Kapesné předškolákovi

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81479
13.4.15 22:22
@Bersaba píše:
Edit: čárka navíc.Příspěvek upraven 13.04.15 v 22:02

che, to já bych musela editovat všechny svý příspěvky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
13.4.15 22:26

@Jana206 Tak jasně, že každé dítě je jiné. U nás tenhle model zafungoval ve všech směrech - na mojí dceru vlídná odpověď „Ale jasně, že si to kup, penízky na to máš.“ většinou spolehlivě zabere kýženým způsobem, totiž že se zamyslí, jestli tu sladkost nebo nějakou ptákovinu skutečně chce, nebo že ji chtěla koupit prostě proto, že ji vidí. Že díky tomu získala představu o hodnotě peněz, to si iluze nedělám, ale přinejmenším lépe chápe důsledky svého chování.
A hlavně už se nedohadujeme - ty mantinely jsou u nás dané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26232
13.4.15 22:27

@Lama Lama

a proč to nezkusit? stejně se k tomu jednou bude muset dobrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
13.4.15 22:29
@Bersaba píše:
@Jana206 Tak jasně, že každé dítě je jiné. U nás tenhle model zafungoval ve všech směrech - na mojí dceru vlídná odpověď „Ale jasně, že si to kup, penízky na to máš.“ většinou spolehlivě zabere kýženým způsobem, totiž že se zamyslí, jestli tu sladkost nebo nějakou ptákovinu skutečně chce, nebo že ji chtěla koupit prostě proto, že ji vidí. Že díky tomu získala představu o hodnotě peněz, to si iluze nedělám, ale přinejmenším lépe chápe důsledky svého chování.
A hlavně už se nedohadujeme - ty mantinely jsou u nás dané.

přesně to od toho očekávám. Hodnotu peněz nepozná - protože si to nevydělá, nedpracuje. Ale pozná důsledek svého chování, zamyslí se, zda něco potřebuje a poozná, že zdroje nejsou neomezené bez toho, abych to dokola musela vysvětlovat.

ty mantinely kdy koupit a nekoupit jsou u nás fakt problém. protože já to jídlo mimo domov prostě kupuju. Ale v určitých situacích, ne denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
13.4.15 22:29
@neumisa píše:
@Jana206tak jsou to jeho peníze, takže proč by je neutratil za to, po čem touží. Spíš bych se zamyslela, jestli nedostává zbytečně moc.

Však právě proto, je přestal dostávat. Dostává do ruky dvacku, když jde třeba se školou na plavání, když jedou na výlet dostane víc, když jede se sportovním oddílem na závody, dostane tak, aby si tam mohl koupit svačinku a pití, ale nedostává tolik, aby nás potom štvalo, že utratí „polovinu výplaty“ za kraviny. Je těžké určit, co je v dnešní době zbytečně moc, protože za tu dvacku toho moc nekoupí, zvlášť s „vysokohorskou přirážkou“,víte, jak to myslím.

A nebudu tvrdit, že mě neštve, že si nakoupí za peníze, které on sám nevydělá, karty pokemonů, které ani nemá v albu, jakmile ho přestanou bavit, tak se to tu někde válí.

Jak píšu, je to jinak celkem rozumný kluk, obstará nákup pro rodinu, vše vyúčtuje, pro sebe si navíc nic nekupuje ani peníze neschovává, pomáhá v domácnosti, pomáhá i s mladšími sourozenci, odvede a vyzvedne sestru předškolačku ze školky, chodí sám po městě, do kroužků, chodí ven s kamarády. Ale jakmile dostne do ruky stovku, neuváží, za co ji může nebo nemůže utratit..Nás jako rodiče takové vyhazování štve. Někdo to třeba má jinak, ale my to máme tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26232
13.4.15 22:34

Asi budu za matku otrokářku, ale mé děti si doma přivydělávají - vynesou letáky ze vchodu - dostanou pětikačku. Posbírají odpadky kolem domu - dostanou deset korun. Vytřou chodbu a vchod - zas nějaké drobné. Takže si myslím, že cenu práce znají. I ten malý.

Běžné domácí práce nevyplácím, jen nárazové. Minulý měsíc převlíkli dobrovolně společně všechny postele, tak dostali odměnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
13.4.15 22:37

Taky jsme se domluvili, že bude dostávat 2O,– týdně. Musím teda říct, že mu to trochu zapomínám dávat a on se nehlásí :oops: S tím, že to jsou jeho peníze. Nezná hodnotu, ale probírali jsme, co si cca za tu dvacku koupí, že třeba za pět dvacek si koupí dinosaura nebo nějaké malé letadlo a je na něm, jestli si to utratí nebo ušetří a koupí si pak něco většího.

A když jsme šli nakupovat a měl si to platit ze svého, tak mu najednou přišlo všecko drahé a velice to řešil, co je levnější a co dražší a kolik mu zbude a vybral si nakonec docela rozumně. Podle mě to nějaký efekt má. Nečekám, že by s tím hospodařil úplně samostatně, ale tímhle způsobem mi to připadá úplně dostatečné. A když řekl, že za to koupí i něco pro ségru, tak by jeden skoro i slzu dojetí uronil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
13.4.15 22:57
@Angua píše:
Taky jsme se domluvili, že bude dostávat 2O,– týdně. Musím teda říct, že mu to trochu zapomínám dávat a on se nehlásí :oops: S tím, že to jsou jeho peníze. Nezná hodnotu, ale probírali jsme, co si cca za tu dvacku koupí, že třeba za pět dvacek si koupí dinosaura nebo nějaké malé letadlo a je na něm, jestli si to utratí nebo ušetří a koupí si pak něco většího.A když jsme šli nakupovat a měl si to platit ze svého, tak mu najednou přišlo všecko drahé a velice to řešil, co je levnější a co dražší a kolik mu zbude a vybral si nakonec docela rozumně. Podle mě to nějaký efekt má. Nečekám, že by s tím hospodařil úplně samostatně, ale tímhle způsobem mi to připadá úplně dostatečné. A když řekl, že za to koupí i něco pro ségru, tak by jeden skoro i slzu dojetí uronil :mrgreen:

No, ja se nechtela chlubit a dellat ze mam premoudrele empaticke dite :andel: :lol: ale klukdneska nakonec pustil korunu jen za tramvaj pro segru. Tak jsem mu samym dojetim koupila palacinku za pade ze svyho. :mrgreen:

Neumisa- vydelavani doma se nejak neujalo. Jeden cas vyndaval mycku za kacku, kdyz postracel asi treti slunecni bryle. Pak chtel kacku uz snad i za splachnuti hajzliku. Takze ted vyndavaj mycku za to, ze ja jim denne uvatim veceri, pripracim snidani a vic maj smolana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
14.4.15 07:05

Když jsem si přečetla nadpis diskuse tak jsem si řekla, jednoznačně ne, ale jak tak nad tím přemýšlím, možná to není vůbec špatný nápad…zkus a uvidíš.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML