Jméno pro holčičku - Bára

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1229
23.3.21 20:22
@Melodie91 píše:
To aby se nechal clovek v 50ti prejmenovat… 50ti lety Barbore budou stejne vsichni rikat Baro… moji babicce rikaj vsichni Marusko uz 85 let…asi jsme ji meli v 50ti zacit rikat Marie nebo co :think:

Nemusí to být pravda. Pokud se Barbora bude představovat jako Barbora, tak to budou lidi dle mé zkušenosti respektovat. Já taky nesnáším zdrobněliny svého jména a okolí to respektuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
23.3.21 20:43

Já myslím, že doba zkracování je stále… Takže klidně
místo Barbory - Bára, Pavlína - Pavla, Ivana - Iva, Leona - Lea, Míša, Jarča atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
23.3.21 20:49
@dedrichov píše:
místo Barbory - Bára, Pavlína - Pavla, Ivana - Iva, Leona - Lea, Míša, Jarča atd

Některá ta jména jsou oficiálně i ve zkrácené formě. Třeba Lea, Iva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
23.3.21 20:59
@vokishka píše:
Některá ta jména jsou oficiálně i ve zkrácené formě. Třeba Lea, Iva.

ano tak to myslím, že to jsou oficiální jména v ČR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.21 21:26

Jako Barbora radim NEDAVEJ to jmeno. Je hnusny. Zakladni varianta priserna, tvrda. Kdyz me tak nekdo oslovi, mam pocit ze jsem minimalne vyvrazdila skolu. Kdyz nebude umet R, bude dost v… Ale jedtli to opravdu nutne chces, tak dej Barboru, kterou stejne vsichni budou oslovovat Bara. O Bare by si 99% lidi stejne myslelo ze je proste Barbora.

• Citovat
  • Upravit
44
23.3.21 22:31

Bára určitě povolena je (jednu znám), ale dala bych Barboru. Zase tak dlouhé to není (třeba oproti oblíbeným jménům Veronika nebo Michaela má pořád o slabiku míň), a hlavně myslím, že je přece jen víc lidí, kteří se pozastaví nad příliš domácky znějícím jménem, než těch, co si všimnou délky.

A kromě toho, v tom množství tvarů vidím jednu z velkých krás češtiny ;) Barborám, ale třeba i těm zmiňovaným Michaelám docela závidím, že jim v okolí automaticky říkají Bára/Barča a Miška, ale v občance jako by skoro měly ještě jedno jméno, kterým se klidně můžou představit, když chtějí udělat dojem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.3.21 12:56
@vokishka píše:
Některá ta jména jsou oficiálně i ve zkrácené formě. Třeba Lea, Iva.
@dedrichov píše:
místo Barbory - Bára, Pavlína - Pavla, Ivana - Iva, Leona - Lea, Míša, Jarča atd

Jenže Iva není zdrobnělina od Ivany. Iva je zkrácenina od Ivony či Ivety. Jsou to jen formálně podobná jména, stejně tak Leona a Lea.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
27.3.21 13:10
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jenže Iva není zdrobnělina od Ivany. Iva je zkrácenina od Ivony či Ivety. Jsou to jen formálně podobná jména, stejně tak Leona a Lea.

Iva je i samostatne jmeno, ne jen zdrobnelina. A mam příbuznou Ivanu, které se rika Ivo. A znam nekolik Ivet a nikdy nikdo jim nerekl Ivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
27.3.21 13:16
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jenže Iva není zdrobnělina od Ivany. Iva je zkrácenina od Ivony či Ivety. Jsou to jen formálně podobná jména, stejně tak Leona a Lea.

Nepíšu o zdrobnělinách. Všechna mnou zmíněná jsou používaná jména. Ne jen zdrobněliny, prostě jména v rodných listech. Iveta se běžně zkracuje Ivet a Ivonu neznám, tak to nevím. Ale Ivo jsme říkali vždy Ivanám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze