Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,dotaz vkládám anonymně, protože je to pro mě choulostivé a nechci, aby mé známé věděly, co řeším a pak to případně rozebíraly.
K věci. Mám dvě děti - kluka (skoro 4 roky) a holčička (necelých 9 měsíců). Teď jsou oba nemocní (a já též), jsme už deset dní doma, tak to na mě dolehlo.
Připadám si hrozně nevýkonná, že nic nezvládám. Bydlíme v malém bytě (2+kk), manžel je hodně vytížený (práce plus ještě rekonstrukce domu), já se starám o děti a jsem na ně víceméně sama. Doma nemáme úplně pořádek (moc krámů a málo místa), nicméně mám pocit, že stále uklízím, vařím, peru, chystám, jsem na nohou a kolikrát večer už jsem unavená na padnutí a není to vůbec poznat na stavu bytu atd.
Dnes mi manžek vytknul, že jsem hrozně nevýkonná, doma je bordel, že ani nežehlím (zejména ložní povlečení), že nic nezvládám…vše si musí udělat sám. Pravda, dnes vařil, ale není mi nějak dobře, doléčuji virózu (podotýkám, že jsem si při nemoci skoro nelehla, nikdo se za mě o děti nepostará). Dotklo se mě to…řekl mi, že jsem líná. Manžel jinak v domácnosti moc nepomáhá a ani to po něm nechci, má toho dost (ale třeba, když jsem nemocná, tak by mohl, ale taky moc nepomůže).
Připadám si v poslední doíbě hrozně unavená (starší nechodí do školky), trpím na migrény.
Co myslíte, má manžel pravdu? CO vše zvládáte se dvěma malýma dětma, na které jste v podstatě sami? Opravdu jsem líná/nevýkonná?
Nejsi nevýkoná, to je jen období, děti jsou malé, hromada krámů na málo m2, působí to neuklizeně, neuspořádaně a tebe to deptá. Zredukuj věci, provzdušní se byt, vař jen co je rychle hotové a na dva dny, když byli děti malé, taky jsem žehlila jen nejnutnější. Neboj, vše se srovná a ustálí (a skončí únava) ![]()
A k muži; oni rádi dřou jak koně a pak jsou podráždění, vykolejí je prkotina, malá změna. Bohužel zima psychice nepřidává ani tobě ani muži. Málo vitamínů, málo sluníčka…
No on má v poslední době různé kecy, asi jak je nervní z práce, z baráku… prý jsem zaskládala byt různýma krámama a nedá se tu pohnout. Je pravda, že nejsem zrovna systematik a typ uklízečka, ale těžko nezaskládat byt, když tu bydlíme 4 na výměře 46m2. No je fakt, že z toho malého bytu nám už hrabe oběma.
On pracuje z domu, akorát teď tráví většinu dne na domě, který opravujeme, zřídil si tam i kanclík, tak je relativně flexibilní a když jsem nemocná tak trochu pomoct může.
JInak většího bordeláře neznám…nechává po sobě poházené oblečení, ráno tu najdu slupky od mandarinek, lžičky a prázdné kelímky od jogurtů, na lince vytažený cheba, sýr… Asi proto se mě to dotýká, když mi vyčítá, že neuklízím.
On chtěl jít ven a prý, že mu mám vyžehlit rifle, které se tu sušily…tak jsem mu řekla, že teď nemám čas, tak si je vyžehlil a řekl mi, že jsem líná.
Asi to fakt moc řeším, potřebovala bych oraz, někam vypadnout… jsem pořád v podstatě s dětma, ale malá je ještě malička, nechce se mi od ní. Synek zase je vcelku náročný na čas, má pocit, že ho stále musím bavit. Spolu si ještě nepohrajou.
Když jsem byla s malou v porodnici, přivezl si k nám mamku, aby nemusel být na malého sám a když jsem předtím někam sama jela (ještě než jsme měli malou), tak zase jel se synem k rodičům. ASi nejvyšší čas mu je nechat doma oba a jít si aspoň zacvičit nebo někam na kafe ![]()
@Borůvka1990 Díky za povzbuzení
zrovna na tom pracuju a snažím se zbavovat krámů. A už se těším na jaro!
@Anonymní píše:
Ahoj,dotaz vkládám anonymně, protože je to pro mě choulostivé a nechci, aby mé známé věděly, co řeším a pak to případně rozebíraly.
K věci. Mám dvě děti - kluka (skoro 4 roky) a holčička (necelých 9 měsíců). Teď jsou oba nemocní (a já též), jsme už deset dní doma, tak to na mě dolehlo.
Připadám si hrozně nevýkonná, že nic nezvládám. Bydlíme v malém bytě (2+kk), manžel je hodně vytížený (práce plus ještě rekonstrukce domu), já se starám o děti a jsem na ně víceméně sama. Doma nemáme úplně pořádek (moc krámů a málo místa), nicméně mám pocit, že stále uklízím, vařím, peru, chystám, jsem na nohou a kolikrát večer už jsem unavená na padnutí a není to vůbec poznat na stavu bytu atd.
Dnes mi manžek vytknul, že jsem hrozně nevýkonná, doma je bordel, že ani nežehlím (zejména ložní povlečení), že nic nezvládám…vše si musí udělat sám. Pravda, dnes vařil, ale není mi nějak dobře, doléčuji virózu (podotýkám, že jsem si při nemoci skoro nelehla, nikdo se za mě o děti nepostará). Dotklo se mě to…řekl mi, že jsem líná. Manžel jinak v domácnosti moc nepomáhá a ani to po něm nechci, má toho dost (ale třeba, když jsem nemocná, tak by mohl, ale taky moc nepomůže).
Připadám si v poslední doíbě hrozně unavená (starší nechodí do školky), trpím na migrény.
Co myslíte, má manžel pravdu? CO vše zvládáte se dvěma malýma dětma, na které jste v podstatě sami? Opravdu jsem líná/nevýkonná?
pokud ti muž v době virozy vyčte, že seš líná a nevýkonná tak to není milující muž ale pablb se kterým by sis to měla ale sakra rychle vyjasnit!
Jen abych to uvedla na pravou míru, nežehlím vůbec. Jen občas manželovi rifle nebo nějakou košili. Ale asi měl v tu chvíli pocit, že je chudák, když teda nemá vyžehleno.
Ale jinak máte pravdu, on se absoulutně nedokáže vžít do toho, co je to starat se o dvě malé a ještě nemocné děti, jelikož to nikdy neskusil.
No jinak muž došel z venku a omluvil se. A snažil se to převést ve vtip. Ještě nikdy nehlídal obě děti naráz, jen jednou s nimi byl venku, ale to malá spala, takže poloviční starost. Takže nejvyšší čas mu jo občas přenechat oba, ať to vidí.
@Anonymní píše:řekni mu že každý dělá to co umí, nejseš robot ani stroj a ve chvíli kdy se doléčuješ z virozy to fakt není fér.. řekni mu že chceš jedno odpoledne jen pro sebe ( i kdybys to měla prospat aby se staral o děti včetně večeře + uložení dětí.. bez maminky!
No jinak muž došel z venku a omluvil se. A snažil se to převést ve vtip. Ještě nikdy nehlídal obě děti naráz, jen jednou s nimi byl venku, ale to malá spala, takže poloviční starost. Takže nejvyšší čas mu jo občas přenechat oba, ať to vidí.
Veci ako zehlenie alebo utieranie prachu nie su take akutne, aby sa k nim na malom priestore pri dvoch detoch dalo dostat. Na to sa fakt vykasli.
Dolezite je nachystat a dat detom jest, prebalit, utriet zadok starsiemu, po jedle spratat porozlievane a povysypavane jedlo, prezliect dieta, umyt po nom stol, stolicku, dlazku, aby sa ta spina neroznasala, po starsom umyt pocikany zachod, lebo netrafil
a toto ked urobis 3-4× denne a este k tomu nalozis pracku a uvaris, plus sa pohras s detmi, plus vychadzka s obliekanim a vyzliekanim x vrstiev odevu, tak sa viac ani neda stihnut, zial nie je to praca, ktoru by mohol vidiet ten, co je mimo domu.
Sama som byvala tak, ze 4 osoby v dvojgarsonke a dost casu mi zabralo spratavanie veci niekam nabok, aby som mohla nieco urobit, a potom zas prekladanie veci na ine miesto, aby som mohla urobit nieco dalsie.
@xjuklickova
super nápad. Ale bojím se, že by odjel i s dětma k rodičům, aby mu maminka pomohla.
@sonam
to je přesně ono, člověk je sedřený, ale vidět není nic. A když jsou nemocní, tak dvojnásob.
@Anonymní píše:
@xjuklickovasuper nápad. Ale bojím se, že by odjel i s dětma k rodičům, aby mu maminka pomohla.
Tak mu s klidem muzes rict, ze to asi takova legrace neni, kdyz se neumi postarat sam. Muj muz odstrihava svou pupecni snuru velmi pomalu, ale cim dal tim vic tvrdi, ze s detmi to meni pr.el, ze mam obdiv. Ale teda u nas plati, ze kdyz se mu neco nelibi, tak dostane pohotovou odpoved at si to udela sam, ze ma take dve ruce a muze si to zkusit se vsim všudy…
Chlap by měl přidat doma ruku k dílu, nebo mu nikdy nedojde, kolik práce zvládáš. Zkusit si to alespoň dva dny, koukal by.
Já jsem se třeba dneska na manžela vykaslala se svačinou do práce…Mám od včera zablokovány krk, docela fest, bolí to, malýho dnes na starosti+odpoledne na 2,5hodinky skaknout do práce. Manzel měl tedy denní, abych mu nekřivdil a…No přišla jsem z prace, udělala veceri jen pro sebe, to už brblal, obstarala malýho, vykoupala, přebalila, nakrmila…Všechno celá bolavá, při každým pohybu jsem Hekla, jestli mu to jako dojde…No nic, no…Když jsme malýho uložili, tak mi aspoň udělal elektroakupukruru…Takže jsem si to zase všechno odmakala sama, protože jeho z práce bolely nozicky…Ach jo… ![]()
Nesnáším žehlení a vyžehlím opravdu jen to, co je nutné, tedy občas nějakou mužovu košili. Oznámila jsem to hned na začátku, že nic, co není nutné žehlit, žehlit nebudu. Tedy ložní spadá do této kategorie. Hezky to poskládám a je to. Stejně je to za 5 minut v posteli pomačkané, nechápu smysl tohoto konání. Svoje oblečení věším na ramínka, trička pěkně pověsím. Žehličku jsem nevytáhla už pěkných pár měsíců:-).
A teď jsem si přečetla, že zakladatelka nežehlí, tak to je dobře:-)))). Je to jedna ze zbytečných věcí, které ženy dělají a pak si stěžují, že toho mají moc. Někteří dokonce žehlí i spodní prádlo:-)))
Jinak mám taky pocit, že pořád uklízím, ale máme málo věcí, málo nábytku a velký dům, udržuj se to dobře. Nesnáším serepetičky, takže utření prachu je u nás záležitost na pár minut. Každý den udělám něco a tak pořád dokola. Není to 100%, ale v podstatě je tam pořád uklizeno a čisto.:-)