Jsem chcíplá. Co s tím?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.12.12 00:18

Jsem "chcíplá" - co s tím?

Holky, jsem nějaká přetažená, čeká na mě hromada práce a já už tady tři hodny sedím a čučím do monitoru a neumím se zvednout.
Poslední dobou to mívám čím dál častěji. Vždycky jsem byla strašně činorodá a po narození dcerky se mi dařilo všechny koníčky udržet (a spoustu přidat). Pořád mám pocit, že musím co nejvíc stihnout a že den má málo hodin a stále si přidávám nové projekty. Momentálně mám v garáži rozdělané čtyři věci k restaurování, rozšitý mantinel do postýlky, rozvyšívanou halenku, rozmalovaný pokojíček, rozpečené cukroví, mount everest na vyžehlení, plný koš prádla k praní… a když malá usne, tak padnu a místo toho, abych něco dělala jen koukám do blba/na telku/na monitor a nedělám nic hodnotného.

Znáto to? Jak s tím bojujete?
PS: omlouvám se za anonymitu, ale sousedna tu je od rána do noci a má dokonalý přehled, co kam napíšu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1183
16.12.12 00:29

No hele, na to mám osobní recept. Vypni, pár dnů odpočívej, vyjdi ven, vše samozřejmě v rámci možností s ohledem na dítě atd. Prostě jen fakt to nejnutnější a snaž se maximálně si orazit. Mezitím si urči, že postupně uděláš ty práce, co máš rozdělané. Třeba jeden den vyžehlíš, další den došiješ mantinel, o víkendu domaluješ pokojík a tak dál. Když budeš už předem vědět, že dnes tě čeká to a to a až to uděláš, máš to z krku a odškrtneš to ze seznamu, hned bude lepší nálada, uvidíš. Někdy se třeba i stane, že se ti podaří udělat něco navíc mimo plán a to tě potěší ještě víc. Hlavně nedělej jedno přes druhé a nic do konce, to by tě akorát ještě víc znervóznilo. Zkrátka pozvolna, postupně a půjde to, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.12 00:31

Znám to, moc dobře to znám… takhle už 4 dny píšu diplomku a ještě nemám ani čárku.

Sama s tím dlouhodobě bojovat nedokážu. Krátkodobě ano - když se naštvu sama na sebe, tak se seberu, uklidím třeba celý byt, nachystám si prkno na žehlení a řeknu si, že se třeba jen na půl hoďky kouknu na net… a pak jsem tam celý den, ani jídlo si pořádně nenachystám…

Příteli se to bojím otevřeně přiznat. Když se mě zeptá, co jsem dělala, tak radši řeknu, že jsem se učila. Dokud jsem měla pravidelný režim (školu, brigádu, koníčky), tak jsem tenhle problém neměla. To až teď, když si můžu čas organizovat sama.

Jak s tím bojovat dlouhodobě? Nevím. Asi budu muset sebrat odvahu, přiznat se příteli a poprosit ho o pomoc - aby mi kontroloval, co jsem za ten den udělala, pomáhal s plánováním, s motivací něco pořádného udělat… sama na to nemám.

• Citovat
  • Upravit
7932
16.12.12 01:05

Za sebe můžu říct, že pomáhá počítač vypínat (nebo třeba vůbec nezapínat)… jinak bych tu byla schopná sedět bůhvíjak dlouho :zed: tak si dávám „podmínky“ - zásadní je, že nezapínám před snídaní, pak třeba že zapnu, až vyžehlím/uklidím/uvařím atd. - takže to zaprvé :)

co se týče rozdělaných projektů - taky moc dobře znám, mám teď rozešitý sedací vak, v koupelně připravené kuličky na naplnění sypku na ten vak, rozešitý kapsář dceři k postýlce, rozpletený kulich a samozřejmě taky rozdělané cukroví atd atd atd

v tomhle se mi docela osvědčilo ty projekty postupně jeden po druhém dodělat a NEZAČÍNAT NIC NOVÉHO, DOKUD MI TU LEŽÍ NĚCO STARÉHO… takže když pak chci něco vyzkoušet, něco mě zaujme, něco nutně MUSÍM udělat :lol:, tak mě to dokope k tomu, že nejdřív dodělám to, co tu straší… když jsem vyšívala jeden takový větší projekt a už mě to ukrutně nebavilo, tak mi docela i pomohlo, že jsem si vždycky na začátku a na konci práce udělala fotku - aspoň jsem pak na fotkách viděla, jak mi to vlastně hezky přibývá a bylo to docela motivační :)

když tohle spojíš (postupné dokončení projektů, nezačínání nových, „dávkování“ času na počítači + úkoly před puštěním), tak ti to třeba pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
16.12.12 01:06

Anonymní - tak pokud si říkáš, že potřebuješ motivaci, tak asi tě až tak nic netlačí, žádný termín dodělávek :-) A jídlo chystáš jen pro sebe, tak se odflákneš apod. To asi máme zažité už každá, dokud máš volno jen pro sebe, tak se prostě flákáš :-) Normálka.. Až bude nutné nějak fungovat, starat se o domácnost, dítě, muže apod., tak se sama donutíš, jinak to nejde, to by ti za chvilku práce tak narostla, že bys nevěděla co dřív.. Dokud můžeš, uži si flákání :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
16.12.12 01:08

Anonymní zakladatelko - máš toho rozdělaného až moc, tak mozek je přetažen a vypíná :kytka: To se časem srovná a jak se na to vrhneš, tak to půjde jak po másle :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
16.12.12 01:31

