Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
… Prokouslé rty, modřiny na hlavě, nohách, sedřené kdeco…
Tedy, ta poznámka ve zdrav. průkazu je divná ![]()
Kašli na to, všechny děti padají.
to bude dobrý, nejsi špatná matka
naše skoro roční cca tři týdny zpět spadla, praštila se hlavou o stůl a ještě o zem
vypadalo to taky ošklivě, boule jak trám, ale vše bylo ok..mě spíš děsí, že těch pádů ještě bude
![]()
No není blbá? promiň za ten výraz, ale takhle „malé“ děti mají takové úrazy běžně. Syn si v osmi měsících prokousl ret, když upadl dozadu. Stál u židličky a pustil se, jenže on nepadal na zadek, on padal jak prkno. Nikomu to divné nepřišlo, on byl takový trumbera, takže jedno období jsem se úplně styděla chodit s ním k doktorce, aby na mě neposlala sociálku, že ho týrám
, ale v pohodě. Nikdy neřešila. Čelo už si taky rozsekl a to jsem stála u něj, teoreticky neměl být problém ho chytit, ale to byl takový fofr, že než jsem zareagovala, tak už si čelo orazítkoval o roh skříňky. Takových úrazů ještě bude, nic si z toho nedělej, hlavně si nic nevyčítej a to zapsání do průkazu, to tedy fakt nechápu. Asi bych přemýšlela o změně, protože ještli by mi naše dopisovala do průkazu každý šrám, tak už tam nezbude místo pro potřebné údaje ![]()
Ahoj,před pár týdny jsme zažili něco horšího,malej zběsile běhal po bytě,bylo to večer,manžel už napouštěl vanu na koupání.
Upadl,a hlavou narazil na roh.
Měl rozseklou hlavu,ránu dost hlubokou.
Krve jak z vola,začal omdlívat.
Zavolali jsme rychlou,pač auto máme zaparkované asi 10 min. od domu.
No,než přijeli,tak se vzpamatoval,a byl dobrej.
nicméně záchranáři dojeli,a remcali něco o tom,že když se změní stav,tak máme volat dispečink,a že je to skoro zbytečnej výjezd.
Kdo to v té chvíli mohl vědět,že?
![]()
Taky už bylo po 21h,tak se divili,že chodí spát dlouho.
Hlavu mu zašili,rarach běhá jak zběsilej dál.
Výčitky jsem měla,a mám,a jaký. Že mohlo být po něm,apod.
Jen to píšu,tak to zas prožívám.
Malýmu to zašili,doktor povídal,že by neměl mít jizvu,no,ale nejsem si jistá ![]()
Netrap se,takových úrazů ještě bude…
Ahoj, reakce lékařky je fakt divná.Vždyt je normální,že děti padají,ne? Matyáš má boule už ted,sem tam modřinku a doktor nikdy nic neřekl. Neřeš to,ještě spadne milionkrát.A kdyby se ti chování lékařky nelíbilo, vždycky můžeš přejít k jiné.
Klárko, chodící nemotorné děti mají úrazy pořád. Nechci tě děsit, ale příjdou mnohem horší úrazy i s krví, čím víc bude dítko aktivní
I kdybys ho měla v náručí, tak se ti může kdykoli kamkoli uhodit. Buď ráda, že se mu nic nestalo a přestaň na to myslet. Doktorce jsi měla sama objasnit, co se stalo, nebo se tě měla zeptat, ale určitě to nebylo první dítě, co tam měla se šrámem ![]()
Pracuju s dětmi od 5 měsíců do 6 let a za rok u dětí jsem zažila zlomenou ruku, vyražený zub, rozseklé čelo, rozseklý ret… O pádech, boulích, modřinách ani nemluvě. A lékařky nejsou blbé - poznají šrám od týrání, pokud tě trápí tohle ![]()
Mimochodem, přehnané reakce na úrazy ničemu nesvědčí, ber to tak, že to k životu patří a spíš uč dítko, aby si z toho nicmoc nedělalo a nehysterčilo… Mě máma taky pořád opečovávala, abych náhodou neměla modřinku a mně se pak všichni posmívali, že jsem poseroutka, protože jsem se bála, abych si někde neublížila…
Samozřejmě z toho strachu jsem si vždycky někde nabila, takže jsem se úrazům stejně nevyhla ![]()
Teda doktorka mi přijde trochu piky piky na hlavu… A to se Tě nezeptala, kde k tomu přišel a rovnou to tam napsala? Nic si z toho nedělej. U nás jsou držkopády na denním pořádku, kolikrát mi zatne, že se už praštila moc, ale když neřve, což vě+tšinou neřve (naštěstí), tak to neřeším, toho ještě bude. Má permanentně pár modřin - na hlavě, dnes jsem objevila na zádech mezi lopatkama… A to ještě nechodí. Nedělej si z toho těžkou hlavu. ![]()
Jo a to, že je důležité nedramatizovat ty pády a zbytečně je dítěti nepřipomínat, pod to se podepisuju.. Je to asi blbé, ale když malá spadne a bouchne se, tak ji neberu a neutěšuju. A fakt jde poznat, že je sa sebe opatrná, většinou pád hezky vykryje, ale modřiny má i tak. Stane se.
