Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odkdy jste vašim dětem povolili registraci a využítí na facebooku? nejsem toho zastáncem, tak moje 13letá dcera zatím nic takového nevyužívá. Dokonce si myslím, že by toho zneužít. Jaký je Váš názor na soc. sítě?
Tak to je dcera faaakt dobrá, že bez toho ,,může žít,, ![]()
Moje dcery mají svůj noťas od deseti let, a co si tam dělají nebo nedělají je jejich věc, nekontroluji je a nestojím jim za zadkem.
moje 14tileta ma povoleny,ale dyl jak hodinu tam stejne byt nemuze a moje 16tileta ho ma zakazany,dobre vi proc a do 18ti tam ani nepachne,protoze to na ni nema dobry vliv
nazor na to u deti mam spatny,misto aby si navazovali skutecne vztahy,tak sedi u pocitace a mysli si,ze pokud maji 100 pratel,jaky jsou borci
Na facebooku nejsem ani já. Z principu, nelíbí se mi to. Děti se budu snažit od toho uchránit co nejdéle…
peggy.sl píše:
Tak to je dcera faaakt dobrá, že bez toho ,,může žít,,
Moje dcery mají svůj noťas od deseti let, a co si tam dělají nebo nedělají je jejich věc, nekontroluji je a nestojím jim za zadkem.
Vážně je nekontroluješ? tak to asi taky není dobré řešení. Já jen, že mi nedávno kamarádka ukazovala u nich něco, a jejich 12letá dcera se tam vystavuje snad na každé fotce…jí to taky nevadí. Nepřijde mi to rozumné.
valkil píše:pannda píše:Dcera je tam cca od 12, nemáme s tím problém. Nevím, jak by se to dalo zneužít? V tomhle věku u ní asi ne.
Odkdy jste vašim dětem povolili registraci a využítí na facebooku? nejsem toho zastáncem, tak moje 13letá dcera zatím nic takového nevyužívá. Dokonce si myslím, že by toho zneužít. Jaký je Váš názor na soc. sítě?
No jde o to, jak dobře asi známe své děti…to musí každej zhodnotit sám. Neodsuzuju nikoho, to ne, jen opravdu hledám názory
pannda píše:peggy.sl píše:Vážně je nekontroluješ? tak to asi taky není dobré řešení. Já jen, že mi nedávno kamarádka ukazovala u nich něco, a jejich 12letá dcera se tam vystavuje snad na každé fotce…jí to taky nevadí. Nepřijde mi to rozumné.
Moje starší dcera se tam taky vystavuje na každé fotce, nevidím na tom nic špatného. Pokud myslíš na úchyláky, tak to si myslím, že je větší šance je potkat náhodně na ulici nebo diskotéce. ![]()
valkil píše:pannda píše:Dcera je tam cca od 12, nemáme s tím problém. Nevím, jak by se to dalo zneužít? V tomhle věku u ní asi ne.
Jak? Kdyz si da profil pristupny vsem a ne omezeny pouze na pratele, tak ji muze kontaktovat kdejakej uchyl registrovanej na FB ![]()
Takze ja byt tebou, tak se minimalne hodim do pratel tvoji dcery… abych nenapadne zkoukla, koho tam ma, jaky fotky si tam dava a co tam pise. Z kym si chatuje, to uz asi neodslidis… Mam na mysli zname: Duveruj, ale proveruj.
valkil píše:peggy.sl píše:
Ty jo,docela hledim ![]()
A to holky nemate strach,s kym si tam pisou,komu posilaji fotky a jake??Dyt je toho vsade plno ![]()
Muj nazor je tedy ten,ze by mel mit rodic naprosty prehled,co jeho dite na PC dela,jak dlouho u toho sedi atd..v dnesni dobe dvojnasob a u deti 12 let a vic trojnasob
Ja na facebooku nejsem,nesnasim to,prijde mi to uplne desny,jak z kazdy strany slysim samej facebook,kazdej tim zije,prici se mi to a z principu tam nikdy nebudu.Tak ![]()
Pro zakladatelku: Pokud to tvoji dcerku nelaka, tak at se na FB ani neregistruje. Dcery moji znamy jsou na fb stale a jen se vali na posteli. Maji stovky pratel, ale venku je nevidim. A podle toho taky vypadaji. Po dvou detech mam lepsi postavu, nez ony ve 12 a 14.
