Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já myslím, že mezi těma 20-50,– na týden je to akorát. Poslední dobou uvažuju, že bych zavedla tu dvacku (?) týdně čtyřletému. Spíš z výchovného hlediska - když někam jdeme, tak v každém obchodě něco chce - v DM většinou Kubíka a müsli tyčinku, v pekárně koblížek, v papírnictví auto, v potravinách Kindervajíčko… Tak ať má „svoje peníze“ a kupuje si za ně tyhle blbosti navíc sám a učí se trošku šetřit. Akorát si nejsem jistá, jestli by to už úplně pobral, ale základní princip by mohl - že když bude mít 5× dvacku, tak si koupí auto, to by asi pochopil, do pěti napočítat umí
Když si koupí Kubíka, tak bude šetřit dýl…
@wildcherry Naše dcera byla v bufetu párkrát, ale jednou z toho bylo v den, kdy zrovna měla ke svačině pamlsek (ty taky rozhodně nemá denně). Prostě touha po tom jít se spolužačkou do bufetu byla silnější, myslím, že ani nešlo o to, co tam koupila.
Jé, bufet… My jsme chodili na vitacitové lízátko a chleba s vaječnou omeletou. Kámoška pravidelně na paprikové brambůrky ![]()
@hkac píše:
Jo, taky jsem odpůrce školních kiosků, ale ve škole, kam dcera chodí, kiosek bohužel je a její spolužáci tam chodí (někteří dostávají dokonce místo svačiny peníze, aby si tam něco koupili - co jsem koukala, nejzdravější tam je ochucená voda
). Hodně o tom s dcerou mluvíme, říkám jí, že co jedí a kupují si cizí děti, mě vůbec nezajímá, že mě zajímají moje děti a nechci, aby si kupovaly nezdravé věci. Vysvětluju jí i to, proč není zdravé to a to a proč nechci, aby to jedla moc často. Nejsem naivní, abych si myslela, že to nikdy jíst nebude, takže radši ať si to občas koupí a já o tom vím, než aby si pak časem, až bude mít příležitost (bude chodit sama domů), kupovala podobné fujtajbly nekontrolovaně. Tak se jí snažím hned zpočátku směřovat k tomu, aby přemýšlela o tom, co si kupuje a co jí. Další věc je, jak by se cítila před spolužáky, kteří si něco koupit můžou a ona ne. Od začátku roku si v bufetu něco koupila asi 4× a vždycky něco přinesla sestřičce (předem se mě ptala, jestli to mladší ségra může nebo ne)
.Další věc je, že už se i několikrát stalo, že ji do bufetu vzala spolužačka a něco jí tam koupila, i když moje dcera s sebou peníze neměla.
Mame to doma stejne. I mista co navstevujeme tak vi, ze me nezajima, co ostatni, ani ze chlapecek ma bramburky a kofolu, ze dostane vodu a susenky. Zvykla si. Naopak za mnou prijde a rika. Vidis to mami? On ma kofolu to je hruza
,stejne lita a na zizen ji voda bohate staci, uz dlouho si nestezovala.No ale jak je stastna, kdyz si na Vanoce muze trochu nalit, nebo ucucnout
.Otazka je, jak toto bude zvladat sama bez nas za prdeli a s moznosti si koupit to, co bych ji ja nekoupila.
@wildcherry Mně nedávno řekla, že se její spolužák vytahoval, že jde s rodičema do mekáče a koupí si tam kolu. A ona mu prý na to řekla, že kolu by si nekoupila, i kdyby tam šla taky
.
@hkac píše:
@wildcherry Naše dcera byla v bufetu párkrát, ale jednou z toho bylo v den, kdy zrovna měla ke svačině pamlsek (ty taky rozhodně nemá denně). Prostě touha po tom jít se spolužačkou do bufetu byla silnější, myslím, že ani nešlo o to, co tam koupila.
No praaaave, ta touha ![]()
Prvňákovi dávám 25 Kč na týden, má je na vlastní libůstky. ale je to podmíněné neflákáním se, uklízením si, prací ve škole. takže teď už moje děti kolektivně asi měsíc kapesné nedstaly, protože situace u nich v pokoji mě vytočila do běla. ale od příštího týdne ho zase zavedu, situace se ustálila natolik, že v noci mohu pokojem potmě projít na toaletu, aniž řvala bolestí po vstoupení na lego nebo otírala podlahu po šlápnutí na autíčko
jinak krom hrozby odebrání mu (nebo tedy i ostatním dětem) nárazově dle vlastního uvážení kapesné zvyšuji, když třeba v týdnu mi kluk opakovaně pomůže odtahat těžké tašky s nákupem, aniž by si stěžoval nebo tak… přihazuji za to pár drobných, pět, deset korun maximálně.
@hkac píše:
@wildcherry Mně nedávno řekla, že se její spolužák vytahoval, že jde s rodičema do mekáče a koupí si tam kolu. A ona mu prý na to řekla, že kolu by si nekoupila, i kdyby tam šla taky.
