Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jestli trpíš takovou úzkostí, možná by nebylo od věci obrátit se už v předstihu na nutričního terapeuta (ideálně opravdu VŠ vzdělání, ne poradce), který by tě provedl těhotenstvím i následným kojením radami nebo i jídelníčkem na míru. Bude zdůrazňovat NE restrikce, ale vyvážený a co nejpestřejší jídelníček. Těhotenství není důvod ani příčina nabrání 50 kg. Jedině ve 2 případech: nezřízené přežírání, několikanásobně převyšující tvou potřebu. A za druhé zadržování vody, ke konci těhotenství, otoky atd., ale to po porodu půjde dolů úplně samo, není to tuková tkáň. Nedrž diety, ale pouze si hlídej vyvážený, přirozený, zdravý příjem všech živin, minerálů a vitaminů.
Hodně tlustých ženských při těhotenství zhubne (nechutenství, nucena restrikce kvůli těhotenské cukrovce).
ale primárně bych do deficitu nešla, spíš bych zůstala na udržovací hladině. A viděla bys. Je možné, že nabereš hodně, ale mnoho z toho nemusí být tuk… a pak to po porodu odejde…
To by snad cíleně dělal jen šílenec
Možná by nebyl na škodu rozhovor s terapeutem ![]()
V těhotenství bych záměřeně deficit určitě nedržela. Ze začátku jsem vždycky zhubla protože jsem neměla chuť k jídlu. Nijak jsem se nepřežírala, takže jsem nepribrala žádnou šílenou váhu.
@teroonka píše: Více
Jo to by asi nebylo od věci. S kalorickymi tabulkami pracovat umím. Spíš by to asi chtělo nastavit nějaký správný příjem. Mně právě stačí k přibrání strašně málo.
Mám to fakt hodně vydřené. Navíc nemám moc pevnou kůži a bojím se, že když hodně přiberu, tak to bude průšvih i v tomhle směru. ![]()
@Beruska999999 píše: Více
Jo, vím, že to zní šíleně, ale opravdu mě udržení váhy stojí hrozně úsilí a mám strach, že když povolím, tak to bude obří průšvih. ![]()
Známá cvičí, sportuje, stejně přibrala přes 20kg. Já chodila do práce, na procházky, jedla akorát a přibrala jsem nějakých 14kg. Každá jsme jiná a rozhodně bych se v těhotenství „netýrala“. Potřebuješ sílu a živiny pro sebe, i dítě ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
Achjo tohle je na tom nejhorší. Prostě, že nad tím nemuzu mit tu kontrolu..
Mám normální bmi… ale presne jak rikas. Mam to vydrene a nehlidat se, vaha pujde nahoru.
Za sebou 4 tehotenstvi. Jedla jsem stejne, vyvazene. U vsech holek jsem sla rodit s plus 4- 7 kg navrch. S klukem jsem nabrala 20kg ( ale tam hral roli ohss) po porodu stravou a pohybem slo vse zpet.
Nenervuj se dopredu. Az otehotnis, jez zdrave, vyvazene, zachovej pohyb a po porodu se stejne budes potrebovat dostat zpet do formy. Telo proste bude jine a bude potreba udrzba ![]()
@Anonymní píše: Více
A není lepší mít jako prioritu pohodové a zdravé těhotenství a miminko, než se takhle stresovat? Kolik žen díky kojení pak ještě mělo váhu nižší, než před těhotenstvím třeba ![]()
@Dahlia0409 píše: Více
No a pak je ta druha polovina z kterym se staly bohuzel almary😒
Ahoj, začali jsme se bavit o těhotenství, ale mám strašný strach z přibírání. Paradoxně i teď mám dle BMI asi 3kg nadváhu. Její udržení mě ale stojí obrovské úsilí. Cvičení 5× týdně, dodržování jídelníčku…Bojím se, že v těhotenství přiberu 50 kilo a už je nikdy nedám dolů. Můj dotaz zní: Držela jste některá v těhotenství dietu a hlídala si kalorický deficit?