Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, zakladam diskuzi pro klid duse. Predminuly tyden jsem koupila vejce z Kauflandu, doma jsem si vsimla ze jsou z Polska, no stale je mam v lednici s obavama, jestli je pouzit. Peclive to ted hlidam a pouzivam jen pokud je na vejci kod s CZ. No a dneska jsem koupila vejce znacky CESKA VEJCE a kod ES, Spanelsko. Cena 48 Kc!!! Ptam se tech co to aktualne sleduji, muzu je bez obav pouzit? Nerada bych ohrozila rodinu ![]()
No, řeknu ti to takto. Ani česká vejce ti nezajistí bezpečnost. Viz nedávný případ salmonelozy na vejcích od Přerova. Takže bych se pro klid duše podívala na web potravinářské inspekce, zda tam nebude nějaká zmínka. Počítám, že ale bude vše OK, tak bych vejce klidně použila. Já si poslední dobou připadám jak blázen, protože otvírám každou krabičku, studuju razítka na vejcích a ještě zkoumám, jestli nejsou poškozená. Já zase nechci z principu kupovat vejce z klecového chovu a to už je potom teprve sranda - najít česká vejce, ne z klecového chovu a aby nestály majlant, protože jsou BIO ![]()
Ja bych vejce z Polska vyhodila. Kupuju Ceske - farmarske nebo bio.
@vonajebohyne Ja myslim ze tvuj blby komentar taky o necem vypovida. Muj dotaz zni jasne a nic hysterickeho na nem nevidim ![]()
@ThinkPositively píše:
Ahoj, zakladam diskuzi pro klid duse. Predminuly tyden jsem koupila vejce z Kauflandu, doma jsem si vsimla ze jsou z Polska, no stale je mam v lednici s obavama, jestli je pouzit. Peclive to ted hlidam a pouzivam jen pokud je na vejci kod s CZ. No a dneska jsem koupila vejce znacky CESKA VEJCE a kod ES, Spanelsko. Cena 48 Kc!!! Ptam se tech co to aktualne sleduji, muzu je bez obav pouzit? Nerada bych ohrozila rodinu
Hlavně klid. U nás jsou mnohem větší kontroly než v cizině. Prodává se to snad jako potravina ne? Jinak salmonelu můžeš mít v jakýchkoliv vejcích a tepelná úprava ji spolehlivě zabije.
Ale jestli se fakt bojíš, tak si obleč protichemický oblek a dojdi je vyhodit alespoň kilometr ob bydliště. ![]()
@scentini My bereme normalne domaci od jedne zname, takze normalne taky nekupuju, ale bohuzel jim ted nejak nesnasi, tak musim kupovat ![]()
Váhej nad nima ještě chvíli a budou závadná už jen proto, jak dlouho je doma sušíš v ledničce. Taky si hlídám už jen z principu česká, vadí mi, když se to vozí přes půl Evropy, ale pokud už se ke mně nečeské vejce dostane (před Velikonocema sehnat bílé…), nijak by mě nenapadlo ho už jen z principu původu vyhazovat. Krabičky v obchodě otevírám, aby byla všecka nerozbitá, občas je třeba každá pátá krabička bez ťuknutí. A když už otevřu, kouknu na razítko, nápis na krabičce mě nevzrušuje. Obyč levná česká neklecová mají v Lidlu, jsou jen o malinko dražší než klecová.
Jinak ta domácí jsou salmonelou ohrožena aradoxně víc než kupovaná.
@ThinkPositively píše:
@scentini My bereme normalne domaci od jedne zname, takze normalne taky nekupuju, ale bohuzel jim ted nejak nesnasi, tak musim kupovat
Tak např. salmonela může být v domácích vejcích spíš než v těch z obchodu, protože domácí nikdo nekontroluje. Ale pokud to nedáváš syrové např. do krému, tak se ti nestane.
@ThinkPositively píše:A to nevis, ze domaci vejce jsou salmonelozou ohrozena daleko vice nez ta, ktera prochazi kontrolou
@scentini My bereme normalne domaci od jedne zname, takze normalne taky nekupuju, ale bohuzel jim ted nejak nesnasi, tak musim kupovat
@ugluk Prave zrovna dneska jsem tak spechala, ze jsem se nemrkla uz v obchode, no, stejne je potrebuju abych udelala obed, tak s tim nic nenadelam. A nevim co tady vsichni maji, md prijde naprosto v poradku sledovat co jim a jestli neni potravina zavadna, zvlast kdyz to ji male dite ![]()
@ugluk píše:
Váhej nad nima ještě chvíli a budou závadná už jen proto, jak dlouho je doma sušíš v ledničce. Taky si hlídám už jen z principu česká, vadí mi, když se to vozí přes půl Evropy, ale pokud už se ke mně nečeské vejce dostane (před Velikonocema sehnat bílé…), nijak by mě nenapadlo ho už jen z principu původu vyhazovat. Krabičky v obchodě otevírám, aby byla všecka nerozbitá, občas je třeba každá pátá krabička bez ťuknutí. A když už otevřu, kouknu na razítko, nápis na krabičce mě nevzrušuje. Obyč levná česká neklecová mají v Lidlu, jsou jen o malinko dražší než klecová.
Já při nákupu vajec v obchodě dělám vždy „selekci“. Stane se, že otevřu pět balení a všude minimálně jedno rozbité, tak holt přendám do toho balení, co chci místo rozbitého nerozbité. A rovnou koukám, jesti mají „Cz“.