No sikovna
.Ja mam nezraci dite a to doslova, takze by ho s mekacem poslala nekam celkove, ze jde o jidlo
.Ale ty dobroty, to je u nas pruser.Ale nejak jsem ji vryla do hlavy(klepu se po ramenu
) )ze jabko a banan, okurek, mrkev, paprika(takovy ten zaklad co vubec ji aspon
)je taky pamlsek. Takze kdyz prileti stylem,,matko naval neco dobreho, nejlepe cokoladu, nebo umru,, odchazi spokojena ze vyhrala, ja taky protoze si odnasi nakrajene jabko jak pro mimino
.
V první třídě dáváme 30 Kč týdně plus 50 Kč jednorázově za měsíc.
@CokeLady píše:
A myslíš, že je pro ně správné si myslet, že za úklid doma kde žijí, notabene svého bince v pokojíčku je normální dostávat peníze? A těšíš se na boje a křiky až se budou hádat že jedna uklidila 3 šuplíky a druhá jen 2?
Jo, myslím. Já taky platím uklízecí slečně aby to za nás uklidila, protože je to její práce. A peníze dostávám od zaměstnavatele, který také očekává, že pro něj něco co sám neumí udělám já.
Peníze získáváme za práci, ne podle toho co „potřebujeme“ (ačkoli si socansky smýšlící část obyvatelstva myslí, že by to tak mělo být). A to by měly holčičky pochopit, že se buď budou živit uklízením, vařením, sexem a výchovou dětí pro nějakého živitele nebo se musí učit a cílevědomě připravovat na to, že si budou vydělávat něčím jiným a za věci co jsou otrava (žehlení např.) budou platit jiným.
A taky, že v kolektivu se toho zvládne víc a spolupracovat a domluvit se prostě musí. Takže didaktická záležitost, ačkoli by bylo pohodlnější tím pověřit někoho, kdo se nebude cukat.
@BaraF takže ty očekáváš, že buď budou ženy v domácnosti, protože je bude živit chlap nebo budou vydělávat tolik, že si budou moct platit uklízečku? Že by vedly třeba někdy život tak nějak mezi tím (jako většina lidí), to nepřipouštíš?
Třeba já se necítím být ani jedním - rozhodně nedělám služku nějakému živiteli, protože můj příjem potřebujem, ale zároveň mi teda nezbývá na to, abych si nechala uklízet. Přijde mi tak nějak normální, že se každý naučí svůj bordel po sobě uklízet sám ![]()
@hkac S tvým přístupem naprosto souhlasím a už se těším, až to zavedu jednou u své holčičky. Nejvíc se mi líbilo, jak jsi jí dala peníze navíc na školu v přírodě a řekla jí, že kolik si přiveze zpátky, tolik od tebe ještě dostane navíc
A 50 Kč měsíčně mi přijde jako maximum.
@CokeLady kurnik, jsi mě předběhla
Celé dopoledne jsem nad tím přemýšlela, co mi na tom připadá divného a když na to konečně přijdu, tak jsem až druhá
![]()
@Anabellkaa Ze školy v přírodě se vrátila dneska: měla 100Kč, přivezla 43Kč. Koupila si 2 nanuky a 3 lízátka, jedno lízátko koupila pro sestřičku
(pak ho teda darovala kamarádce, ale pochválila jsem jí, že na sestřičku myslela - za sebe jsem ráda, že to lízátko domů nepřivezla).
Já si teda nedovedu představit, co by si za 200Kč měsíčně kupovala a měla bych strach, kam to jedenou povede, když bude mít tolik peněz. Už takhle, co měla první rok měsíčně 20Kč a teď 50Kč, ty peníze prakticky neutrácela. Jen na vánoční dárky (zatím věří na Ježíška, ale říkali jsme si, že když chceme někoho potěšit, můžeme mu taky dát nějaký dáreček) a já nerada zavádím nějaké veledary, takhle jsem si aspoń zařídila, že když musí dát polovinu, nebudou to drahé dary, kterými se třeba ani netrefíme. Nakonec koupila kamarádovi puzzle a holčičkám parádu do vlasů.
Já jsem třeba svoje první kapesné dostávala až na vejšce a bylo to 200Kč na měsíc (bydlela jsem na koleji). Předtím na gymplu jsem dostávala na MHD lítačku a protože jsem radši chodila pěšky, mohla jsem si ty peníze nechávat jako kapesné. Nikdy mi to nepřišlo divný, nikdy jsem se necítila blbě mezi vrstevníky (ano, někteří měli kapesné mnohem vyšší, ale taky byli tací, co nedostávali ani na VŠ ani korunu) a rozhodně nemám pocit, že mě to nějak poškodilo. Naopak, už na vejšce jsem se naučila shánět brigády a prostě žít jen na takové úrovni, na jakou prostě mám. A byla to nejkrásnější léta mého svobodného života
.
@BaraF Já jsem jiného názoru - rozdíl v tom, zda někdo uklízí svůj binec a binec někoho jiného, vidím já obrovský. Další věc je, že pokud mají děti společný pokoj a budou dostávat peníze podle toho, jak je uklizený, není to o tom, že peníze dostanou za vykonanou práci. U nás by to třeba bylo tak, že mladší jsou peníze naprosto fuk (taky aby ne) a starší by to odnesla - buď by uklízela binec za mladší nebo by kvůli binci sestry přišla o kapesné.