Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi se mi začíná rozpadat vztah s kamarádkou a nevím, co s tím ![]()
Máme skupinku tří - já a dvě další další kámošky. Vždycky jsme na tom byly plus mínus stejně, co se týkalo partnerského života, životní úrovně atd., některá měla třeba lepší práci, druhá lepší vztah, třetí zase něco jiného, nikdy jsem si nemyslela, že máme jedna druhé co závidět ![]()
Jenže kamarádka A se loni vdala (čímž si splnila v podstatě celoživotní sen), navíc jí maminka darovala díky prodeji domu velkou sumu peněz, kterou si kamarádka s manželem vyplatili všechny dluhy, koupili hezký byt v Praze bez hypotéky a ještě jim dost zbylo. Celkově se jí teď velmi daří, což je super a jsem za ni ráda, trochu jí díky tomu „narostla křídla“, což je pochopitelné a samo o sobě na tom není nic špatného, ale nemůžu si pomoct, začala se na mě i kamarádku B díky tomu dívat trochu „svrchu“ ![]()
Příklad - kamarádka B prochází celkem náročným rozvodem. A od kámošky A dostává neustále čočku, jak si za to může sama a jakej je její skoro ex idiot. Což na jednu stranu nerozporuju, na druhou mě zaráží, jak to kamarádka A podává - ona by si takového blbce nevybrala, to její manžel je mnohem lepší, protože je takovej a makovej, mají výjimečnej vztah, blablabla. Byla jsem jí na svatbě za svědka, jejího muže mám fakt ráda, řekla bych že asi nejradši z partnerů všech mých kamarádek, je to fajn chlap. Ale taky by se na něm dalo najít x chyb, mimo jiné že pije jak Dán. Takže ano, on je fajn, ale rozhodně není dokonalej. Vztah mají taky hezký, ale že by to bylo tak unikátní, aby se tím před kámoškou B musela ohánět, to si nemyslím ![]()
Já si nedávno v době korony posteskla, že bych asi měla víc šetřit, protože utrácím víc než je nutné. Okamžitě přednáška, jak jsem nezodpovědná, že mám myslet na budoucnost atd. atd., že oni teda rozhodně bokem peníze mají. To mě celkem rozsekalo, protože je sice pravda že je mají, ale jen proto že jim je maminka darovala, do tý doby žili od výplaty k výplatě a měli jenom dluhy. Já jsem tady v UK osvč, uznávám, že bych asi měla mít ve svém věku zodpovědnější přístup k penězům, ale vše co mám jsem si vydělala sama a koupila za svý, až mi někdo daruje pár míčů, tak budu taky takhle chytrá. Ty peníze jí nezávidím, nemám důvod (taky jednou budu dědit), ale zaráží mě, že si nevidí na špičku nosu a poučuje někoho o penězích, když sami měli kulový do té doby, než někdo přišel a naservíroval jim to na stříbrným podnose.
Tohle byly jen dva příklady, bylo toho víc. Nějak jsem nic z toho neřešila do doby, než se do nás začala takhle „obouvat“ s vyšší frekvencí a i když jsem si napřed říkala, že jsem paranoidní, teď už asi nemůžu ignorovat fakt, že kámoška si díky svatbě a penězům zjevně začala myslet, že je lepší než my dvě
Moc nevím co s tím, krom toho že se určitě nehodlám držet zuby nehty přátelství, kde mě druhý vidí jako někoho kdo je míň než on…
Jestli má někdo názor, radu, budu ráda…
No a řekla si ji, co v tobě vyvolává když tě péruje?
Bez toho abyste si tohle dokázaly říct se to nezmění, žejo.
Nezačni ji omlacovat tvář, že je nabobka a že prostože se vdala, tak se cítí něco navíc - ono to taky může být úplně jinak, žejo - tím že se o tom asi úplně nebavíte je docela dobře možné že si do toho projikuješ i vlastní část výkladu o tom jaká ona je a proč něco dělá.
To co chceš je v okamžiku, kdy něco takového zase nastane, tak se nechytit do obvyklého kolečka, ale pojmenovat co se děje - popisovat konkrétní chování, ne člověka- a co to v tobě dělá a že ti to není příjemné a co bys vlastně potřebvala od ní za reakci. To pak nepovede k tomu, že se pohádáte a rozejdete s tím, že si každá o té druhé bude myslet, že je to kráva, ale může to vést k tomu, že jí třeba pár věcí vyjde.
@Ou píše:
No a řekla si ji, co v tobě vyvolává když tě péruje?Bez toho abyste si tohle dokázaly říct se to nezmění, žejo.
Nezačni ji omlacovat tvář, že je nabobka a že prostože se vdala, tak se cítí něco navíc - ono to taky může být úplně jinak, žejo - tím že se o tom asi úplně nebavíte je docela dobře možné že si do toho projikuješ i vlastní část výkladu o tom jaká ona je a proč něco dělá.
To co chceš je v okamžiku, kdy něco takového zase nastane, tak se nechytit do obvyklého kolečka, ale pojmenovat co se děje - popisovat konkrétní chování, ne člověka- a co to v tobě dělá a že ti to není příjemné a co bys vlastně potřebvala od ní za reakci. To pak nepovede k tomu, že se pohádáte a rozejdete s tím, že si každá o té druhé bude myslet, že je to kráva, ale může to vést k tomu, že jí třeba pár věcí vyjde.
