Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, nevíte některá, kam se starým mobilním telefonem?
Máme jich doma s manželem snad 5 nefunkčních i s nabíječkama a do popelnice je házet nechci. Nabídla se mi možnost je věnovat sběrateli, ale nechci riskovat, že je úplně cizí člověk opraví a náhodou se dostane k datům, která jsou v nich uložena.
Odevzdat tam, kde nové mobily prodávaji. Obvykle umi ekologicky zlikvidovat ty staré. Ale i tam je riziko, že se dostanou ke starým datům
V jedné ZOO ( tušim v Plzni) jsem viděla sběrný box, kdy staré mobily poté posilaly do Afriky chudým.
Ty vaše staré jsou až tak nefunkčni, že si ta data nemůžete vymazat?
Normálně bych je hodila do elektroodpadu, kdo by se jím prohrabával
jinak třeba na naší základce je pravidelně soutěž ve sběru starých mobilů (tedy i elektroodpadu, ale mobily se sbírají extra), ani nevím, jaká organizace to pořádá, ale je to meziškolní. tak jestli máš v okolí nějaké školáky, zkus se jich zeptat, třeba u vás jede něco podobného ![]()
Nějaké malé dítě v okolí, které by je uvítalo jako super hračku? Moje dítě si takhle jeden nefunkční samo vyrobilo
![]()
Nebo prostě do elektroodpadu, případně odevzdat v prodejně, kde mobily prodávají, při koupi nového se platí poplatek za ekologickou likvidaci.
@Neferti Například v pražské ZOO je box, kam se dají staré mobily hodit. Využívá se z nich nějaký kov (tuším, že kobalt? Ale jistá si nejsem), kterého je málo a mělo by to napomoci tomu, aby se tolik nedrancovalo a neničila příroda.
@Neferti zkus se kouknout jestli je někde v okolí nevykupují, většinou za ně dávají kolem 50kč.
@Neferti Našla jsem tenhle článek http://www.nazeleno.cz/…zaplati.aspx
@iiiv No vidíš, a já měla pocit, že to bylo ještě něco jiného. Ale už je to hrozně dávno, co jsem to četla… ![]()
@fatin taky jsem četla kdysi o nějakém kovu, který tam, jako ty. A zlato to určitě nebylo.
@princeznaII Bohužel jsou, my si necháváme mobily dokud slouží.
@fatin Něco takového bych si představovala, stačilo by mi, kdybych věděla, že ty telefony někdo zrecykloval na součástky a neskončili někde, kde nemají a škodí přírodě. Problém je v tom, že jsem z malého města a takové sběrné boxy tu nemáme ![]()
Ahoj u nás máme přímo na obecním úřadě box na elektroodpad, tedy na mobily a na tom malý boxík na baterie. Zkus se třeba poptat tam.