc spokojená. Dokonce když jsem se teď někde představovala cizím lidem, jejich reakce byla: Je, vy máte pěkné jméno ![]()
Jinak brácha se jmenuje Tomáš. A syn je Lukáš
To jméno jsem milovala od první chvíle, kdy jsem jako dítě viděla večerníček O klukovi z plakátu ![]()
@Seren píše:
Je dobře, že se různým lidem líbí různá jména. Jinak bychom se jmenovali všichni stejně
Každopádně Jindřich se mi k Lukášovi nehodí, je každé z jiného soudku.
Přesně tak
Je to kříž s těmi jmény. Děsně se bojím, aby syn nebyl ze svého jména nešťastný.
@Seren píše:
DěkujiJsem moc spokojená. Dokonce když jsem se teď někde představovala cizím lidem, jejich reakce byla: Je, vy máte pěkné jméno
Jinak brácha se jmenuje Tomáš. A syn je LukášTo jméno jsem milovala od první chvíle, kdy jsem jako dítě viděla večerníček O klukovi z plakátu
Tipovala jsem, že se brácha jmenuje Martin. Tvé původní jméno si myslím, že jsem poznala a také se mi nelíbí, takže chápu.
@Ester13 píše:
Přesně takJe to kříž s těmi jmény. Děsně se bojím, aby syn nebyl ze svého jména nešťastný.
Neboj
Kdyby z něj byl opravdu hodně nešťastný, může se nechat přejmenovat.
@Seren píše:
NebojKdyby z něj byl opravdu hodně nešťastný, může se nechat přejmenovat.
@Seren píše:
DěkujiJsem moc spokojená. Dokonce když jsem se teď někde představovala cizím lidem, jejich reakce byla: Je, vy máte pěkné jméno
Jinak brácha se jmenuje Tomáš. A syn je LukášTo jméno jsem milovala od první chvíle, kdy jsem jako dítě viděla večerníček O klukovi z plakátu
Myslela jsme si to…Pěkné jméno, dá se říct nadčasové.
A když se někde představuješ novým jménem, necítíš zvláštní pocit? Sžila ses s tím v pohodě? Přece jen, jmenovat se roky nějak (i když divně) a pak změna…