Kapesné předškolákovi

81521
13.4.15 21:52

kapesné předškolákovi

Naše děti po mě neustále somrují něco koupit. Né nic hmotného ( ani hračky). Ale každou chvíli jídlo, pití, nanuka, brumíka… Věčně vysvětluji, že za 15 min budeme doma, bude večeře, k pití mám vodu, kupovat džusíky stojí peníze, na jídlo mám v batohu namazaný rohlík… Vícemméně si to nechaj vysvětlit, jindy něco koupim cílen ( nechci sebou tahat jídlo, pití nebo koupim sladké pečivo, když ted nepeču). Jnže jsem jak kolovrátek.
Kluk si ted o Velikonovích vyřechtal pár šušní. Dneska jsme byli v zoo a to byl takový klid. Naše držgrešle nachtěla pustit ani korunu. Zoo tramvají nepojede, přijel přece velkou tramvají, vláček je pro mimina, Brumík mu až tolik nechutná, na pití má nejradši vodu, na zmrzlinu je zima… :mrgreen:
tak uvažuji, jestli bych mu nedala nějaké kapesné, třeba dvacku na týden a na tydle peníze bych ho odkazovala v momentě, kdy chce kupovat něco, co mě zrovna nepřijde momentálně potřebné. měl by to na nanuka, bombony nebo i nějakýho toho Brumíka, pití jen tak na chuť.
Počítat velké částky samo neumí. Ale do dvaceti počítá, i něco odečíst sečíst na prstech. Vyšší peníze umí porovnat- ví, že dvacka je víc ne deset a ta zas víc, než pět…
Má někdo zkušenost? D9k

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30446
13.4.15 21:58

@Lama Lama Proč to nezkusit? Taky mám žadonící předškolačku - kapesné sice nedostává, ale má kasičku, do které jí občas každý šoupne nějaké drobné. Když něco opravdu chce, tak si ji vysype a koupí si to, pravda, občas i přidám. Ale když si něco vybere a pak nemá nic, celkem dobře chápe, že hračka druhý den fakt nebude a že si to musí dobře promyslet. Já myslím, že to není špatný nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.15 21:58

Já to zavedla u dcerky jako „nákupy za dvacku každý pondělí“ od cca 5 let. Co si vybere, to si vybere, kdy to sní její věc. Ona zas potřebovala možnost výběru a nákupu cukrovinek. Byl problém ve školce, „kradla“ dětem sladkosti. Kapesné to vyřešilo.

pak má ještě „svoje šetření“ - to si šetří peníze různě co dostane nebo co se prodají věci po ní. Šetří na letenku do Recka 8)

• Citovat
  • Upravit
4462
13.4.15 21:59

@Lama Lama počkám si :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
13.4.15 22:01

Praktikuju už víc než rok, dcerce bude v červenci šest. Má svojí Hello Kitty peněženku, kam si dává drobáky, mívá tam kolem padesáti korun. A držím pravidlo, že když jdeme spolu po nákupech, tak ode mě dostane jednu věc, a je mi jedno, jestli je to časopis, sladkost nebo jízda na mechanickém autíčku, prostě jednu věc zaplatím a pokud chce něco dalšího, platí si to ze „svého“.
A víš, že už taky nemáme zdaleka tu útratu, co předtím? :lol:
(Zato tatínek, který tohle opatření neuznává, protože se mu nelíbí představa, že si dítě, chuďátko, musí za sebe platit samo, po návštěvě Globusu s dcerou v závěsu zhusta pláče samou vyždímaností. :jazyk: )

Edit: čárka navíc.

Příspěvek upraven 13.04.15 v 22:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.15 22:01

@Lama Lama udělala bych to, jak píšeš. Dala drobné, aby se učil hospodařit. Nebo dopadne jak můj nevlastní syn, který v 15 nezná hodnotu peněz, za kapesné od prarodičů a nebo ode mě si koupí cigára a loudí na boty za dva litry, ke kterým se chová jak hulvát. Takhle si bude vážit věcí.

• Citovat
  • Upravit
9819
13.4.15 22:04

Jo jo, nase ma taky kasicku, kam ji sbirame 50 - ti koruny. Moc dobre o ni vi a taky vi, ze ji hned vse, co si zamane, nekoupime a pokud po ty panence opravdu tolik touzi, at si vezme svoje mince a koupi si ji. To pak najednou cukne :lol:
Byt Tebou, zkusila bych to ;) U nas by se to jeste nesetkalo s uspechem, myslim, ze by to jeste rozumove nepobrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
13.4.15 22:04

Jako proč to nezkusit. Aspoň se naučí hospodařit s penězi a znát jejich hodnotu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44324
13.4.15 22:06

