Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@novaa Tak možná, že se jedná o stejného kluka, říkalo se mu celý život Sláva, ale byl to Bohuslav:)
@mamoch píše:
@novaa Tak možná, že se jedná o stejného kluka, říkalo se mu celý život Sláva, ale byl to Bohuslav:)
Tak za mě je určitě lepší Sláva než Bohouš… ![]()
@novaa píše:
Naše zubarka, kam jsme chodili jako děti používala také pro všechny stejné oslovení. Jednoduše všichni co končili na - slav ( Ladislav, Miroslav, Drahoslav… ) byli Sláveček, takže před cca 30-40 lety měla polovinu pacientů Slávků a bylo to tedy děsné oslovení.
Vsak to je ale spravne.
@Zeoli píše:
Vsak to je ale spravne.
Ano, asi ano. Ale myslím, že pro ta jména je rozlišují ta první část a měla by se používat. Přeci se nejmenujou všichni stejně.
@novaa píše:
Ano, asi ano. Ale myslím, že pro ta jména je rozlišují ta první část a měla by se používat. Přeci se nejmenujou všichni stejně.
To je taky pravda, ze treba Miroslav je hlavne Mirek nez Slavek, ale dobre to je. Narozdil od Eleny, ktery se rika Lenka a dalsi jmena, jak tady nekdo psal. To jsou dve uplne jina jmena.
@Zeoli Já to beru, že to jsou všechno „zkráceniny“ jmen. Elenka- Lenka např. Miroslav- Mirek nebo Slávek, Stanislav-Stáňa nebo Slávek… Ale i Mirek i Slávek mohou být samostatná jména v základním tvaru, pak to žádná zkrácenina není ale základní jméno.
Pokavaď se vám narodí Ludmilka, tak případná ségra by se mohla jmenovat Drahomíra.
![]()
@Morrígan Ní_Boii píše:
Pokavaď se vám narodí Ludmilka, tak případná ségra by se mohla jmenovat Drahomíra.![]()
Smíření po stoletích ![]()
@mamoch píše:
@Zeoli Já to beru, že to jsou všechno „zkráceniny“ jmen. Elenka- Lenka např. Miroslav- Mirek nebo Slávek, Stanislav-Stáňa nebo Slávek… Ale i Mirek i Slávek mohou být samostatná jména v základním tvaru, pak to žádná zkrácenina není ale základní jméno.
Elena je u nas v kalendari stejne jako jmeno Lenka jako dve samostatna jmena.
Kdyz se budu jmenovat Elena, prece mi nemuzou lidi rikat Lenicko ![]()
Puvod jmen je neco jineho.
Lenka vysla z Magdaleny, Helena myslim taky, dalo by se to najit.
Ale dnes ty jednotliva jmena stoji sama za sebe.
@Zeoli píše:
Kdyz se budu jmenovat Elena, prece mi nemuzou lidi rikat LenickoPuvod jmen je neco jineho.
Asi jako když třeba Pavlína je pro všechny Pavla. Přitom jsou to dvě samostatná jména v kalendáři.
Maminka a babička jsou Ludmily. Já jsem uvažovala o zkrácené podobě Lída. Vznešeně zní Lydie/Lýdie.
@Veveří píše:
Maminka a babička jsou Ludmily. Já jsem uvažovala o zkrácené podobě Lída. Vznešeně zní Lydie/Lýdie.
U Lýdie ale není moc dalších tvarů. Navíc Lidie jsou vložky ![]()
@Zeoli píše:
Kdyz se budu jmenovat Elena, prece mi nemuzou lidi rikat LenickoPuvod jmen je neco jineho.
Furt lepší Elena než Erena ![]()
@Narysa píše:
U Lýdie ale není moc dalších tvarů. Navíc Lidie jsou vložky
Tak Lidie si pamatují a kupují snad už jenom ty babičky ![]()
@Veveří píše:
Tak Lidie si pamatují a kupují snad už jenom ty babičky
Hej, já si je ale ještě taky pamatuju! ![]()