Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malá se mi nějakou záhadou doplazila k DVD, které mělo natištěný povrch. Jedná se o vypalované CD a obrázek jsme na něj tiskly my. Jedná se tady a povrch, který se snadno rozpije. Malá to CD olízala, měla to trochu na puse a na špičce jazyka. Hned mě napadlo, zda ta barva není jedovatá. Na internetu jsem nic nenašla.
Sice jsem to CD olízala pro jistotu taky
( nedoporučuji, je to hořké
) abych věděla, kdyby jí bylo špatně. Ale stejně je to na nic, protože mě je už špatně, jen když myslím na to, zda ty barvy jsou škodlivé a zda jí to nemůže ublížit.
Nevíte někdo, zda se už vyrábějí všechny barvy bez škodlivin jako je anilin, olovo apod.? ![]()
No panejo, doufam jeste, ze jste doma samy
Myslim, ze vylozene jedovaty to nebude, ale zdravi prospesny taky ne. Byt tebou, zavolam na toxikologii, ted tu nemam odkaz, zkus Google.
číslo na toxikologické centrum je 224961111, zavolej tam a oni ti řeknou co a jak
Vyčteno z inkoustové náplně Canon (PG-50): obsahuje Glycerin a Diethylenglykol.
První je prakticky neškodný, je zastoupen kupříkladu v bublifucích, či kosmetice (mýdla, zubní pasty,…)
U druhého je to složitější - je toxický, nicméně jeho množství na nějakém obalu CD, který malá olízala, bude řádově nejvýše v mikrogramech, což na otravu stačit nebude.
Každopádně, jako projevy otravy se u této látky uvádí: „nausea, zvracení, průjem. Po vstřebání většího množství únava, poruchy CNS.“.
Tedy pokud by mělo být po mém: vypláchnout pusinu, nechat zapít a malou sledovat, zda nemá tyto příznaky, jinak nechat v klidu.
Samozřejmě to nevylučuje konzultaci po telefonu s toxikologem, či lékařem. ![]()
Diky za cislo, uz ho mam taky ulozeny! Myslim, ze tohle by mohlo byt i na strankach emimina.
Mmch. Misanku, uz prosimte neochutnavej nic, co tvoje dite, aspon nekdo musi zustat pri smyslech, kdyby cokoli!!! Takhle se z toho nejvys poto..
No asi budes mit zajimavy den, tak hlavne vyvaznete v pohode! ![]()
Holky, moc vám děkuji. Na toxikologické centrum jsem nakonec nevolala, malou jsem sledovala a nejevila žádné známky, že by jí bylo třeba jen zle.
Já normálně neolížu všechno co malá
, jen mě to napadlo z toho důvody, že bych rozhodně lépe poznala, když bude blbě mě, než jí z té barvy.
Známí mi taky říkali, že kdysi byly barvy jedovaté a malá jim snědla celou stranu novin. Pez problému jí vykadila a bylo ![]()
Ještě jednou všem děkuji ![]()