Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to je podle mě hodně málo, u obou. Na střední jsem dostávala 150,– týdne (pondělí až pátek) před více jak 15 lety. ![]()
@Anonymní píše: Více
to je těžké, nevíme, jaké máš-máte finanční možnosti, mě to přijde tak hrozně málo, že by snad bylo lepší žádné kapesné nedávat, za 50 kč si nekoupí ani nanuk a pití- ne že by to bylo povinné, ale buď bych dávala víc, nebo nic, 50 kč to je tak pro dítě ve 2. třídě
Zvedla jsem to už dětem pátá a šestá třída na stovku týdně, ale musí si přijít říct a mít uklizený pokoj - když dostanou peníze třeba za vysvědčení u babičky, tak se neobtěžují si uklidit a v tu neděli dorazit, reálně tak dostávají podle mě tak 300Kc měsíčně. Platí si z toho sladkosti, třeba hranolky s kámošema, nákupy ve školním bufetu (doma jsou vždy suroviny na svačinu, takže když chtějí radši muffin v bufetu místo upečené buchty, tak za svoje), potom si platí drobné ztracené/zničené věci, když už jsem koupila náhradní (trojúhelník na rýsování, kružítko, čip na oběd apod. - když jim to vydrží, koupím nové, ale když přijde dítě v jednom měsíci potřetí, že potřebuje další kružítko, kupuje za svoje - to funguje a od té doby, co jedno dítě platilo nůžky/kružítko/pravítka a druhé čip na obědy, tak výrazně toho lajdáctví ubylo).
Ještě doplním, že dostávají za vysvědčení u obou prarodičů pětistovku plus sem tam i jindy, pak jim občas vypíšeme nějakou brigádu (v létě natírali plot), semtam jim necháme drobné z nákupu atd. Jedno dítě je utrácivé a věčně nemá, druhé má běžně 500-1500 k dispozici.
Příspěvek upraven 04.01.26 v 20:25
Dcera 14 let ma 350.- mesicne. Zatim..
Od nas ma vsechno, takze to je jen na jeji rozcapovani typu hadry, rasenka, bubble tea…
Kdyz vim, ze by potrebovala neco na sebe noveho, rifle atd.,,koupim, neresim.
Do skoly ma vs, obedy placeny, svaciny ma z domu, litacku,..
Příspěvek upraven 04.01.26 v 20:28
My žádné kapesné nedostavaly, také nám rodiče vše platili a kdyz jsem chtela na něco dobrého, nebo kdyz jsme někde šly, tak jsme rodičům rekly
Tohle mě taky zajímá. Máme syny, kterým je 14 a 11. Dostávají 250 Kč měsíčně s tím, že jim platíme všechno (kino, aquapark nebo když někam jedou s kamarády, dáme jim peníze na to, aby si tam něco koupili atd.).
Mně se to zdá málo, ale manželovi se to zdá v pohodě. Starší jde od září na střední, tak mu to nejspší zvýšíme, ale nevím na kolik.
Mladší děti na ZŠ 12,5 roku a 14 let - 500,– měsíčně + tarif a neomezená data.
Nejstarší má 17 let, dojíždí na SŠ do jiného kraje. Má 1500,– a tarif + neomezená data. Ale musí si zaplatit vlak, když jezdí na víkendy. To vychází +- 480,– na měsíc. A kupón tam na MHD. To bylo 810,– na tři měsíce. Jak zase začne od března sezóna závodů v tancování. Tak budeme posílat + startovné a cestovné na závody, které chtějí trenérky na ruku.
Takže to jim dcera předává sama.
Ty vado co si dneska kdo koupí za pajcku? ![]()
My dáváme 100 Kč týdne desetileté. Občas si něco koupí do školy, třeba něco co se jí zdá že ji chybí, zmrzku s kamarádkama a zbytek si šetří, na dárky na Vánoce nebo tak něco pro sebe. Jinak platíme vše, je obědy, kino, vše do školy a oblečení a občas i nějaké blbosti co chce.
Ale v dnešní době mi přijde úplně směšné co dáváte vy takto starým dětem ![]()
Příspěvek upraven 04.01.26 v 20:38
Myslím druhý nebo třetí rok mají každý svůj účet, kde jim chodí kapesné. Což nám velmi vyhovuje, když je dcera v týdnu pryč a ve škole má něco platit.
Já bych také dala víc, ale manželovi to přijde dost. Starší dcera si tedy nic moc nekupuje, hodně šetří, ale neví na co, ale mladší si sem tam nějakou mlsku koupí. Dárky kamarádům také kupujeme my, ale na Vánoce nám kupují samy.
Příspěvek upraven 04.01.26 v 20:55
Syn 5 třída, dcera 3 třída a syn 2 třída, dostávají každý týden 100 Kč. Mladší syn a dcera více šetří. Jinak vše mají zaplacené, je to jen pro jejich potřebu. Mladší ještě dostává od babičky 50 Kč za masírování, tak ten si klidně dalších 200 Kč za měsíc vydělá. Jinak za vysvědčení dostávají od nás a od babičky další peníze.
Dcera 12 let teď dostává 100 Kč/týden. Má to na svoje blbůstky + si z toho šetří na dárky k Vánocům a narozkám pro kamošky.
Dřív jsem ji dávala 50 Kč a dárky pro kámošky kupovala, ale neuměla vůbec šetřit, takhle konečně začala trochu počítat a přemýšlet. Takže ji učím půlku můžeš utratit, půlku si ušetři.
Každý dle svých možností… kapesné beru JEN pro ně, nikoliv doprava, jídlo, strava ve škole, to vše hradím já… čili na zábavu má každá 500 a k tomu dárky, babičky, vánoce, narozky, jsou to tisíce..k tomu ještě mi mohou dát své dobré hadry a věci, co už neužijí, z toho se pár stovek dělíme… kdyby si to chtěly fotit a posílat, měly by víc, ale na to jsou zas líné ![]()
Pěkný večer, zajímá mě, jaké kapesné dáváte svým dětem v tomto nebo podobném věku. Mladší dcera je v sedmé třídě a dostává 50,– týdně a straší je v prváku na střední a dostává 100,– týdně na účet. Vím, že u mladší dcery dostávají nějaké děti i např. 1000,– za měsíc pouze na svoji potřebu. Dcerám vše platíme - MHD, tarif na mobil, obědy ve škole, školní akce a výlety, oblečení,… Kolik dáváte kapesné dětem vy a co všechno si z toho děti platí?
Moc děkuji za Vaše názory