Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny, řešíme příjemný problém /jméno pro holčičku, která se k nám teprve chystá/, ale o to více prekérnější, protože mi přijde, že žádné jméno není pro ní vhodné. Zkrátka necítím, že holčičku s takovým jménem nosím pod srdcem.
Nedělám si iluze, že mi napíšete jméno, které jsem ještě neslyšela, ale zkuste mi k jménu napsat i nějaké zdrobněliny, jak byste ji říkali. Třeba se mi to jméno zalíbí skrze zdrobnělinu.
Moje představa o jménu je taková, aby to bylo české jméno a mohla bych si jej různě komolit.
Příklad - Katka, Káča, Kačenka, Kaťuška…
Být to kluk, tak máme doma jasno, ale holku nedokážeme pojmenovat
![]()
Díky moc všem, kteří se rozhodnou pomoct a hodí sem nějaké tipy
![]()
Zdenka, Zdenička, Zdeni, Zdenča..
Daniela, Danuška.
Alžběta, Bětka, Bětuška, Bety.
@Ela333 píše:
Zdravím všechny, řešíme příjemný problém /jméno pro holčičku, která se k nám teprve chystá/, ale o to více prekérnější, protože mi přijde, že žádné jméno není pro ní vhodné. Zkrátka necítím, že holčičku s takovým jménem nosím pod srdcem.
Nedělám si iluze, že mi napíšete jméno, které jsem ještě neslyšela, ale zkuste mi k jménu napsat i nějaké zdrobněliny, jak byste ji říkali. Třeba se mi to jméno zalíbí skrze zdrobnělinu.
Moje představa o jménu je taková, aby to bylo české jméno a mohla bych si jej různě komolit.
Příklad - Katka, Káča, Kačenka, Kaťuška…Být to kluk, tak máme doma jasno, ale holku nedokážeme pojmenovat
Díky moc všem, kteří se rozhodnou pomoct a hodí sem nějaké tipy![]()
![]()
Petra.
A jaké máte klučičí, jestli se muzu zeptat? Me zas prijde, ze na holku je vyber velkej a na kluky to je horsi a nemuzu se rozhodnout ![]()
Tak já ti napíšu jméno z Knappové, které je hezké, není úlet, a četla jsem ho poprvé tam: Jorika ![]()
Vyloženě českých jmen tolik není, většina má původ jinde, ale z těch v Čechách zdomácnělých házím Gabrielu. Říkáme Gabi, Gábi, Gábinko, Gabís, Gábinečko, Gábo, Gabrielko, Gabčo, Gabulí, Gabrinko, Gabčulo, Gábuško a možná i na další komoleniny bych přišla. S výběrem jsme stále spokojení, nemá problém v zahraničí, široko daleko je jediná (ale je mi jasný, že jinde jich může být víc) a je to takové univerzální pro malou i velkou. Teď čekáme druhou holčičku a vyměníme jen jedno písmenko 😁
Máme ve školce Ulriku. Už jsem si zvykla. Říká se jí Uli, Ulinko. Mi se naše méně dávané líbí Meda nebo Dita, Gita.
Veronika, Viktorie, Anna, Barbora, Barbara, Nikola, Natalie, Emma, Eva, Kristýna, Amélie, Lucie, Monika
@DandátkoP pokud by byl kluk, tak určitě dáme Štěpánka nebo Ondráška. Vojtíška už máme doma ![]()
Příspěvek upraven 30.12.22 v 19:39
@Ela333 píše:
Příklad - Katka, Káča, Kačenka, Kaťuška…Být to kluk, tak máme doma jasno, ale holku nedokážeme pojmenovat
Díky moc všem, kteří se rozhodnou pomoct a hodí sem nějaké tipy![]()
![]()
Daniela - Dáda, Danka, Danuška, dadulina
Mariana - Mariánka, Máří, Maruška, mařena,
Ingrid - inka, inuska, inulina
Zkomoleniny si nějaké časem vymyslíš na každé jméno. Nakonec zkomolenina nemusí mít základ ve jménu.