Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A my máme Josefa, líbí se mi. A říkáme mu Pepa, Pepíno, Pepi, Pepíčku. Sousedovic holčička mu říká Pepku.
Josef nepoužíváme, jen při psaní jména. Vojta je taky pěkné jméno, ale je jich moc. A k Pepovi máme ještě Františka a Jindříška.
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba na Josifkovi můžeš trvat, než se dítě dostane do prvního kolektivu. Je prostě zažité, že Josef je Pepa.
Máme Vojtu, ve školce, čtyři třídy, byl po celou dobu jediný, na prvním stupni měl ve třídě jmenovce, na druhém ne, na gymplu taky ne. Nikde ve sportovním oddíle žádný další Vojta nebyl, ve skautu ano, ale v jiné družině a na táborech měli přezdívky.
Starší syn měl jediného Vojtu jen v první třídě, pak se odstěhoval, dal už Vojtu nikdy mezi spolužáky neměl. Josefa na gymplu, říkali mu Jožka.
To nemusí být nutně pravda. Pokud se třeba Janovi odmala říká Janek, Janíček, už se ani jako Honza nepředstavuje a neslyší na to, stejně tak s Josefem. Taky jsem znala Jožku a v životě mu nikdo Pepo neřekl. Ale i naopak, Pepovi nemůžeš po patnácti letech najednou říkat Josefe.
Ale samozřejmě záleží i na okolí, jak moc si nechá poroučet „říkejte mu“. ![]()
Tak manžel chtěl Josefa a máte Adámka. Ty sis vybrala jméno pro holčičku, tak když nic jiného asi by bylo tak nějak fér, dát toho Josefa, ne? ![]()
Syn má ve třídě tři Vojty, on jako Josef je tam sám. nejsem si jistá, jestli vůbec na celé škole je jiný Josef. ![]()
@Anonymní píše:
Jaké jméno z těchto dvou by jste vybrali? Nemůžeme se absolutně s manželem shodnout, jemu se líbí Josef, chtěl ho už u prvního syna, kde vybíral jméno on. Na konec se mi podařilo ho přesvědčit a máme Adámka, dcera je Adélka, tu jsem chtěla vždycky. Teď čekáme třetí dítko a nemůžeme se shodnout. Jméno Josef se mi nejdříve tenkrát nelíbilo, ale jak o tom jménu manžel pořád básní, celkem se mi začalo líbit. Více se mi ale líbí Vojta. Takže se nemůžeme nějak domluvit a jsme na vážkách, tak by nám pomohl hlas lidu. Příjmení je Červeňanský. Kvůli příjmení anonym.
Vojtěch je karmicky dost zatížené jméno, i když je hezké, nedala bych.
@Kfětoslava píše:
Jj to už jsem někde četla a z ženských jmen je to snad Lenka ![]()
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Jj to už jsem někde četla a z ženských jmen je to snad Lenka
Zakladatelka na nějaké karmické zatížení asi nehledí. Já taky. A spousta lidí kolem. Vojtů jsou mraky.
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Jj to už jsem někde četla a z ženských jmen je to snad Lenka
Lenka a Klára, co vím z ženských.
@Kfětoslava píše:
Přesně. Dobře si to zakladatelko rozmysli. Mám v okolí několik dospělých Vojtěchů a mají všichni složitý život. Navíc je to teď módní jméno. Josefů tolik není. A říkala bych mu Pepíno.
@divine woman píše:
Přesně. Dobře si to zakladatelko rozmysli. Mám v okolí několik dospělých Vojtěchů a mají všichni složitý život. Navíc je to teď módní jméno. Josefů tolik není. A říkala bych mu Pepíno.
Jó, Vojta Dyk a Kotek by mohli vyprávět, jak karmicky zatíženi jsou. Složitý život nesouvisí se jménem ![]()
@divine woman píše:
Já si hodněkrát všimla u sbírek na postižené chlapce, že často to byl Vojtíšek.
@Kfětoslava píše:
Lenka a Klára, co vím z ženských.
Tu Kláru jsem nevěděla
, dík.