Mám to stejně, poslední dobou se mi vůbec nic nechce, do všeho se musím vyloženě dokopávat. Nejradši bych spala, ale děcka mě déle jak do 7h o víkendu nenechají. Teď jsem ještě dopisovala 4 úkoly do školy a učím se na středeční a čtvrteční zkoušku, ale pro dnešek toho asi nechám, vyvenčím psa, uklidím kuchyň a jdu spát. Ani na ty vánoce se letos nějak nedokážu těšit, napečeno nemám, dárky nakoupené nemám, no děs :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
16.12.12 01:36

@Michaela23 ahoj, děti a psíka nech jeden den na hlídání a zajdi si do města - dej si punč, pokochej se vánoční výzdobou, nakup dárky, co ti padnou do oka a je to :-) Já to tak udělala tento týden, až na ten punč, jsem těhule.. A mám resty z krku :-)
A cukroví dělej s dětma, aspon tu mou cácorku to děsně baví a já mám motivaci ho péct :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
16.12.12 01:41

@Michaela23
Seš normální ve 2 v noci venčit psa? :lol: To bych se teda bála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.12.12 02:19

Znám :) Je to přesně ten důvod, proč se teď učím druhou otázku z 15 na pondělní zkoušku.

Mně funguje pořádně se najíst, vyspat a odhodlat. Napsat si NENÁROČNÝ odškrtávací seznam bojových úkolů. Existuje na to řada triků (třeba natáhnout si kuchyňskou minutku na 20 minut (nebo míň) a dělat něco jen po tu dobu).

Jdu se věnovat požárním zásahovým automobilům, přečtěte se zatím třeba 20 Tajemství motivace nebo koukněte na web http://www.pojdte-dal.cz/ nebo na mitvsehotovo.cz :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
16.12.12 07:26

Ja jsem ted taky furt nejaka unavena a do niceho se mi nechce. u me nejlip funguje udelat si seznam praci a postupne odskrtavat :-) a poku mozno, tak pc obchazet hodve velkym obloukem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.12.12 09:21

Taky to znam, hodne pomuze nezapnout pocitac. Seznamy jsou fajn, bohuzel uz jsem tak daleko, ze me casto nechavaji naprosto chladnou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
16.12.12 09:23

Taky to moc dobre znam, ted radu nemam, pac jsem zrovna v tom. Jsem i furt nastydla, boli me v krku, ve svalech. Oraz bych potrebovala jak sul, ale se dvema malejma detma to jde hur a navic jsou za chilku vanoce a doma nic hotovyho- jako uz kaslu na vanocni uklid, ale kdybyste to u nas dneska videli, to uz se neda 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.12.12 10:32
@Kamka33 píše:
@Michaela23 ahoj, děti a psíka nech jeden den na hlídání a zajdi si do města - dej si punč, pokochej se vánoční výzdobou, nakup dárky, co ti padnou do oka a je to :-) Já to tak udělala tento týden, až na ten punč, jsem těhule.. A mám resty z krku :-)
A cukroví dělej s dětma, aspon tu mou cácorku to děsně baví a já mám motivaci ho péct :-)

A jak ji máš velkou? U nás je toto tragédie - zas jsem si letos malovala, jak to už určitě bude super, koupili jsme už na podzim vykrajovátka ve tvaru autíček atd. - tak malý vykrojil jedno velké srdce, po třech ks náklaďák, auto, traktor a prohlásil, že už ho to nebaví a malá se mezitím rozčílila k nepříčetnosti, protože jsem jí nedovolila jíst syrové těsto a vykrajovátko i mini váleček hodila na zem :mrgreen: Tak jsem je od toho zahnala, protože jednoho to nebaví a druhý by musel na vypumpování žaludku :twisted: :lol:

To fakt vždycky nechápu, tady ty děti, které spolupracují při vytváření rodinné idylky :mrgreen: My jsme spíš jak z toho vtipu :zed: :lol:

Návod na vánoční cukroví

Pusť troubu.
Ukliď z linky umatlané skleničky, lego a papírky od bonbónů.
Připrav mísu a suroviny. Vylouskej ořechy, odměř mouku a cukr.
Vyndej z mouky puzzle.
Odežeň děti a umyj z nich mouku.
Vezmi vejce.
Podej manželovi pivo.
Vrať se, odežeň děti, vezmi hadr a utři rozbitá vejce. Vezmi jiná vejce a vyklepni je do mísy. Zvedni telefon.
Odežeň děti, zameť střepy z mísy, vytři podlahu.
Vezmi jinou mísu. Zadělej nové těsto.
Najdi rum. Odejmi rum manželovi.
Odežeň děti a umyj z nich rozpatlané kousky těsta.
Plech vytři tukem.
Podej manželovi tlačenku.
Vrať se, sundej z plechu ořechové skořápky.
Podej manželovi noviny.
Vrať se, odežeň kočku dojídající zbytky těsta. Zavolej veterináři.
Vezmi prášek.
Umyj podlahu, stůl, židle, nádobí, ledničku, sporák, zdi, děti a kočku.
Vypni troubu, jdi do cukrárny a přines cukroví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.12.12 11:10

@Angua Hele, vánoční idylka za výplach žaludku stojí! :D Tím těstem se snad neotráví, ne? Patrně to budu experimentálně ověřovat. Plánuju, jak se budem s malou rvát o rádýlko, váleček a formičky, cukroví bude mít krajně podivné tvary a když nespálím ji, sebe ani cukroví, bude to super. Idylka ve zkouškovém jak malovaná. V úterý začínáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová