Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A ted si vemte, kolik je vztahu typu „byl to jen kamarad, zname se roky, nikdy by me nenapadlo, ze spolu budeme“…
Podle me hodne takovych vztahu nevznikne hned, protoze jeden si neveri, nechce to „kazit sexem“, jeden je zrovna zadany a pak ten druhy, atd atd a stejne spolu jednou skonci.
Navic aby si chlap vykecaval vztahove problemy kamosce, misto aby je resil doma, teda nic moc.
A tenhle je navic extremne zarlivy, takze „podle sebe soudim tebe“, no, mlada a blba a tolerantni uz jsem byla, tohle uz je moc.
@Anonymní píše:
@EvieK To je pecka. On je taky problém v tom, že kdybych já si chtěla vyjít s kamarádem někam, kterého znám od dětství tak jemu by to vadilo a vadí proto jsem to vyškrtla ze seznamu, jenže když on někam chce tak se můžeme všichni zbláznit a mě to mrzí z té stránky, že jápak čekám sama doma, ale sama si nemůžu někam vyjít. Omezila jsem to z toho důvodu aby jsme se zbytečně nehádali..
Toto je mnohem větší problém, než kamarádka z dětství… on je sám žárlivec, ale ty máš být ticho??? Já třeba proti kamarádkám muže nemám nic, já se zas odjakživa víc přátelím s chlapama, oba máme vzájemně pochopení. Jeho spolužačka ze střední (asi přes 100 lety maturovali) mu taky občas řekne nějakou mazlivou přezdívkou, ale nic v tom není. Nicméně taková tolerance a pochopení je u nás na obou stranách! to, co píšeš by mě hodně vadilo a varovalo do budoucna…
Zakazovat partnerovi se s někým vídat je sebeponižující a zoufalý. Ale nemyslím si, že přiznat mu, že na někoho v jeho životě žárlím, je totéž. Pokud bych něco takového udělala, asi by mě pak dost zarazilo, kdyby si ji vybral jako parťáka na takovou cestu. Lidé, kterým na sobě záleží, by se neměli vzájemně tlačit do situací, kdy musejí buďto dát ultimátum nebo tiše trpět. ![]()
Příspěvek upraven 26.11.22 v 23:16
@Lucie_Sx píše:
A ted si vemte, kolik je vztahu typu „byl to jen kamarad, zname se roky, nikdy by me nenapadlo, ze spolu budeme“…Podle me hodne takovych vztahu nevznikne hned, protoze jeden si neveri, nechce to „kazit sexem“, jeden je zrovna zadany a pak ten druhy, atd atd a stejne spolu jednou skonci.
Navic aby si chlap vykecaval vztahove problemy kamosce, misto aby je resil doma, teda nic moc.
A tenhle je navic extremne zarlivy, takze „podle sebe soudim tebe“, no, mlada a blba a tolerantni uz jsem byla, tohle uz je moc.
Přesně. Zakladatelce její pocity nezávidím. A ten kluk bude dobrý asociál, když mu nevadí, co své partnerce provádí.
Klofnout sice může kdokoliv kohokoliv kdykoliv, ale ty kamarádky si přinejhorším při své případné smůle na svůj jiný vztah můžou vzpomenout, proč je jim s tím kamarádem tak fajn, že. Znají ho, vědí, jaký je atd.
Ale hlavně, když už je ten chlap tak blbej, si neumím představit, že bych se vydala na nocování s „kamarádem“, když vím, že má doma partnerku. Hnus od té ženské největšího kalibru, nulová empatie.
Můj bývalý přítel měl taky kamarádku, se kterou by nikdy nic neměl, protože mě strašně miluje a nemohl by se mi podívat na očí. Potom s tou jeho kamarádkou „krájel chleba“ v naší posteli, když jsem bývala na noční ![]()
Samozrejme nerikam, že je to váš případ. Ale už to, že ona tě nemusí je red flag jako prase.
