Kakání - jsem bezradná :-(
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ahoj, náš malý má dva a třičtvrtě a kadí buď do kalhot nebo do plenky
… vysvětluju mu, že když ho tlačí bříško, tak si musí říct nebo jít rovnou na záchod nebo na nočník… zatím to moc nezabírá, ale občas si řekne.
Tak mě jen napadlo, že byste ho asi neměli učit tlačit, ale vysvětlovat mu pocit jaký má mít, když se mu chce na velkou a že když cítí tlak v bříšku (ve střevech nebo už v prdelce), že si musí jít sednout na záchod a ne čekat až to přejde (někam vypadne). ![]()
Jestli jsem to pochopila správně, máš problém s tím, naučit ho na záchod? A nevíš čeho se chytit, abys ho tam posadila, když se mu zrovna chce? Jinak když se vykaká, tak zácpu nemá, s tím asi taky problém není ne? Na pravidelný kakání mě napadá - jedině, aby jedl v pravidelnou dobu a hodně pil a pak ho zkusit dávat v době, kdy nejčastěji kaká. Posazovat ho pravidelně každý den třeba po snídani. Často se ho ptát, jestli ho netlačí bříško.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak se chová potom, co najdete kakání v gatích? On na to nějak upozorní? Nebo to prostě ucítíte?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@badela Ano, řeším jak ho naučit chodit na záchod… Pořád se ho ptám, jestli se mu nechce… Někdy mám pocit, že už ho s tím otravuju, že už o tom nechce ani slyšet… Mohla bych mu vysvětlit ten pocit, který když ucítí, má jít na záchod, ale nevím jestli by to pochopil…
@Trojlístek Samozřejmě to neřekne, my to prostě ucítíme…
- Citovat
- Upravit
Ahojky, minulý rok byl pro mě docela velkým story s kakáním. Dcera taky odmítala kakat - sice tam důvody byly jiné než u Vás - nechtěla tlačit a bála se… souviselo to s odbouráním plen. Takže nemůžu poradit na tvvoji situaci, ale taky jsme ji učili kakat. A to stylem ne tlačit, ale jít na WC když začíná mít pocit, že se v bříšku něco děje. Cítí tlak a pokud už v zadečku opravdu utíkat si sednout na WC. Pak samo u nás byla druhý fáze a to dokázat ji přesvědčit, aby zatlačila - mívá častěji zácpu / i když proti tomu bojuju co to jde /. Po 3/4 roce se podařilo. Prostě asi v klidu vysvětlovat a prvně jej naučit rozpoznat ten pocit, že jde bobek ven a až potom zmiňovat tlačení s čímž problém asi mít nebude.
Drž se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás pomohla doslova forma curku (za každy úspěšný počin bonbón). Není to sice moc výchovné, ale za ty nervy mi to stálo. Metodu dokazal pochopit cca 2 měsíce po 2. roce a šly pryč denní na velkou (curani uz zvladal na nocnik nejakou dobu) a noční zároveň… Nezkoušela jsi něco takového?
- Citovat
- Upravit
Zakladatlko, ještě mě napadlo. Většinou se spouští tento reflex cca 30 minut po spaní. Zkus mu dávat hodně zeleniny, kompoty a tekutiny a každý den těch cca 30 minut po spaní posadit na nočník, WC a třeba s knížkou a čekat. U toho bych vysvětlovala co tam od něj čekám a co by mě potěšilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Navli Díky moc za rady. Obávám se, že u mého syna bude možná taky problém v tom, že se bojí tlačit. Řekla bych, že možná někdy zažil zácpu a od té doby se bojí, a tak to drží do té doby, než to jde ven prostě samo… Tedy aspoň si myslím, že by tohle mohla být ta příčina. Můžu zkusit to co radíš, ale nevím jestli se těch 30 min. po spaní vykaká, protože, jak jsem psala, on kaká někdy odpoledne, jindy večer, jindy zase ve spánku… Ale zkusím to. On ví, co se od něj po vysazení na záchod čeká, ale nedaří se..
Nereg. Tuhle metodu jsem už zkoušela, zkouším pořád. Kdykoliv se podaří, dostane kokina a všechno možné. On si ale na záchod sám nedojde ani když ví, že za to dostane odměnu. Prostě jakoby vůbec nevěděl jak to má poznat, nebo jakoby necítil že se mu chce kakat. Prostě to jde úplně mimo něj…
- Citovat
- Upravit
@Trojlístek píše:
A není to nějakého psychického původu? Z trucu a tak?
To by mohlo být, ale vidět mu tak do té hlavičky že…
- Citovat
- Upravit
V každém případě držím palec a nespěchej na něj. U nás to opravdu skoro 3/4 roku snahy trvalo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek Vůbec nic neřekne, nebo naopak ještě zapírá… Dělá jakoby nic. Chodí jak pos… ale normálně si dál hraje i s hovínkem v kalohotech a nevadí mu to, směje se jakoby nic…
@Navli No u nás to trvá už rok a čtvrt snahy… A pořád nic ![]()
- Citovat
- Upravit
Znám z okolí obdobný případ. Bylo to právě pravděpodobně z trucu. Rysy (dá-li) se to tak popsat, jsou stejné. Dostali doporučené toto (od pediatričky) a zabralo to:
Udělat nástěnku. Den po dni. Hodinu po hodně. Vyrobit sluníčka a mráčky. Sluníčka přidělovat na nástěnku za kakání do WC (nočníku), mráčky za kakání do gatí. Dát na hodně viditelné místo (ne školku, či veřejná místa - nechceme jej zesměšnit), například doma lednička. Tak aby to vidělo dítě, vy a třeba babička s dědečkem.
Dotyčnému dítěti to časem bylo trapné, za co mráčky dostává. Potom to šlo rychle, asi do 14 ti dnů se záměr podařil.
Pokud bys to chtěla vyzkoušet, tak se domluvit s lékařkou. Trošku malému zahrát na city.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím, je tady někdo, kdo mi může nějak poradit? Mému synovi byly v říjnu 2012 3 roky. A máme problém s učením na záchod. Čůrání nám jakž takž jde, občas nějaká nehoda, ale zvládáme to. Ale to kakání
Zvláštní na našem „případu“ je, že můj syn prostě netlačí. Ještě nikdy jsme ho neviděli tlačit. Potvrdila to i paní učitelka ve školce, kam od září chodí. Prý se s tímto ješě v životě nesetkala. Normálně si děti dřepnou, někam si zalezou atp., prostě je vidět že tlačí. Ale on si normálně hraje, tváří se pořád stejně, absolutně žádný signál, a najednou má v gatích bobana… Kolikrát je to takový boban, že si říkáme, jak je to možné, že netlačil - vždyť to přece nemůže vylézt samo bez tlačení, ne??? Konzultovala jsem to s dětskou doktorkou, ptala se jestli nemá zácpu - nevšimla jsem si, on má jednou tuhé hovínko, jindy řidší, podle toho co jí, a pokaždé je to stejné - netlačí, na záchod se nevykaká, vůbec nic na něho nezabírá… Paní doktorka mu dělala testy, a tak jsme zjistili, že nemá absolutně žádné zdravotní problémy které by tohle způsobovaly, prý je to jenom otázkou návyku. Jo, návyku. Ale jak v něm ten návyk vypěstovat? Když nejde vypozorovat, kdy tlačí, nevím kdy s ním letět na záchod. A kdyby aspoň kakal pravidelně, vždy ve stejnou dobu, ale to taky ne! Jednou ráno, jindy odpoledne, některý den vůbec, jiný den 5×, občas ve spánku…
Občas se stane, že to upouští po bobkách. To je pak pro mě jediný záchytný bod: Všimnu si že má v trenkách bobek, tak ho posadím na záchod, protože předpokládám, že za chvíli půjde další bobek. Někdy tam pak sedí třeba hodinu, a nic. Jindy ten další bobek opravdu vypadne. Ale opravdu jen vypadne. On nikdy záměrně netlačí, aby se vykakal. On jen čeká, až to samo „vypadne“. Tak mě napadlo, naučit ho tlačit. Učila jsem ho to už mnohokrát, ale bez výsledku. Nevím jak… Když už se tedy podaří nějaké to hovínko zachytit do záchodu, samozřejmě následuje obrovská pochvala, odměna, radujeme se celá rodina, snažíme se ho motivovat, aby se příště snažil vykakat se zase na záchod. Ale ani tohle nezabírá. Příště je to opět v gatích, pokud ho tedy zrovna neposadím na záchod, aby to vypadlo tam… Nevím jak dál, jsem z toho prostě na prášky! Máme tady někdo podobnou zkušenost? Poradí mi někdo? Budu moc ráda za každou radu! Předem děkuji!