Co na to říct. Vybavuju si, jak jsem byla nešťastná, prootže v kolektivu „frčelo něco“, a já byla out, prootže to mí rodiče neschvalovali. Nebo na to neměli. Počínaje panenkou bárbí, přes dovolenou u moře, konče účastí v prvomájovém průvodu v pionýrském kroji. Jako jo, dneska machruju, jak jsem měla odbojářské rodiče, že jo, ale tehdy jsem tak pyšná fakt nebyla … ![]()
Takže až přijdou synkové, že mají účet na FB (starší už má dneska vlastní účet na PC, kam se umí přihlásit a pustit si aplikace jako třeba malování, až bude ve škole, počítám, že přístup na internet neohlídám už tuplem), nedovedu si dost představit, jak jim ho asi zakážu … budou na něj chodit jinde, u kamarádů, u dědy, v knihovně …
![]()
Chci říct, rezolutní zákaz asi cesta není … podle mně ..... spíš výchova k tomu, aby se tam chovali bezpečně …
74paja píše:valkil píše:Jak? Kdyz si da profil pristupny vsem a ne omezeny pouze na pratele, tak ji muze kontaktovat kdejakej uchyl registrovanej na FBpannda píše:Dcera je tam cca od 12, nemáme s tím problém. Nevím, jak by se to dalo zneužít? V tomhle věku u ní asi ne.
Takze ja byt tebou, tak se minimalne hodim do pratel tvoji dcery… abych nenapadne zkoukla, koho tam ma, jaky fotky si tam dava a co tam pise. Z kym si chatuje, to uz asi neodslidis… Mam na mysli zname: Duveruj, ale proveruj.
Já svoje dcery mám v přátelích, takže o fotkách mám přehled. ![]()
Holky já tohle fakt neřeším, moje nejstarší dělá jako koníček modeling, takže bych se musela pominout z toho kde jí kdo očumuje. To se nedá ohlídat.
Já pořád nebezpečnější vidím cestu vlakem než FB. ![]()
Jak? Říká ti něco kyberšikana. Jako já bych fakt měla strach. Děcka něco plácnou, budou příliš osobní/intimní, budou to vědět všichni, dostane se to i tam kam nemá (mimo okruh přátel).
Vážně se nebojíš(-te)? (nejen ty, ale třeba i peggy…)
valkil píše:pannda píše:peggy.sl píše:Vážně je nekontroluješ? tak to asi taky není dobré řešení. Já jen, že mi nedávno kamarádka ukazovala u nich něco, a jejich 12letá dcera se tam vystavuje snad na každé fotce…jí to taky nevadí. Nepřijde mi to rozumné.
Moje dcery mají svůj noťas od deseti let, a co si tam dělají nebo nedělají je jejich věc, nekontroluji je a nestojím jim za zadkem.narovinu.
Pokud je blbá a doma ji nepoučili, že takové „vyzývavé“ fotky se neukazují nikde, tak ji zákaz FB nespasí…
presne,
to neni problem socialnich siti, ale nevedomosti
ja taky moc nechapala k cemu je to dobry, ale ted ziji daleko od rodiny, pratel a jsem rada, ze takhle vim, co delaji, vidim fotky a oni zas moje.
moje deti jsou jeste prilis male, ale nevidim na FB nic spatneho
A myslim,ze to neni o pouceni..snad temer kazdy rodic rekne,ze takove a takove fotky se nevystavuji,lepe vubec nefoti..
Je spousta veci,ktere rodic „nakaze“ a o kterych pouci,ale od toho je tu puberta,ze..nedelam si iluze,ze me dite bude v tomto veku respektovat vse,co reknu ![]()