Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ten starší chodí nakupovat i se stovkou, sto padesáti korunami do malé samoobsluhy. Chodí sám. Ještě se nestalo, že by koupil něco jiného pro sebe nebo pro sourozence, než co bylo na seznamu a než co jsem jim dovolila. Většinou dovoluju malý benefit - drobnou sladkost nebo nanuk, když je teplo. A taky by třeba chtěl. Ty sladkosti koupí jen v povoleném finančním limitu.
Mladší chodí taky, ale třeba jen pro drobnou věc s dvackou - pitíčko, koláček.
ALE spolu je prostě nepustím, náhodou vznikne nějaký konflikt, pohádají se a způsobí nějakou škodu - třeba shodí skleněné láhve a já to budu muset platit. Za to mi to nestojí.
Starší udělá už nákup - chleba, rohlíky, sýr, šunka plus nějaká ta malá mlska pro ně.
Ale je jasné, že maminky, které mají jedno dítko nebo dvě a to druhé ještě malé - posadím do nákupního vozíku s rohlíkem, ať je klid, toto znát nemůžou.
Mezi mými staršími dětmi je rozdíl necelého 2,5 roku a když měla mladší kolem roku a půl, dvou let a starší kolem 4 let, taky bylo vše OK. Jednak si k ní starší nic nedovolil už z principu a jednak nemá ani takovou povahu.
@Jana206 souhlasím s tím, jak to máte nastavené, líbí se mi to. A syn je moc hodný, jak myslí na ségry
Myslím, že trojnásobek peněz na výlety ani není potřeba, aspoň se učí vyjít s nějakou částkou a promyslet si to. Taky nekompenzuju, aby měli přesně stejně, zatím jsem neslyšela žádný protest - dneska jdeme koupit ségře triko, příště tobě koupíme tepláky třeba. Nebo že bych dala malé desetikačku do pokladničky, kdykoli koupím malému zmrzlinu - to snad ani nikdo nedělá ![]()
Máš pravdu, že hádání o pomoc v obchodě zatím neznám, ale zatím nevidím větší problém v tom, dát každému nějaký úkol nebo mít nějaký systém (střídání se v tlačení vozíku např.). Tak uvidíme
Spíš si to do budoucna stejně představuju tak, že nákup pořeším buď dopoledne, až bude malý ve školce nebo pak cestou z práce, nejlíp sama ![]()
A ti moji teda nejsou v žádném případě takoví andílci, mezi sebou se normálně škubou. Navíc malá mi z vozíku vylézá a pak „nakupuje“ - takže starší je pro mě velká pomoc v tom, že ji vozí sem a tam a ona pak nemá tendence lézt ven
![]()
Ad složenky apod., já v tom nevidím tak velký problém. V dnešní době… Já jsem neplatila něco složenkou už poměrně dlouho. I když přijde složenka, platíme to na účet přes internet. A jako dítě jsem neměla potřebu platit složenkou vůbec nic, nikdy jsem to nedělala, snad ani neviděla, i když se složenkama platilo běžně. Poprvé jsem sama platila složenkou přihlášku na VŠ v necelých 18 letech - stejně jako drtivá většina naší třídy. Vyplnila jsem ji, paní mě zdrbala, že to mám blbě, tak jsem to přepsala a už jsem to věděla
O co jde, jako… Nejsou hloupí, tak se to naučí, až to budou potřebovat. Ve skautu v těch malých Světluškách (cca třetí třída) jsme se učily vypisovat průvodky na balíky a podobné věci. Jednak jsem si to stejně pořádně nepamatovala a jednak než došlo na to, že jsem sama někam posílala nějaký balíček, tak už žádné průvodky neexistovaly
Takže mně to přijde zbytečné lamentování, že děcko neumí vyplnit složenku. Každý to někdy neuměl - vidím to tak, že buď se časem složenky stejně zruší nebo se to prostě naučí potom. Totéž s dopisy (i když MM posílá poštou hodně).
@Angua Třeba ty složenky zase tak nehrotím, ale snažím se odpovídat na dotazy, děti se už hodně ptají, hlavně ten starší. Prostě nechci, aby si mysleli, že nám sype bankomat peníze jen tak nebo že si můžeme objednat z internetu cokoliv a že se to musí zaplatit, o tom by neměli ani tucha.Taky se najdou takové děti. Ale je pravda, že je to pro děti tohoto věku všechno dost „abtraktní“, pohyb peněz mezi bankami a na účtu. Nedovedou si to živě představit už proto, že ty peníze nedrží v ruce. Taky doufám, že až se k tomu dostanou, tak jim to bude vlastní.
Na výlet ze školou pojede teď poprvé - je v první třídě a plánuju mu dát stovku - to stačí. Ať si koupí, co chce, zbytek si schová. Když k tomu připočítám týdenní kapesné a jednorázovou padesátikorunu na ten měsíc, tak je to peněz až až - pro prvňáka.
Jídlo bude mít zabalené na celý den, k tomu i sladkost a pití, takže tyto výdaje nepovažuju za nutnost.
S tím trojnásobením částky jsem to myslela hlavně tak, že kdyby tu stovku vydělil třemi(kdyby chtěl každé něco koupit), tak na jednoho zbyde směšná částka, za kterou snad upomínkový předmět ani nekoupí - v dnešní době v krámě s výletovou přirážkou.
A tři stovky na výlet mu fakt dávat nebudu. Tak aby neměl výčitky svědomí, že tu stovku utratil pro sebe.
@Jana206 no mně to přijde právě normální, že odpovídám na dotazy dětí a vysvětluju jim, jak co chodí - ani by mě to nenapadlo zmiňovat jako nějaký nadstandard a překvapuje mě, že znáš z okolí případy, kdy to tak není ![]()
Taky už jsme vysvětlovali situaci - nemáme na to penízky - tak nějaké kup ![]()