Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj vsem, procitam si tu ruzna temata a tak me napadlo napsat, co me trapi… S pritelem jsme 5 let a mame dva syny ve veku dva i pul i pul roku. Seznamili jsme se v Nemecku a ted zijeme v Polsku (je Polak). Protoze jsem tu nepracovala, tak nemam zadny rodicak. Penize jsem dostavala z Nemecka jen na prvni dite, takze ted to vse financne tahne pritel. Je podnikatel a ma toho hodne. Nastesti uz bydlime v domku, takze plati „jen“ hypoteku. A ja se staram o vsechno kolem deti, koupani, usinani, oblekani, svym zpusobem i vychova a samozrejme o celou domacnost. To mam vse na starost ja, pritel nikdy nic neudela, ani treba neuklidi nadobi ze stolu po navsteve, natoz pak aby treba vycistil synovi zuby… A to je problem. Podle neho delam malo, jeste bych mela kosit skoro hektarovou zahradu, protoze zkratka delam malo. Vareni, uklizeni, zehleni a uklizeni jeho veci do skrine, peceni, v lete zavarovani a veskera pece o deti je malo. K tomu jeste kojim, takze vstavani v noci kazde dve hodiny. Dle mne prace 24 hodin denne. Jen nekdy rano si vezme k sobe prcka k sobe a da mu hracky, starsi kouka na pohadky a on sedi u PC…to mam pak treba 30 min, nekdy i hodku na vyspani. Obcas se mu syn vnuti, kdyz jde pritel kosit, tak spolu jezdi na traktorku, ale jinak skoro zadna zabava, te je fakt malo. Chapu, ze pracuje a penize pro zivot potrebujem, ale to chci tak moc, aby treba umyl nadobi, nebo nekdy vyluxoval nebo mi pomohl pri usinani deti? Ja uz vseho zacinam mit dost a vim, ze takhle to dal nejde. Mluvila jsem s nim o tom nekolikrat a on se jen rozciluje, krici, ze ja jsem ta spatna, ze vsem ublizuju, ze delam dusno a ze si ho nevazim a ze se chovam jak namyslene, jako princezna apod. Zajima me vas nazor, at je jakykoliv. Dekuji
Joo holka tohle je těžké mám doma něco podobného… u mě tedy slouží ještě babička, která s námi žije a tráví s malou dopoledne a když jsem v práci… ale chlap? Ten stále pracuje když není v zaměstnání lítá kolem domu, chléva, zvířat apod… DOmů chodí večer kolem desáté protivnej, unavenej a já si neumím představit kdybych mu řekla ať jde umýt nádobí.
Někdo to tak prostě má, já jsem si zvykla… Jediné co jsem ho naučila je to, že přijde domů dát malé pusu a uložit jí semnou do postýlky poté opět odchází ven…
Omylem jsem to ulozila 2×
tak ted hledam, ja to smazat. Jsem novacek a v telefonu to neni zrovna prehledne. Tak se omlouvam
Az nebudes kojit tak se sebrat a odjet na cely vikend pryc - at si okusi jake to je starat se 24 hodin denne o deti a domacnost, chytrak by potreboval necom majznout po hlave… ![]()
Jsem momentálně docela dlouho doma a bylo by mi blbé partnerovi po příchodu z práce ještě vrazit hadr do ruky…
Já se na toho mého zlobím, když začne mýt nádobí, protože já mám na to celý den a on si tím bere čas na spánek, kterého má málo. On mě víceméně živí, takže poskytnout mu doma odpočinek je to nejmenší, co můžu udělat.
