K čemu je dobrý chleba?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
K čemu je dobrý chleba?
Mám dceru, 4 roky a moc nejí chleba.. Není to tak, že by ho zcela odmítala a nechutnal jí, občas si ho dá, ale obvykle jej odmítne a nají se bez něj - na snídani si dáva nejčastěji vajíčka, někdy si dá šunku, sýr, mrkev, kedluben, k tomu sklenici mléka.. Občas si dá chleba s máslem a šunkou, ale nejčastěji to nahaze psovi a sní si jen tu šunku.. Obecně v tom problém nevidím, ale mí rodice i prarodiče mají tendenci jí učit jist chleba, říkají jí, že když nebude jist chleba, tak nevyroste, z toho rostu já, nesnáším, když se dětem plete hlava takovými nesmysly… A proto moje otázka zní : k čemu je dobrý chleba? A má smysl snažit se učit dítě jist něco, co mu výživove nic nedá? Budu ráda za jakékoliv názory a pohledy na věc… Kdyby se mí rodiče snažili naučit ji jist třeba rajče nebo špenát, tak s tím nemám problém, ale moc nechápu ten chleba..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Podle mě jen více zasytí…kdyby snědla asi i chleba se šunkou, nebude mít tolik hlad, než kdyz sní samotnou šunku. Ale pokud je zvykla a nechce ho, nenutila bych ji.. Můj syn zas by jel pečivo od rána do večera, naštěstí mu chutná celozrnné, ne jen bílé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Netuším k čemu je dobré jíst chleba. Já ho jako dospělá jím, ale nemám problém sníst párek bez chleba, grilované maso bez chleba jen se zeleninou atd. Doma to taky nikdo nechápal, že já k tomu chleba fakt nepotřebuji. A to si peču domácí chleba moc dobrý, namazaný si ho k snídani dám, ale jako přílohu ho nepotřebuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vůbec bych ji do toho nenutila, pokud má kvalitní sacharidy z jiných zdrojů.
Myslím, že pečivo není k životu nijak zásadně potřeba, ale je to levné, dostupné, zasytí to, hodí se to k mnoha věcem a má v podstatě univerzální použití, někdy to má i dobrou chuť, tak proto se jí ve velkém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dostupné sacharidy. Možná jsme mu za těch pár tisíc let částečně uvykli i evolučně, byť tedy obilí se mění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beckyttine5 píše:
Mám dceru, 4 roky a moc nejí chleba.. Není to tak, že by ho zcela odmítala a nechutnal jí, občas si ho dá, ale obvykle jej odmítne a nají se bez něj - na snídani si dáva nejčastěji vajíčka, někdy si dá šunku, sýr, mrkev, kedluben, k tomu sklenici mléka.. Občas si dá chleba s máslem a šunkou, ale nejčastěji to nahaze psovi a sní si jen tu šunku.. Obecně v tom problém nevidím, ale mí rodice i prarodiče mají tendenci jí učit jist chleba, říkají jí, že když nebude jist chleba, tak nevyroste, z toho rostu já, nesnáším, když se dětem plete hlava takovými nesmysly… A proto moje otázka zní : k čemu je dobrý chleba? A má smysl snažit se učit dítě jist něco, co mu výživove nic nedá? Budu ráda za jakékoliv názory a pohledy na věc… Kdyby se mí rodiče snažili naučit ji jist třeba rajče nebo špenát, tak s tím nemám problém, ale moc nechápu ten chleba..
tak chleba je především zdroj sacharidů, které v tebou popisované snídani asi trochu chybí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chápu, že starší generace je na něj zvyklá a dává si ho i několikrát za den, ale nepřijde mi v rámci výživy nezbytne nutný jako třeba maso, vejce, zelenina, mléčné výrobky apod..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obecně je to hlavně pro zasycení. Ono když si dáš plátek chleba, stačí ti k tomu plátek šunky a trošku másla. Pokud se chceš najíst jen samotné šunky, musíš ji sníst víc, takže je to i otázka peněz. Své by i tom mohli vyprávět vyznavači low carb stravy, jak se prodraží nejíst sacharidy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivašot. píše:
tak chleba je především zdroj sacharidů, které v tebou popisované snídani asi trochu chybí
Ano, obvykle si ke snídani moc sacharidů nedává..něco je v mrkvi a kedlubu.. A někdy třeba děláme palačinky nebo livanecky, tam má sacharidů azaz… Dopoledne má někdy kukuřičné krupky, někdy si dá i jablko.. Dříve si dávala ke snídani banán, tam měla sacharidů dost, ale poslední dobou jej nechce..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak sacharidy jsou vhodné při růstu, vývoji mozku atd. Pokud ji dost jiných zdrojů, luštěniny a podobně, tak se klidně bez chleba obejde. Taky sem slyšela, že když někdo nejí lepek, může si vytvořit intolerancí na něj, a když si ho pak dá o dlouhé pauze, může mít zažívací potíže…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beckyttine5 píše:
nezbytne nutný jako třeba maso, vejce, zelenina, mléčné výrobky apod..
Ne, fakt ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beckyttine5 Je to jen přežitek, není žádný důvod nutit dítě jist chleba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Obecně je to hlavně pro zasycení. Ono když si dáš plátek chleba, stačí ti k tomu plátek šunky a trošku másla. Pokud se chceš najíst jen samotné šunky, musíš ji sníst víc, takže je to i otázka peněz. Své by i tom mohli vyprávět vyznavači low carb stravy, jak se prodraží nejíst sacharidy
Jako jasně, bílkoviny jsou dražší než sacharidy, ale zase to není stokilovy chlapík, takže toho tolik neproji.. A z vlastní zkušenosti
bych řekla, že kvalitní tuky a bílkoviny zasytí mnohem lépe než sacharidy, kdy hodně lidí právě na low carb nemá potřebu jist tak často jako lidé na sacharidech a stačí jim 2 jídla denně.. Jinak dcera tohle neřeší, prostě si dává to, na co má chuť, miluje třeba rýži a domácí knedlíky, těstoviny s rajskou omáčkou apod..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já třeba nejím ani chleba ani rohlíky, max párkrát do roka. Jím toastovy chléb a holka taky, proč nutit do něčeho co nechce jíst? Dřív se nedělalo tolik pečiva a všeho, tak jedli chleba, jsou na to zvyklí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak sacharidy jsou vhodné při růstu, vývoji mozku atd. Pokud ji dost jiných zdrojů, luštěniny a podobně, tak se klidně bez chleba obejde. Taky sem slyšela, že když někdo nejí lepek, může si vytvořit intolerancí na něj, a když si ho pak dá o dlouhé pauze, může mít zažívací potíže…
Luštěniny bohužel odmítá taky, což je škoda.. O tom lepku jsem slyšela, že to tak není, nicméně dcera lepek ve stravě má každý den, s tím problém není
- načítám...
- Citovat
- Zmínit