Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi dostanu sodu, ale co už. Máš je tak naučené, je to blbý, ale je to tak. Dnes je moderní věnovat dětem sto procent času, protože to prý potřebují. Já tohle nerazim a nepodporuji. Potom to takhle vypadá minimálně v polovině domácnosti, chlap zmordovaný z roboty a uřícená ženská na mateřské s dvěma dětma, co nemá čas si ani ostříhat nehty…
Půlroční dítě mezi kojením by mělo vydržet v postýlce, nebo na dece, aspoň půl hodný samo, do toho spí nebo kouká na mámu co dělá. Čtyřleté se musí už pohlídat samo s dozorem v podstatě klidně půl dne.
Co radím? Přestaň jim být pořád k dispozici, máš jen dvě ruce. Klidně mě mějte za krkavčí macechu, ale tohle je jediný způsob jak přežít, uchovat si zdravou mysl a manželství.
Děti si musí zvykat, co nejdřív, jinak to bude jen horší a horší.
Moje babi měla hospodářství, zvířata a zahradu a vychovala 3 děti. Žádná automatická pračka nebo myčka nebyla, voda ze studny, nanosit v kýblech… však ty příběhy všichni znáte.
Ale babi nebyla žádná chudinka v padesáti sedřená a nemocná. To vůbec, byla čupr do devadesáti a říkala, že se to nesmí všechno brát tak vážně a že ženská se dětem nemá obětovat, jen jim jen pomoct vyrůst v slušné lidi.
Nejses v koncich, tohle zazivaji snad vsecky matky, ktere maji vic nez 1 dite. Vyprdnu se na zehleni, uklid nedramatizuj, vareni aspon na 2 dny, jednou dvakrat tydne kup hotove. Starsi dite do skolky, ted potrebuje nejake ty kontakty. A mas vystarano ![]()
@Anonymní píše:
Když ono je blbý že mimčo skoro vůbec nespí, dá si 20 minut dopoledne a pak až odpoledne v kočárku vydrží spát. To se jdeme kousek projít aby usnul a pak jdeme se starší blbnout přes bytovku do sněhu, zatím co malej venku spí. Doma právě skoro nespí.
S tím úklidem máš pravdu, zkusím to nějak vymyslet.Příspěvek upraven 09.12.21 v 13:57
Tak práce holt počká. Za 20 minut uvaříš, a prádlo třeba rádi skládáme s manželem večer u filmu. Máme to jako společnou aktivitu ![]()
Neblbni 🙂 nic neděláš špatně.
Jak by sis představovala že bys měla s dětmi lépe fungovat? Co je v tvé hlavě pod pojmem VĚNOVAT SE SVÝM DĚTEM POŘÁDNĚ? Myslíš že organizovat jim full time management volného času jim prospěje?
Starsi bych dala do skolky 2-3× tydne a slevnika z naroku na uklid.
Mimochodem taky nezehlim, skoncila jsem s tim ve 2 letech veku prvniho ditete a u druheho ditete jsem se zehlenim nezacala, evidentne mu to ale vubec nevadilo.
Holky děkuju. Bydlíme na vesnici, jídlo nám sem nedovážejí, jenom z pizzerie, nebo hamburgárny z města kousek od nás. Jinak z jídelny ani z normální restaurace ne. A při představě že oblikam 2 děti a jedu pro oběd radši uvařím
malá mi pomáhá při uklízení, utírá prach, pereme spolu, koupili jsme jí i dětskou žehličku a prkno aby mi mohla pomáhat. Ale pak přijde a řekne mi že si semnou chce hrát třeba s domečkem pro panenky a já prostě nemůžu protože musím dodělat ten oběd.
Nikoho na hlídání bohužel nemám, ani mi nikdo neuvaří. Mamka i tchyně pracujou různě, obě v nemocnici a přítelova babička by toho i víc uvařila ale děda pak má prupovídky typu, že dnešní ženský nic nezvládaj a že babička toho dělala s 3 dětma tolik a tak. Takže to pro mě taky není jednoduché.
@Jahru @Westie777 vaše příspěvky mě opravdu pomohli. Měla jsem pocit že jsem jediná co si udělá 2 děti a pak nestíhá.
Matky zapomněly být na své děti taky trochu ostré a umět je i ve vhodný čas trochu ignorovat. Tlak okolí a špatné svědomí…o bože jsem špatná matka, když se dětem tolik nevěnují… prdlajs, žádnému děcku ještě trochu diktatury neuškodila.
Buď diktatura pro dítě, nebo odmašťovna pro matku. Vždycky je na výběr.
@Anonymní píše:
Holky děkuju. Bydlíme na vesnici, jídlo nám sem nedovážejí, jenom z pizzerie, nebo hamburgárny z města kousek od nás. Jinak z jídelny ani z normální restaurace ne. A při představě že oblikam 2 děti a jedu pro oběd radši uvařímmalá mi pomáhá při uklízení, utírá prach, pereme spolu, koupili jsme jí i dětskou žehličku a prkno aby mi mohla pomáhat. Ale pak přijde a řekne mi že si semnou chce hrát třeba s domečkem pro panenky a já prostě nemůžu protože musím dodělat ten oběd.
Nikoho na hlídání bohužel nemám, ani mi nikdo neuvaří. Mamka i tchyně pracujou různě, obě v nemocnici a přítelova babička by toho i víc uvařila ale děda pak má prupovídky typu, že dnešní ženský nic nezvládaj a že babička toho dělala s 3 dětma tolik a tak. Takže to pro mě taky není jednoduché.
@Jahru @Westie777 vaše příspěvky mě opravdu pomohli. Měla jsem pocit že jsem jediná co si udělá 2 děti a pak nestíhá.
No a? Já úplně a klidem řeknu dětem „nebudu si hrát s domečkem, protože musím uvařit a pověsit prádlo. A taky mě to nebaví“
Fakt, úplně klidně. Bože, jak já nesnášela hry s autíčky na policajty nebo „ty budeš jako pejsek a já kočička a budeš mě honit“
Tohle ať dělají s vrstevníky. @Big boss Má v mnohém pravdu. Nauč děti, že se musí o svou zábavu postarat samy. A když ne, tak se budou nudit. A co?
Líbí se mi kniha Líný rodič ![]()
@Anonymní píše:
Holky děkuju. Bydlíme na vesnici, jídlo nám sem nedovážejí, jenom z pizzerie, nebo hamburgárny z města kousek od nás. Jinak z jídelny ani z normální restaurace ne. A při představě že oblikam 2 děti a jedu pro oběd radši uvařímmalá mi pomáhá při uklízení, utírá prach, pereme spolu, koupili jsme jí i dětskou žehličku a prkno aby mi mohla pomáhat. Ale pak přijde a řekne mi že si semnou chce hrát třeba s domečkem pro panenky a já prostě nemůžu protože musím dodělat ten oběd.
Tak holce prostě řekni že musí pockat, tímhle si ty děti akorát rozmazlis, když si oni písknout a ty si hned pobezis hrát podle nich. Dítě se musí naučit i nudě a zabavit se samo. Nejde se jim věnovat na 100%, já čekám třetí a kdybych se musela věnovat všem non stop, tak mi hrabne a žijeme v chlívě ![]()
@Anonymní píše:
Domeček pro panenky se dá přenést do místnosti kde zehlis… a nebo ho tam přenést nechceš a holt holka počká a zabaví se sama. K výchově člověka patří i přiměřená výchova k samostatnosti. ![]()
Tak ale nemusíš se dětem věnovat pořád, jedno položím na deku dám okolo něj hračky, starsi dám omalovánky nebo papír a pastlky nebo playdoh a taky u ní nemusíš stát, jen občas mrknout a pochválit…
Domácnost se nemusí lesknout čistotou a večeře nemusí být každý den teplá ![]()
Žehlit maximalne miminku
@Anonymní píše:
Hele, i moje ani ne dvouletá chape, ze ted neco dělám a nemůžu. Normálně ji reknu: Ted varim obed, za 10 minut a prijdu. Nebo pokud vím, ze mame dalsi plan (případně odmítám číst po patnácté toho dne Krtek a kalhotky), tak ji to strucne vysvestlim a bere to úplně v pohode. Ja teda střídám čas, kdy se ji venuju (a to maximálně, nezelefonuju, nectu, nekoukam na net) a kdy se o sebe musí postarat sama. A do toho aktivniho, spolecneho času bez uzardeni pocitam i uklid myčky, plneni pracky, pripravu kolace nebo nakup - vsechno, s cim mi dcera pomaha…
Já třeba dětské hry nehraju vůbec, nějaké hry na policajty, prodavačku a podobný blbosti mě prostě nebaví a děcka mě s tím už ani neotravujou.
Hraju s nimi pexeso, dámu, věž, čtu jim nebo si povídáme, ale dětské hry…bych se mohla, to mají dělat ve školce nebo družině.
Když jsem v kuchyni nebo cokoli dělám, děcka mě vůbec neotravujou, zvykli si. Když budou otravovat, nestihne se včas udělat co se má, navic je brzy tma a zima, takže se nestihne jít po obědě ven, smůla, například. Já se nepřetrhnu.
@Big boss píše:
Já třeba dětské hry nehraju vůbec, nějaké hry na policajty, prodavačku a podobný blbosti mě prostě nebaví a děcka mě s tím už ani neotravujou.
Hraju s nimi pexeso, dámu, věž, čtu jim nebo si povídáme, ale dětské hry…bych se mohla, to mají dělat ve školce nebo družině.
Když jsem v kuchyni nebo cokoli dělám, děcka mě vůbec neotravujou, zvykli si. Když budou otravovat, nestihne se včas udělat co se má, navic je brzy tma a zima, takže se nestihne jít po obědě ven, smůla, například. Já se nepřetrhnu.
Koukám, že máme hodně podobné výchovné postupy
Já teda navíc nesnáším pexeso a člověče nezlob se, ale zase dělám s dětmi naplno jiné věci. Prostě myslím, že je dobře děti učit, že ne každého baví všechno a rodič není animátor ani učitelka ve školce.