Příspěvek upraven 28.11.11 v 22:03
Naši jsou taky furt dobití, se divím, že tu sociálka ještě nebyla ![]()
Mně přijde normální, že děti padají
a jediné co mi doktorka zatím řekla, když viděla modřiny ,,vidím, že s pohybem problém nemají" ![]()
klarko…nevim co mas za lekarku…ten jeji pristup je divny…ale nemam zkusenost s tym ze by lekarka objevila nejaky sram…ne ze by jsme zadny nemeli…maly nam spadl nekolikrat z postele, nebo sedacky (i primo na hlavu a proste jsme ho nchytli, i kdyz jsme u nej oba byli)…i kdyz jsme u nej byli…ted kdyz uz chodi, tak to ho uhlidat aby nespadl nejde…takze boule, modriny to je u nas normalni…minule mi spadl pusinou na stul…tekla krev a jak rval tak ji vsude plival…no hruza…nesel uklidnit abych koukla co si vlastne udelal…chtela jsem zkontrolovat hlavne zoubky…no pak jsem zjistila, ze se proste kousl do rtu…no brecela jsem taky…nasledne dalsi tyden, se mu zamotali nozicky a spadl znovu…no co cert nechtel…ani se nikam neuhodil (spadl jenom na kolinka a rucicky) a proste zase krve…a nateklej ret jak se zase kousl…zase rev a krve jako z vola…zuby vsechny, tak to neresim…myslim ze proste deti nejde uplne uhlidat…jestli bude v tomhle po mne a manzelovi, tak se mam na co tesit
(rozbite kolena, sita brada 2×, sity prokously jazyk…no to jenom takove co mne ted napadlo…
)
mne osobne ne, ale segro jsem dvojcata a ost jse mse praly, sly jsem k doktorce a ja nebo segra uz nevim jsem mely na zadech modrinu a doktorka se podivala na nasi mamku a rika ji no no asi z toho nic delat nebudeme ze ne? ![]()
Do dneska se o tom maka nekdy zmini jak ji te nprsitup tenkrat prekvapil…
deti mivaji modriny a snad musi poznat jeslti je ot td tyrani beo od obyc upadnuti…
ja mylsim ze to tam zapsala jen rpoto kdyby nahodou aby byla kryta, ale nevim asi by mi to bylo taky hodne lito kdyby mi to tam napsala
pust to z hlavy jeste spadne tolikra, ja jako dite byla porad sama modrina do dneska mam jizvy na kolenou jak jsem padala
jo jeste s tim padem, manzel prebalvoal malyho a oblikal, mame prebalovak na pracce a j ot asi mesic a zkoumal ja to bodycko patri ja stala vedle u umyvadla a malej se otocila zuchnul, nastesti tam maem takovej plastovej regal na jeho veci tak spadl na to a jak sje m zakricela manzel ho stihl zachytit, no chtel se mi desne brecet uplne se mi klepaly ruce a manzel to samy, byl uplne v soku a dneska uz z nej pri oblikani nesunda ruku ap orad ho jsiti…ja mu to rikala porad ze ot muze byt mzik a taky ze jo
tak vidis stavaji se i horsi veci…
Příspěvek upraven 28.11.11 v 22:03
no mě to právě záráží napsala tam ,,hematom pod pr. očkem + jivička cca 1,5cm
s toho mám blbý pocit ![]()
Klárko, co se stalo nám - Leontýnka stála u stolu, normálně stála, takže jsem absolutně nečekala, že by se něco mohlo stát. Koukla do boku a zároveň se chtěla opřít rukama, ale jak se nedívala, opřela se do prázdna a spadla přímo na hranu stolu a rozsekla si místo pod nosíkem
Plno krve, pláč ze šoku, takže hned na chirurgii a měla tam dva stehy. No byla jsem z toho hotová několik týdnů, nehla jsem se od ní na krok, dokud mi nedošlo, že tomu se prostě zabránit nedalo! A stejně tak u vás, takže si to vůbec nevyčítej, tohle se stane každé mamině a buď ráda, že to bylo bez šití! ![]()
Já chápu, že si se lekla, ale fakt bych to moc neřešila. Takový pádů ještě bude a to tento dopadl celkem dobře.
Náš mladý si dnes rozrazil ret a taky jsem u něho stála. Krve jak z prasete, samozřejmě si tam nechtěl nechat vůbec šáhnout. Tak si říkám naštěstí jenom ret, kdyby to byl vyřažený zub, nebo proklouslý jazyk bylo by to horší.
Ahoj,
tak teda ta poznámka do průkazu mi normální nepřipadá
Jinak si z boule a šrámu nic nedělej, takových ještě bude
Mě například dcera rok a třičtvrtě před pár týdny tak šikovně spadla z gauče, že si zlomila klíční kost
Manžel seděl vedle ní, zabránit tomu nemohl, protože to nepředpokládal, z gauče slézá naprosto sama už minimálně rok ![]()
Ahoj holky!
a zapsala mi to do jeho zdravotního průkazu že má jizvičku na tváři to je normální? nevím proč to tam napsala. Připadala jsem si fakt hrozně a navíc si to vyčítám. Je to divoch co se naučil chodit je strašně zbrklej.
Náš roční syn upadl, bylo to tak že si šel pro hračku a jak se po ni natáhl sahl do prázdna a spadl na regál bylo to strašně rychlý během vteřiny a to jsme seděla u něho. Teda zázraky vůbec neplakal, ale zato já ano, má tam jen takový šrám a modřinku ale netekla žádná krev i když v první chvíly to vypadalo škaredě. Udělal si to v sobotu a zrovna dneska jsme šli do poradny, doktorka se na mě koukala jak kdybych mu to udělala já. Už se vám to nějake stalo? a ještě u tak malého dítěte? nebo jen já sem tak neschopná pohlídat své dítko
Děkuji za jakékoliv příspěvky