Na takhle úzké kamarádství i mezi chlapem a ženskou nevěřím. Ale naštěstí jsme v tomhle s manzelem zajedno. Jeho by fakt nenapadlo jet na dovolenou s kámoškou. Mě tedy jet někam na wellness s kámošem taky ne.
Měl jsem několik velmi dobrých dlouhodobých kamarádek ale z důvodu žárlivosti partnerky jsem musel všechny kontakty ukončit. Neustále mi vysvětlovala, jak je to nevhodné a že tohle by netrpěla žádná žena. Dost to bolelo, bylo to opravdu jen v kamarádské rovině, prostě jsem si je z nějakého důvodu nakonec nevybral na romantický vztah. Ale kamarádky to byly perfektní. Žárlivost je svině.
@terien píše: Žádnou takovou kamarádku bych netolerovala, z toho už jsem vyrostla. Na kamaradstvi mezi muzem a zenou nevěřím.
Mám dospělého syna, který má dvě kamarádky prakticky od narození. Jsou to sestry, dcery kamarádů nás rodičů, s kterými jsme trávili hodně času, děti spolu vyrůstaly, mají vztah spíš jako bratranec a sestřenice. Jsou zvyklí spolu rozebírat kde co, hodně si pomáhají a jsou si psychickou oporou. Mít někoho takového je velký dar do života, doufám, že se toho nikdy nevzdají a už vůbec si do toho nenechají kecat od někoho, kdo takové štěstí neměl a na přátelství mezi mužem a ženou nevěří.
@Jeremi píše:
Mám dospělého syna, který má dvě kamarádky prakticky od narození. Jsou to sestry, dcery kamarádů nás rodičů, s kterými jsme trávili hodně času, děti spolu vyrůstaly, mají vztah spíš jako bratranec a sestřenice. Jsou zvyklí spolu rozebírat kde co, hodně si pomáhají a jsou si psychickou oporou. Mít někoho takového je velký dar do života, doufám, že se toho nikdy nevzdají a už vůbec si do toho nenechají kecat od někoho, kdo takové štěstí neměl a na přátelství mezi mužem a ženou nevěří.
Ať si tvůj dospělý syn dělá co chce, já bych u svého partnera žádné takové kamarádky netrpěla. Ty řečičky okolo si můžeš vetknout za klobouk.
@Jeremi píše:
Určitě je dar mít dobré kamarády. Ale dobrá kamarádka respektuje vztah svého kamaráda s jinou ženou, jeho partnerkou, a necpe se mu na akce se společným přespáváním, prostě takové pozvání á-la „jeho manželka jet nechce, tak ji prostě zastoupím“, prostě odmítne. Pokud má všech 5 pohromadě a solidní výchovu. Nikdo mi nebude tvrdit, že podobné akce jsou jen ryze pracovní nebo ryze volnočasové.
Ti "bratranci a sestřenice " by měli být aspoň natolik inteligentní, že jakmile jejich kamarád/ka založí s někým rodinu, tak se od nich držet ve vší slušnosti trochu dál.
Rozhodně mi nepřijde v pořádku, že on si s kamarádkou na výlety jezdit může, zatímco na tvoje kamarády žárlí. Tohle si nenech líbit! Pokud bude v zahraničí, ať už s kýmkoli, neseď doma jak hromádka neštěstí a taky s přáteli někam vyraž. Proč by ses mu měla přizpůsobovat a omezovat svoje kontakty, zvlášť, když to chce jen po tobě a sám se chová úplně jinak. Pěkně žárlivého sobce máš vedle sebe. Sám se kamarádky nevzdá, ale ty kamarády mít nemůžeš. Úplně se mi z toho otvírá kudla v kapse.
Zakladatelko, ještě se vrátím k tématu tvých kamarádů.
Ve vztahu je základem určitá spravedlnost, vzájemnost požadavků. Není možné, abys ustupovala partnerovi, protože jemu vadí, že se stýkáš se svými kamarády a přitom on měl v tomto směru neempatické chování. Doporučil bych si s ním v první řadě vyjasnit vzájemné postoje a reakce druhého na ně. Jsi jeho partnerka, ne majetek, v životě se nedají věci zakazovat nebo vynucovat, funguje pouze to, co je dohodou obou partnerů, ideálně shodou jejich názorů.
Pokud byste spolu zůstali a založili rodinu, tohle by se ti asi vymstilo, proto je potřeba si vzájemné postoje vyjasnit hned, protože jinak se to jako neřešitelná kolize potáhne celým vaším vztahem. A bohužel o tom dost vím.
Vadilo by mi to. Stejně tak můj muž by nesnesl, abych jela s kamarádem k moři. Ani jeden se v takovém pojetí vztahu nedotkne omezováni, ale považujeme to za normální a přirozené. Máme spoustu přátel, ale nejbližší jsme si my dva. Na takové ty hlubší debaty, problémy nebo větší zážitky typu dovolená máme sami sebe a vyhovuje nám to oběma. Máme hodně dětí, málo času a je svátek, když spolu můžeme jet na víkend sami.
Vzala bych to ve chvíli, kdy by ta žena byla ke mě přátelská, milá a mohli bychom se přátelit všichni, i s jejím partnerem. Ale jak píšeš, že z ní cítíš „něco“, tak to je klasická ženská soutěživost a to nevesti nic dobrého.
@Anonymní píše:
Ahojky, chtěla jsem se někoho zeptat jenže bohužel se nemám komu svěřit, tak to zkusím tady. S přítelem máme dá se říct pěkný vztah až na nějaké hádky, jenže většinou se hádáme kvůli jeho kamarádce. Přítel mi říká, že ji zná od malička a, že jsou to dobří kamarádi. Můj přítel jezdí často do zahraničí a nedávno jel opět a ptal se mě jestli bych nechtěla jet s nim jenže já kvůli práci nemohla no a on sháněl někoho kdo by jel s ním. Jenže nečekala jsem, že se bude ptát té kamarádky, přijde mi to od něho ošklivé z toho důvodu, že ví, že mi ta slečna vadí a většinou se hádáme kvůli ní. Přijde mi to prostě divné v tom směru, že proč by měl být s jinou slečnou někde u moře, chápu, že nechtěl být sám, ale přece jenom má kamarády. Přítel jel nakonec s jedním kamarádem, protože slečna nemohla. Když jsem se ho na to ptala tak mi opět řekl jeho výmluvu, že se znají od malička a, že někoho potřeboval na povídání a nakonec uznal, že to je asi trochu divné, ale pořad tam mám tu myšlenku, že má tu potřebu. Slečna mu říká i sladkýma přezdívkami jako je například zlato, drahoušku, miláčku ikdyž má slečna přítele..Často o tom přemýšlím a proto mě zajímá taky pohled někoho jiného na tuhle věc, předem děkuji za odpovědi.
Slečna asi čas měla, ale má přítele, takže nechce jet s kamarádem k moři
to moře by mi vadilo, jinak nic hrozného ![]()
Pokud tě nemusí a má tendence s tebou soutěžit, tak by mi to zavánělo. Jinak takové kamarádky od dětství bývají vesměs relativně neškodné, taky mi občas ujede směrem ke kámošům „zlato, brouku…“, objímáme se, když se vidíme, mám je upřímně ráda a jejich partnerky mám/měla bych taky. Je fakt, že exšvagrová s některými dětskými kamarády třeba v době puberty a rané dospělosti párkrát spala, ale většinou to prý bylo divné a příště raději volila někoho neokoukaného. Jinak já ve vztazích s kamarádkami bojovala, a to dost, jenže vesměs se jednalo o bývalé „kamarádky“ na sex/flirt, nové známosti z netu nebo takové, kde ona dala kdysi přednost někomu jinému a můj za ní měl tendence neustále dolejzat a upřednostňovat ji/tajit mi setkání s ní a ona mě navíc od začátku nemusela a dávala mi to najevo. Opravdu dlouholeté kamarádky někde z dětství mě vesměs nechávají chladnou, málokdy jsem od nich zažila nějaké nepřátelství.