Ale je fakt, že já nemám dvě děti ![]()
@werunkaw123 píše:
Joo holka tohle je těžké mám doma něco podobného… u mě tedy slouží ještě babička, která s námi žije a tráví s malou dopoledne a když jsem v práci… ale chlap? Ten stále pracuje když není v zaměstnání lítá kolem domu, chléva, zvířat apod… DOmů chodí večer kolem desáté protivnej, unavenej a já si neumím představit kdybych mu řekla ať jde umýt nádobí.Někdo to tak prostě má, já jsem si zvykla… Jediné co jsem ho naučila je to, že přijde domů dát malé pusu a uložit jí semnou do postýlky poté opět odchází ven…
promin muzu mit dotaz, ale jak travite vikendy? Protoze jestli je on cely vikend ve chleve a celodenni kontakt s ditkem je ten, ze ji jde ulozit a dat pusu na dobrou noc, tak to neni otec, ale darce biologickeho materialu… ![]()
@Hanka1 píše:
promin muzu mit dotaz, ale jak travite vikendy? Protoze jestli je on cely vikend ve chleve a celodenni kontakt s ditkem je ten, ze ji jde ulozit a dat pusu na dobrou noc, tak to neni otec, ale darce biologickeho materialu…
V sobotu je v práci to pak jezdí večer… nebo odpoledne, ale potom zase jede jelikož jsme začli stavět baráček tak jezdí pro materiál… Neděle je s námi dopoledne aby se trochu déle než do pěti vyspal, nasnídá se s námi, pak jdeme ven s ním. Po obědě když jde malá spát tak si semnou dá aspoň kafčo a zase si jde po svým… On prostě neumí vysadit… Když je s malou tak se jí věnuje jak to jen jde, ale hold té práce je tady hodně a on se snaží vše zvládat, já ač se snažím tak mu v mnoha věcech prostě pomoci nemohu. Takže pro nás jsou to většinou jen neděle a v týdnu akorát 20min večer než jde malá spát… Vím, že to není ideální, ale co? Hádat jsem se kvůli tomu už přestala a musela se naučit, že tady se hold žije jinak než jsem zvyklá
@Fjodorka píše:
Jsem momentálně docela dlouho doma a bylo by mi blbé partnerovi po příchodu z práce ještě vrazit hadr do ruky…Já se na toho mého zlobím, když začne mýt nádobí, protože já mám na to celý den a on si tím bere čas na spánek, kterého má málo. On mě víceméně živí, takže poskytnout mu doma odpočinek je to nejmenší, co můžu udělat.
Ale je fakt, že já nemám dvě děti
to ja myslim, ze po nem nikdo nechce a ze by zakladatelce bohate stacilo, kdyby se aspon zapojil dó pece o deti, protoze nechat si mimino u sebe a podat mu hracku a starsi dite posadit pred tv a pustit si pc neni starost o deti ani nahodou. Co vim tak vetsina tatinku si docela uziva koupani deti. Ja to ocenila, manzel prichazi kolem sedme, takze kdyz jsem byla doma tak se ujal jolek a jejich koupani a ja mela aspon klid na zpravy a u toho jsem uklidila bez asistentek v klidu kuchyn nebo sundala/povesila pradlo…
@Fjodorka píše:
@Hanka1 Jsem teprve těhotná, takže posuzuji jen domácí práce
no ja mam i mela casove a psychicky mene narocne zamestnani nez manzel ac oba delame v jednom oboru, ale prvni tri mesice kazdeho tehotenstvi jsem nemohla umyt wc, koupelnu nebo otevrit lednicku a mycku bez toho abych se
, takze mne manzel plne zastoupil, normalne to po nem ani nechci, protoze ja jsem s privezenim deti doma ve ctyri (delam na zkraceny) a on v sedm, ale je fajn vedet, ze kdyby neco, tak se postara jako treba kdyz jsem ve veku ctyr mesicu prvniho ditka musela na operaci…
Samozrejme ze nechci, aby uklizel, ale aby treba pomohl a nebo aby i pochopil, ze i ja jsem nekdy unavena. Ale na to ja nemam narok. Vzdyt z ceho pry mam byt unavena. A presne, to, ze jeden kouka na pohadky a mensi si hraje s hrackou neni to, ze si hraji spolecne. Prvni dite obcas vykoupal, i usina ho bavilo, protoze ho kolebal na nohach, ale u druheho se jakoby distancuje.
S domácností to bude těžké, ale s děckama by ti pomoct mohl.
Pokud je v době kdy se koupou doma at se koupe s nimi, když je doma a ty potřebuješ něco udělat at se stará.
Já to mám doma podobně aby mi pomáhal s domácností na to už nemám nervy, ho o to žádat. Stejně si to sama udělám líp. On maká já jsem na mateřský tak mě nějakej uklid nezabije.Ale,musí se starat o malého. Koupe se sním, ráno když má odpolední vstane sním já si přispím a on si pak jde ještě lehnout..
Když potřebuji třeba vyžehlit a je doma stará se atd.
Vlastně u nás není takové to, že já si sednu odpočinu a on se stará já toho využívám a něco dělám.
Zapoj ho do starosti o děcka
@petula17 Podle mě má dojem, že bejt doma s dětma je lážo plážo.. Tak týden neuklízej, ať vidí, co neděláš. Jednoduchý ![]()
@Hanka1 Je fakt, že je dobré vědět, že chlap to zvládne a po požádání udělá.