Kapesné u dětí 13 a 16 let – vaše zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9144
4.1.26 21:40
@Kruella píše: Více

Anonymní sama uvádí, že posílá kapesné na účet. Nechtěla jsem editovat příspěvek. Tak jsem dopsala dodatečně. Pardon, když to tebe a někoho tolik obtěžuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 21:42

Synové tercie a prima, oba dojíždí. Pro svoje účely mají 50 Kč týdně hotově a 50 Kč na účet. Toto mají jen na zábavu. Vše ostatní jim platíme, pokud by si chtěli přivydělat, mají možnost. Asi nestradaji, protože syn si teď kupoval nový mobil. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.26 21:44
@Anonymní píše: Více

Tak to je podobné, jako u nás. Dcerám také platíme vše a koupíme skoro vše, co chtějí, pokud to není moc drahé nebo nějaká blbost. Starší dcera by mohla chodit na brigádu, ale je na prestižním gymnáziu, takže 3× týdně přijede domu v pět hodin a má celkem hodně učení. A o víkendech máme často nějaký program, takže nemá moc čas.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.26 21:51
@nozu píše: Více

Tak kdyby obě dcery neměly tak drahý sport a vše kolem toho, tak by to měly asi dost podobně.
Fakt je ten, že pokud neplatíte nic jiného, tak mi to přijde ok.
U nás už na takové kapesné nejsou finanční prostředky ani náhodou.
No a na sedánky a poflakování ani čas.
Tim neříkám, že je to špatně ani u vás a i u nás (dcery ten sport chtějí).

• Citovat
  • Upravit
3429
4.1.26 21:51

Dcera je v kvartě, má 150 na týden pro svoji potřebu. Ale pokud jde s holkama na nějakou akci, kino, přidávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
4.1.26 22:02

Za mě jsou ty částky úplně v pohodě, zvlášť když jim platíte prakticky všechno ostatní. Kapesné má být hlavně o učení se hospodařit, ne o tom mít „plnou peněženku“.

Spíš než částka je podle mě důležité, jestli mají jasně dané, na co je kapesné určené a co už je jejich rozhodnutí. Někdo dá víc, ale pak z toho dítě platí svačiny, drobnosti do školy nebo zábavu. Někdo dá míň a zbytek hradí rodiče. Obojí může fungovat.

Srovnávání s ostatními dětmi bych moc neřešil. Vždycky se najde někdo, kdo dostává víc, a stejně to nic nevypovídá o tom, jestli se s penězi naučí zacházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.1.26 22:07

My to máme nastavené podobně. Pokud dětem platíte MHD, mobil, obědy, oblečení a školu, tak kapesné má být spíš „trénink peněz“, ne plnohodnotný rozpočet.

Ty částky mi přijdou rozumné. Klidně může někdo dávat 1000 měsíčně, ale pak je fér, aby si z toho dítě platilo i svoje drobné výdaje. Jinak to srovnávání moc smysl nemá. Důležitější než kolik je spíš to, že ví, že peníze nejsou automat a že když je utratí, tak prostě dojdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1126
4.1.26 22:08
@Kruella píše: Více

To je u této uživatelky klasika :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 22:12
@Anonymní píše: Více

Dcera má i drahé vzdělávaní a různé školní výjezdy a pobyty v zahraničí, to jsou desetitisíce.
S různými jazykovými semináři taky konci poměrně pozdě a rovněž se chystá na gymnázium.
Dokud se bude vzdělávat víc nez běžně a u toho i sportovat, tak by brigády už neměla kdy zvládat.
Naštěstí ona ví co a jak a velmi dobře se s ní dá domluvit.
Můj názor je takový, že brigády až na VŠ a to pouze v případě, pokud to neohrozí studium, pokud se jedná o náročná studia.

Nemyslím, ze je v současné době snadné oddělit kapesné od toho zbytku, které do děti někdy rodiče investovat nejen chtějí, ale dost často musí. Porad se to týká těch deti a dost často je to otázka priorit, v čem rodiče ty peníze nechají.

• Citovat
  • Upravit
16263
4.1.26 22:53
@nozu píše: Více

Když ty peníze máte a žije tak celá rodina, tak proč ne.
U nás zatím děti učím vidět ten rozdíl, jakou svačinu si udělají doma a za kolik, a co za stejnou částku pořídí v tom bufetu. Upřímně 4000 měsíčně nedám do jídla venku a nějakých osobních potřeb nad rámec standardu ani já ani manžel. Takže u nás by bylo silně nevýchovné nechat třeba dvěma dětem každému 4000, protože spolu se dvěma dospělými je to 16tis. měsíčně z rodinného příjmu v podstatě k rozházení, a to nechceme. Přijde mi, že když potom to dítě nastoupí do práce a má se naučit vycházet třeba ze začátku s nízkým příjmem, tak je překvapené, že mu na ta kafíčka s kámošema nezbývá tolik, jako když mělo kapesné, a to mi dobrý nepřijde :nevim: Ale zase v rodinách, kde rodiče utratí za svoje koníčky a jen tak posezení, kina apod. tisíce až desetitisíce měsíčně, by mi nepřišlo fér, aby dítě dostávalo kapesné pár korun a nemohlo si nic užít podle svých preferencí :think:
Kapesné beru jako částku, kterou si každý z rodiny může utratit za co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13781
4.1.26 23:39

Synovi je 15 a dostává měsíčně 500, s tím, že všechno ostatní platíme my. Plus k narozeninám a vánocům dostává od rodiny celkem 1-2000, jak kdy. Utrácí to jen a pouze za hry na počítač, když si občas chce koupit něco dobrého, tak žebrá u mě :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
5.1.26 01:57

Syn v sekunde dostava sest set plus uroky ze sporiciho uctu. Celkem mu chodi na ucet cca 1000 Kc.
Plati si z toho bus 7 korun, kdyz se mu nechce pesky, mlsky v bufiku, obed, kdyz mu nechutna ten skolni. Pausal, obleceni, elektroniku, kosmetiku platim ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 02:00

Klukovi je 15 a dostává 900 měsíčně. Má to na své šetření na dražší věci, na kupování dárků, na nějaký pití po škole. Věci jako mobil, kino, někdy KFC apod. platíme my dospělí.

• Citovat
  • Upravit
1142
5.1.26 05:26

Jedno dite v devitce ma 1200 druhé ve třeťáku 1600. Maji to na dárky, jidlo venku, nějakou tu kosmetiku, popřípadě kino. MHD, oblečení, sport, obědy platíme zvlášť. Pokud jdeme do kina společně, platím ja. Starší uz chodí občas na brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 06:06

Starší syn v 6 třídě, doteď mel 50 Kč tydne, nic neušetřil, teď jsem mu to zvýšila na 100 Kč tydne, snad to bude lepsi. Je fakt, ze vsechno hrozně podrazilo. Má to jen pro sebe na blbosti a dárky pro ostatní. Mladší dostává v první třídě dest až dvacet tydne, jak kdy, ale on vůbec neutrácí a šetří.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi