Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holky, jsem úplně nešťastná a hysterická. V pátek v jednu v noci začal Vojtíšek 3,5 roku zvracet, pořád a pořád. Ráno se k tomu přidali stříkající průjmy, strašné. Jeli jsme k obvodní, ta nás hned poslala na infekční, že je dehydratovaný. Musel s ním zůstat manžel, ketrý dostal taky průjem, protože mám doma ještě 4 měsiční Adélku, ketrá to prodělala jako první, ale v úplně lehké formě, protože je plně kojená a asi má ode mě protilátky.
Vojtíškovi napíchli infůze, celý pátek prozvracel a neustále manžel mění plínky, protože nechápeme jak to pořád z něho jde. Dali mu do infúze léky proti zvracení, takže je to ode dneška lepší se zvracením, ale nic nesmí dostat ústy, jinak ho hned nadavuje a zvrací
. K tomu se dnes přidali 40 teploty, které nejdou moc srazit, max na 39. A to co mu infúzí dají, to jde taky ven, takže za dnešek už to dělá něco přes 30 plínek. Strašně se o něj bojím. Asi má ještě oslabenou imunitu, před měsícem jsme měli antibiotika na anginu a ktomu zvětšené uzliny po celém těle. Tak asi proto, tak špatně reaguje jeho tělo na ty viry. Začínám být hysterická, nemůžu být s ním, prý jen leží jak placka, dnes byl neustále na infúzích, je to takový střízlík a už teď dost zhubnul. Máte podobné zkušenosti, taky jste měli horečky? Strašně se o něj bojím.Lékaři si myslí, že to budou rotaviry, kultivace bude až do 3 dnů, ale stejně se to nedá jinak léčit. Ach jo.
@danielarybka
chápu jak ti je.Je mi to líto.Moje mamka dělala na děckým a pár dětí s tímhle průjmem jsem viděla,takže chápu,že máš strach,ale neboj,je v dobrých rukách ono se to zlepší.Chce to pár dní no,ale určitě brzy bude v pořádku.Nejhorší je,že tam nemůžeš být s ním vid??
ale je tam tatka aoni to spolu zmáknou neboj
.Každý den bude lepší
.Přeji at je brzy vše v pořádku.
![]()
Ahojky,to me mrzi…
Ja mam holcicku,dva a pul mesice a ve trech tydnech jsme taky byly na infekcnim,sli jsme tam v pondeli,do patku jsme cekaly na vysledky,mala mela ecoli,ale ja tam chytla rotaviry a mala je pak chytla ode me,mela infuzi v hlave,byly jsme tam devet dni a kazdy den jsem brecela…
Preji at je vse brzy v pohode… ![]()
Ahoj,
prošli jsme tím se starším synem. Bylo mu 1,5roku /dneska 10-iletý chlapík
/. Začalo to průjmem - prolítlo mu to až do kalhot k patám. Pak se přidalo zvracení. Pořád dokola - zvracení, žízeň - pít, mami, pít - lžička pití, zvracení, pokadění…šílený. Horečky měl taky. Člověk nevěděl, co dělat dřív - jestli tlumit teplotu, hasit žízeň, utírat a převlíkat oblečení od průjmu. Skončili jsem v nemocnici na kapačkách. Naštěstí reagoval po napíchnutí na kapačku dobře a zvracení ihned ustalo. Po třech dnech jsme šli domů. Chuděrka vyhubnul a zeslábl hrozně. Teď jsem rotaviry nechala tomu druhému prckovi /3,5měs./ naočkovat - už bych ten strach nechtěla prožívat znova…
Uvidíš, že to zvládne a bude to OK. Pokud si to můžeš dovolit, nech toho 4měs. mrňouse naočkovat - to byste měli ještě stihnout - vakcíny jsou dvě různé a stojí kolem 2-4tis.Kč a podávají se ve 2-3 dávkách do pusinky.
A neboj, v nemocnici ho hlídají.
![]()
Děkuji, moc to pomůže vědět, že nejsem sama,že to muselo zvládnout spousta jiných maminek a jejich děti. Díky.
![]()
I my jsme měli rotaviry.. Nakonec jsme byli v nemocnici 6 dní..A přesně jak popisuješ, takže si dovoluji říct, že asi jsou to ty rotaviry…
Akorát by te´d k vám neměl nikdo chodit, je tohodně dlouho infekční, takže žádné děti a tak
Vy co vase deti timhle prosly,taky mate silene nervy
,kdyz se u ditete objevi prujem?
Jo..
mě stačí jakmile se mu udělá zle od žaludku a půl dne mi nejí a už přemýšlím, jeslti jsme zase někde nebyli v nějakém centru nebo někde, kde jsou hračky a děti atd.. A nedejbože, když se mu objeví řídké kakaní
Po této zkušenosti, která snad už brzy dopadne dobře, malou rychle naočkuji, podruhé už to nechci zažít.
A jde to, jestli to užt prodělala?? Psala jsi, že měla taky průjem atd, ale v lehčí formě ![]()
@danielarybka píše:
Po této zkušenosti, která snad už brzy dopadne dobře, malou rychle naočkuji, podruhé už to nechci zažít.
Mi prave doktorka rikala,ze kdyz tim mala uz prosla,tak ze to ockovani nemusi byt,ze i tak uz bude mit tech ockovani hodne,tak at ji tim nezatezuji…I kdyz je tech rotaviru pry x druhu…
@kvaček píše:
Jo..mě stačí jakmile se mu udělá zle od žaludku a půl dne mi nejí a už přemýšlím, jeslti jsme zase někde nebyli v nějakém centru nebo někde, kde jsou hračky a děti atd.. A nedejbože, když se mu objeví řídké kakaní
No mala mela predevcirem zase prujem,rano to z ni vystriklo jako tehda,tak jsem byla uplne v pytli
Ted ma ridke kakani,ale nestrika to a teplotu nema,ale je to hruza porad se nervovat ![]()
No někdo říkal, že podruhé se to nedostane a my jsme je měli dvakrát
@kvaček píše:
No někdo říkal, že podruhé se to nedostane a my jsme je měli dvakrát
No ja jak tam lezela,tak sem to chytla v patek,mala v nedeli,to ja uz byla v klidu a v pondeli sem to ja mela znovu… ![]()