Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHOJKY:-)…holky potrebovala bych poradit, chtela bych rodit ve Vyskovské porodnici. Nevite jak to tam chodi???hlavne by me zajimaly ty predporodni kurzy, ceho vseho se tykaji a jestli se plati, muze se jich zucastnit budouci tatinek???
piste prosim vse co vas o tehle porodnici napadne, procetla jsem spoustu diskusí a recenzi, ale porad jsem stoho nervozni:-( Ma cenu vubec na takove kurzy chodit???
a co si sebou mam vlastne vzit???
![]()
Ahoj mám už teda narozenou dceru a jsem z Brna, ale nedalo mi to ti nepsat. Myslím si, že všude jsou předporodní kurzy stejné. Pokud se mílím, tak mi to někdo vyvraťte. Někde se dají najít kurzy zdarma, ale u nás se platili. Ale pojišťovny mívají balíčky pro těhotné ženy a některé pojišťovny předporodní kurzy do určité výše hradí. Podívej se na svoji pojišťovnu. TA moje platila 500 Kč, ale už je to rok a půl. Rodila jsem 2011. Já šla na kurz kvůli prohlídce prostředí. Keci kolem mě nezajímali, ty jsem si přečetla v knize. Ale chtěla jsem si prohlédnout porodní sály a šestinedělí. A to mi pomohlo se pak cítit lépe při porodu a po porodu. Nešla jsem prostě do neznámého prostředí. Taky mě to pomohlo při výběru porodnice. Rozhodovala jsem se mezi dvěma. Takže pokud si chceš prohlédnout porodnici, tak kurz doporučuju. U nás nebyl problém, aby šel partner se mnou. Já ho tam měla. A myslím si, že porodnice to umožňují. Jen platíš za oba dva. A na kurzu ti vysvětlí základní věci. Co sebou, kdy jet? Ale jestli rodíš, to ti moc asi neporadí, to musíš poznat sama. Ale poradí, jak dlouho odbolestí do pordnice jet. Pak důležitá tel. čísla. A u nás ještě navíc bylo dýchání při porodu, polohy, a pomůcky. A odpovídali nám na dotazy. Já měla celý seznam dotazů. Taky to byl můj první porod. ![]()
Takže pokud si nervozdni a chceš vědět, jak prostředí bude vypadat, tak určitě běž.
Jo a taky nám řekly aktuální ceníky nadstandardů. A jaké papíry vzít sebou. Jko když třeba není někdo sezdaný apod.
Já ale byla jen na jednom jednodenním kurza. Jak kojit mě nezajímalo. To jsem řešila až, když to nastalo. A i cvičení apod. mě nezajímalo, páč jsme byla na rizikovém a musela odpočívat.
Zkus tady najít sekci porodnice a tam napsat dotaz, určitě se nějaké maminky ozvou, které tam rodili. Jen si uvědom, že většinou píší maminky, které měli problémy a ne ty, které byly spokojené. Ty většinou nemaj čas a ani potřebu se vypsat.
Zkuste si najít známou maminku z Vyškova- funguje tam např. rodinné centrum radost http://www.mcradost.cz/, mají předporodní cvičení, cvičení pro děti apod. Tam Vám určitě zodpoví dotazy ohledně porodu ve Vyškovské porodnici apod. Předporodní kurzy navštěvují i tatínci, je to dnes celkem běžné. Jak je to s placením se dočtete na stánkách nemocnice, nebo pokud tam napíšete. Kote5 má pravdu v tom, že většina ohlasů asi bude negativních, spokojené maminky tyto diskuze moc nesledují. Každá porodnice má své, někdo lepší péči při porodu, jiný šestinedělí. Také záleží na sympatičnosti s personálem a vývoji a spolupráci maminky při porodu.
Ještě bych chtěla dodat, že ikdyž ti před porodem na kurzu vše řeknou, teda skoro vše, tak se porod může vyvíjet jinak pak se ti může zdát, že je to špatná porodnice. A kdyby ti šel porod hladce, tak pak budeš spokojená. Opravdu je to danou situací a lidmi. ů Stačí jeden blb a pěkně ti to znepřijemní. Ber to z nadhledem. A říkej si, že ty 4 dny to vydržíš, ikdyby jsi narazila na sebevětšího blba.
Já rodila v Brně v Bohunicích a byla spokojená, ale jsou maminky, které rodili taky tady a byla nespokojené. Je to ndividální. Záleží na tobě, jak vše prožíváš. Pokud jsi samotář, tak doporučuju nadstandard. Ale pokud jsi prvorodička jak píšeš, je lepší normální pokoj, kde ti ostatní maminky poradí, kdyby si něco nevěděla. Toto je ve všech porodnicích stejné. Já bych šla na čumendu na porodní sály a na šestinedělí. Ať víš, do čeho jdeš.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.