Zatím jsme o tom nemluvily, protože i já si napřed potřebuji porovnat v hlavě, co od toho rozhovoru vlastně čekám. Zatím jen čumím jak puk co dělá a kde se to v ní bere ![]()
Reakce, která by se mi od ní líbila, by bylo kdyby to nedělala, že jo
Ale když o tom přemýšlím i zpětně, tak vidím že i v minulosti byla k lidem zbytečně kritická, akorát neměla ty páky kterýma se může ohánět teď a praktikovala to na lidi v okolí, ne na nás. Kolikrát jsem se jí snažila naznačit, že by možná bylo dobrý trochu ubrat plyn, ale k ničemu to nebylo. Mám pocit že ona má někde v sobě zažitý vzorec, kdy si asi potřebuje zvýšit sebevědomí tím, že bude sama sebe utvrzovat v tom, že je lepší než ostatní (i když je třeba nechce zranit) a pak si nejsem jistá, jestli to z dlouhodobého hlediska nějaký rozhovor spraví… i když pokusit bych se o něj měla.
Řekla bych, že jsem ráda, že se jí daří, ale ať srovnává jen věci, které si koupila jen za své vydělané peníze…jinak že se chlubí cizím peřím. A asi bych ji i řekla, že je to možná jen můj pocit, ale že se její chování změnilo a mění se i váš vzájemný vztah, o který bys nerada přišla, ale že se může stát, že vaše pohledy budou příliš rozdílné…
@Magika VonCary Ajaj, kámoška dostala peníze zaplatila dluhy a teď frajeři? je to trapný no
bych ji řekla že snad taky od někoho dostaneš peníze aby jsi si vše zaplatila
Měla jsem známou žila v rodině bez peněz našla si chlapa za vodou a holka teď hází milionama ![]()
Já teda nevim, ale mně to nepřijde nijak hrozný - že bys měla mít peníze bokem je pravda a pokud mi přijde, že si kamoška nabrknkla blbce, tak jí to taky řeknu a naopak. Přeci se nemůžete furt jen vzájemně chválit ne? My jsme k sobě vzájemně upřímný a pokud se nám chování tý další nezdá, tak jí normálně řeknu, ať brzdí.
Promiň, ale spíš mi přijde, že jí trochu závidíš - ona má peníze a svatbu teď a ty musíš ještě chvilku počkat ![]()
@fíkofka píše:
Já teda nevim, ale mně to nepřijde nijak hrozný - že bys měla mít peníze bokem je pravda a pokud mi přijde, že si kamoška nabrknkla blbce, tak jí to taky řeknu a naopak. Přeci se nemůžete furt jen vzájemně chválit ne? My jsme k sobě vzájemně upřímný a pokud se nám chování tý další nezdá, tak jí normálně řeknu, ať brzdí.
Promiň, ale spíš mi přijde, že jí trochu závidíš - ona má peníze a svatbu teď a ty musíš ještě chvilku počkat
Do teď ta kámoška žila od výplaty k výplatě, a neměla bokem nic. Kdyby nededila, tak se nemá čím ohánět. Taky by mě to štvalo. Až by mě zase poucovala skrze finance klidně bych ji to vmetla zpátky…
Bohužel, musím ze zkušenosti říct, že i dlouhodobá a zdánlivě nerozlučná kamarádství můžou mít svůj konec. A vůbec to nemusí znamenat, že se rozejdete ve zlém: prostě jste nějakou dobu šly /šli vedle sebe, měli společná témata, trampoty i radosti.. a najednou je to jinak. Nemusí to ani vyplynout z konkrétních rozporů, cesty se najednou rozejdou. Předali jste si všechno, co jste si předat měli a mohli a někde na vás čekají jiní přátelé. Zivot jde dál.
Ta kámoška tak nějak zapadá do pořekadla - z hovn@ málem Přemyslovna…
@Magika VonCary Podstatu člověka nejlépe poznáme, když se dostane k moci. A potom také na základě toho, jak se chová ke slabším. Ať už slabostí rozumíme cokoli (horší socioekonomické zázemí, méně obláčkový vztah, méně pompézní svatba, v rámci našeho ženského světa si tady můžeš dosadit milion dalších věcí).
Což se jen potvrzuje tvými slovy: Ale když o tom přemýšlím i zpětně, tak vidím že i v minulosti byla k lidem zbytečně kritická, akorát neměla ty páky kterýma se může ohánět teď a praktikovala to na lidi v okolí, ne na nás.
Dostala se k moci, připadá si jako vaše královna a vy jste její dvorní dámy musející snášet všechny její rozmary. Tedy z jejího úhlu pohledu, ty to máš naštěstí srovnaný, držet přátelství na úkor sebe samé je opravdu nesmysl a líbí se mi, že to za každou cenu nehrotíš.
Domnívám se, že situaci vidíš střízlivě. Sama jsem z podobného „přátelství“ utekla, takže ti mohu poskytnout jen argumenty v tomto duchu. Kamarádku A (samozvanou královnu) bych začala ignorovat. Sama nemám dobrou zkušenost s jakoukoli intervencí, ona je spokojená s tím, jaká je, tvé poznámky by vnímala jako závist a obrátila by vše proti tobě.
Ještě tady zůstává kamarádka B. Jaký ta má na situaci pohled?