Já mám zase tu zkušenost, že předškolák nechápe cenu peněz a nemá to smysl. Spíš lépe nastavit mantinely, kdy koupím/nekoupím brumíka, párek v rohlíku, pitíčko nebo něco navíc.
Kapesné jsem zavedla u syna od první třídy, dcera je od dva a půl roku mladší, měla taky kasičku, ale jen proto, že mu záviděla. Stejně jsme to museli potom zkrouhnout, protože mě docela vadilo, že syn - aktuálně třeťák, si kupuje drahé sladkosti ve školním bufetu, které mu můžeme při rodinném nákupu koupit o třetinu levněji/a taky kupujeme a navíc se k vůli frontě, kterou tam stojí, nestihne o přestávce nasvačit.
Děti peníze u sebe nemají, stejně to skončilo tak, že si je neustále přepočítávaly a předháněly se, kdo jich má víc. Což mě taky štvalo, protože peníze jsou semeniště bacilů a nemusí na ně pořád chytat.

Syn dostává kapesné, ale šetřím mu je já(na účtu) a šetříme na dražší věci, jednou/dvakrát týdně dostává dvacku, tu ať si utratí jak chce.

Spíš máme přísnější mantinely, kdy něco koupíme a kdy ne. A když řeknu, že nekoupím, tak prostě nekoupím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44324
13.4.15 22:11

@Bersaba Tak u nás třeba vůbec nefungoval ten mechanismus, který tady popisujete - že by se syn cukl, když si to měl platit ze svého. To mu bylo jedno, hlavně, že si koupil, po čem touží..Když jsem mu dala stovku, byl schopný ji utratit během jednoho týdne za kraviny - vyloženě sladkosti, které na nákupu koupíme o třetinu levněji, nebo nicotné hračky, které se brzy rozbijí, kartičky, které vydržel sbírat chvilku..I chlapa štvalo, že se v práci „dře jak vůl“ a dítě to takto rozfofruje. A mě taky.
Je jasné, že každé dítě je jiné, hold peníze u sebe nemá a musíme mu to vysvětlovat a vštěpovat jinak, že nerostou na stromě a nepřipisují se na účet jen tak, ale někdo je musí vydělat.

U nás se to prostě minulo účinkem, že by tak dostal vlastní odpovědnost..Přitom je šikovný, číst uměl už před nástupem do školy, chodí od 5 let sám nakupovat, teď v 9 letech udělá drobný nákup v menším marketu, když jsme doma všichni nemocní. Jen „své“ peníze prostě utratí za to, po čem momentálně touží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26436
13.4.15 22:14

Když vyplácím kapesné staršímu, musím dát něco i mladšímu -
většinou dvoukorunu nebo pětikačku. Takže jo, nějaké ty drobné už nasbíral. A protože je škrt, má v pokladničce skoro 2 stovky :mrgreen: čas od času si i sám (pod dozorem) něco koupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
13.4.15 22:18
@Jana206 píše:
Spíš máme přísnější mantinely, kdy něco koupíme a kdy ne. A když řeknu, že nekoupím, tak prostě nekoupím.

s tím problém nemáme, když řeknu, že nekoupím, nekoupím. scény nejsou. jde mi o to, že takle neustále musím vysvětlovat já, proč nekoupit. Dneska jsem viděla, že je to vlastně zbytečný, on ty důvody ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26436
13.4.15 22:18

@Jana206

tak jsou to jeho peníze, takže proč by je neutratil za to, po čem touží. Spíš bych se zamyslela, jestli nedostává zbytečně moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81521
13.4.15 22:20
@neumisa píše:
Když vyplácím kapesné staršímu, musím dát něco i mladšímu -
většinou dvoukorunu nebo pětikačku. Takže jo, nějaké ty drobné už nasbíral. A protože je škrt, má v pokladničce skoro 2 stovky :mrgreen: čas od času si i sám (pod dozorem) něco koupí.

no, jenže já právě neí, jak do toho zakomponovat tu skoročtyřletačku. protože je jednak malá, jednak mi přjde, že s ní to bude jako s klukem od Jany206 - utratí všechno hned. a nebude schoúná pobrat, že co utratí v pondělí, to jí bude chybět od úterý do neděle a nový budget přibyde další pondělí. takže by se muselo nakupování řídit starším, to je taky pitomý. nebo nevim jak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26436
13.4.15 22:21

Jinak u nás je zavedené pravidlo, že od doby, co dostává starší kapesné, tak platí polovičku dárků (třeba na Vánoce nebo k narozeninám). To ho dotlačilo k tomu, že si sakra dobře umí spočítat, kolik si musí nechat v pokladně, když vyráží na své vlastní nákupy.

a abych nebyla za hnusnou matku - kupuje dárky jen bráchovi, neteři a své slečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí