Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím děvčata,
omlouvám se za pikantní téma, slabé povahy nečíst ![]()
Všimla jsem si, že večer (kolem osmé hodiny a později) mám kalnou moč, až neprůhlednou, barva spíš bílá, stalo se mi to teď třetí den po sobě. Ráno je normálně žlutá, jako obvykle a během dne bledne, vypadá normálně, průhledná, nezapáchající… a večer najednou tohle
Nic mě nebolí, snažím se dodržovat pitný režim, jsem trochu nastydlá, ale nic strašného.
Dostala jsem od mamky nějaké vitaminy, béčko, déčko, céčko… nic extra, tak jsem si říkala, jestli se močí nevylučuje, co tělo nepotřebuje, ale nevim. Nemáte někdo zkušenost?
Příští týden jdu shodou okolností na preventivní prohlídku, takže doktorovi řeknu… ale vrtá mi to hlavou.
Ještě dodám, že na záněty močového měchýře jsem nikdy netrpěla, ani problém s ledvinami jsem nikdy neměla.
Světlá barva je od toho, že pijete hodně vody. Přes noc spíte, takže moč neředíte a zůstane žlutá. Takže světlá barva je v pořádku. Respektive úplně průhledná moč může ukazovat na to, že možná pijete až moc. Dlouhodobě to může dělat hokej v minerálech, zejména pokud držíte nějakou dietu, omezujete solení a tak. Stačí pít o něco méně.
To zakalení už je neběžné - je nejpravděpodobnější, že buď máte nějaký počínající slabý zánět - ať už v močových cestách a nebo gynekologický. Na té preventivní prohlídce se o tom zminte - doktor by vás měl poslat nabrat vzorek. To že to zrovna nebude večer nevadí, případné zánětlivé znaky by tam stejně byly vyšetření ukázalo.
Pokud nechcete čekat, tak si ještě dneska zajděte někam do zdravotnických potřeb a kupte si diagnostické papírky a jeden pak večer počůrejte. Před tím se zkuste důkladně omýt, ať případná kontaminace nemění výsledky. K papírkům je přiložený návod a taky orientační vyšetření.
Rekla bych pocinajici zanet. Pokud nic nepali a bricho neboli, tak bych nasadila brusinky a urologicky caj. Tim clovek nic nezkazi.
@Ou Moc děkuji. Jo, že je moč ráno žlutá a pak zprůhlední vím, že je normální, ale ten kal už ne. Mě hlavně zaráží, že je to jen večer, jinak nic. Přijde mi, že dnes je to méně, ale ještě uvidím, každopádně jsem koupila urologický čaj a zítra zkusím ty papírky, lékaři to určitě řeknu. To jsem teda zvědavá ![]()
@vertunka Díky, zkusím ![]()
@radkka ahoj,muzu se zeptat,jak to dopadlo se zakalenou moci? Ja si vsimla vcera, ze 1× byla moc lehce kalnejsi, jakoby do mléčna.to bylo odpoledne a ja v sobe mela jen 0,3 l…pak jsem pořádně pila a moc už krasne průhledná. Nic me neboli, nepali.moc mi delali v cervnu na prevenci,stejne tak utz ledvin,vsecko v poradku..a jeste, kdyz clovek nacura do zkumavky,je normalni,ze tam plave trosku jakoby bilejch tecek? to zas mela dcera pri preventivce, nic ji na papirkach nevyslo, ale tam se taky nezjevi vse…dekuju
Ahoj, prosím o radu. Jsem ve 28.tt a o víkendu jsem si náhodou všimla, že mám hodně kalnou moč. Od té doby močím nejdřív do skleničky a kontroluji její stav. Moč je v závislosti na množství vypitých tekutin více či méně zbarvená do žluta, ovšem je hodně kalná. Často natolik, že skrz skleničku není vůbec vidět. Jen po kávě, která na mě působí močopudně, jsem ji měla průhlednou jako normálně. Jinak na wc chodím docela často, sem tam malinko zabolí ve spodní části bříška, to jsem přisuzovala těhotenství, jinak mě močení nepálí. Na gynekologii mám jít až za týden. Prosím, co byste dělali na mém místě? Mám na gynekologii naklusat třeba hned zítra s tím, že mám „jen“ zakalenou moč? Nebo by zatím stačil donést vzorek pro klid, jestli tam je či není bílkovina? Nebo se to ten týden nezblázní, když nemám bolesti? Je mi ten dotaz trapný, abych volala sestřičce a ptala se jí, jestli mám nebo nemám přijít…
Máte někdo zkušenosti, jak třeba vypadá moč při zánětu močového měchýře, nebo při preeklampsii, nebo čím je vlastně bílkovina v moči nebezpečná?
Chodím každý měsíc na krev a moč z důvodu možného kolapsu ledvin. A naposledy jsem jí měla jak mléko zakalenou. A bylo to vše v pořádku. Kultivace, všechno. Takže jen samotné zakalení nemusí značit něco špatného. Ale pro svůj klid můžeš sestře zavolat.
1. přestaň se utápět v úzkosti.
https://www.kosmas.cz/…tehotenstvi/#…
2. pořádně pij.
Příspěvek upraven 29.04.19 v 12:19
Preeklapmsie s močí nemá moc společného (na zakalení tam těch bílkovin potřebuješ fakt hodně) a pokud by zánět močového ústrojí už byl tak pokročilý, že by zakaloval moč, tak by tě to dost bolelo.
Nařiď si budíka na každé 2 hodiny během dne a vždy když zazvoní, vypij 2 deci vody. Vydrž alespoň 3 dny a teprve pak zkontroluj moč a uvidíš, že bude v pořádku.
@Ou Nemyslím si, že bych se utápěla v úzkosti.
Jen mi to přijde hodně divné, že mám už vlastně třetí den takovou moč a pořád je hodně kalná. Pokud kal sám o sobě nemusí nic znamenat, tak ten týden vydržím. Jen bych nerada ublížila miminku, kdybych měla zanedbat třeba ten zánět nebo něco.
Asi buď v klidu.. já to mám v těhotenství taky a “nic mi není”
![]()
Dobrý den jsem 32tt a už dva dny mám žlutý vodnatý průjem. Nevíte jaká by mohla být příčina? Děkuji za odpověďi