Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@p.Zv. píše:
No ja si na to v hernickach a na hristich schvalne zacala davat pozor a zatim se romske deti jmenovaly dost bezne - Anicka, David a tak…
U nas ve skolce je Lukasek - taky divocina. ![]()
Máme jednoho v širší rodině a je to Rom
Zatím jsem se s tímhle jménem setkala buď u Slováků nebo právě u Romů ![]()
@p.Zv. píše:
Moc se mi libi, za me super jmeno. Prijemny kompromis mezi temi nejmodernejsimi jmeny a starou klasikou. Manzel mi ho nedovolil presne kvuli tomuto predsudku - ze je to pry jmeno pro Romy.Dodatek: Jo a jmeno Libor se mi nelibi, pripada mi kvuli tomu L takove jemne, to Tibor ma stavu podle me.
Příspěvek upraven 04.03.24 v 18:25
Presneee ![]()
Za mě je to fajn jméno. Žádnou asociaci k němu nemám jako někteří tady. Spojovat jej s romským etnikem by mě ani nenapadlo.
Pokud se vám líbí a hodí se k příjmení, tak ho klidně dejte. Aspoň ve školce nbude mít další 3 jmenovce.
S romskými dětmi mám více spojená jména Erik, Patrik, Kevin,…
A také se běžně dávají, vůbec to neřešte vybrali jste pěkné jméno. Důležité je že se líbí Vám a budete ho vyslovovat s láskou.
Originální a pěkné jméno. Na původ bych v dnešní době nehleděla.. to už by ten výběr byl v dnešní době hodně omezený.
Nositele jména Tibor znám jak Romy, tak neromské Slováky. Všichni dospělí a starší. Dítě žádné. Čecha Tibora přímo v okolí neznám, to vídám leda třeba někoho v TV nebo na internetu, ale tak to je jen moje bublina, to nic neznamená. Ale určitě bych se nebála toho, že by za vámi někdo chodil, že jste dali romské jméno, to já zase za romské nepovažuju. A děckám už to nedávají vůbec. Jestli se vám to hodí k příjmení a vám se líbí, tak bych nic jiného neřešila. Mezi romskými dětmi to teď není, takže děcka ve školce ošklivá nebudou a normální dospělý si to nedovolí…
Mně se tedy víc líbí Libor, u muže mi to nikdy neprojde, ale pro mě to byl vždycky jeden z favoritů. Protože všechny Libory co znám, mám ráda. A mezi malými dětmi žádného Libora kolem nemáme.
Tibora klidně dejte, nebude jich na škole 10 a zároveň to není žádnej šílenej punk ![]()
Tibora znám, hned dva, otce a syna. Z romské komunity ale žádného. To spíše se dává na Slovensku, co vím. Tam je to časté jméno, minimálně častější než v Čechách.
@Anna766 píše: Více
Jo, Slovaci to davali hodne. Hlavne driv. A tady bylo hodne slovenskych cikanu, ti to taky davali. Proto to ma hlavne starsi generace spojene s cikanskym jmenem.
@Da12 píše: Více
Taky se mi vůbec nelíbí… působí tvrdě a nepřitažlivě a netuším teda, jak se dá říkat zdrobněle
Leda Tiborku, nebo Borku ![]()
Žádného neznám, ale to jméno bylo jeden čas moje top pro kluka. Takže, za mě ANO! Miluju znělá, pro někoho až úderná jména. A opravdu mi nepřijde romské. Aranka, Eržika a Dežo s Gejzou jsou jasní, ale Tibor…
Syna jsme nakonec pojmenovali Tibor a jsme spokojení.
Jen mě zaujalo, vyslovujeme to my i většina okolí tvrdě, víceméně Tybor. Překvapila mě jedna maminka z kroužku, která mu říká Tiborku s ť na začátku, strašně mi to trhá uši i když chápu, že měkké i k tomu svádí ![]()
Máte někdo v okolí Tibora? Používáte klasicky tvrdou nebo měkkou variantu?
Mně se to jméno líbí a o tom, že by mělo být romské, slyším za 40 let poprvé
Brala jsem ho úplně na stejné úrovni jako Libor. Žádného Roma s tím jménem neznám.
Naopak dost často pracuju s maďarskými studenty, „pod rukama“ už mi jich prošly stovky, a žádný Tibor kupodivu ![]()
@8borůvek píše: Více
Určitě tvrdou variantu. Ta měkká je jako říkat Moňika nebo Veroňika. Nechápu, jak to někoho může svádět říkat Ťiborku.
@Janča6 Taky znam jednoho Tibora z MFF
.
A jinak zakladatelko jo, libi se mi to jmeno
.