Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, máte někdo zkušenosti s látkovýma kapsovýma plenkama? Výrobce doporučují je prát na 30 stupňů, zdá se mi to málo, ani se nežehlí, takže se bakterie nemohou přece zničit navíc si myslím že se ani pořádně nevyperou od fleků. Může mi prosím někdo poradit, kdo je má a jak to řeší. Děkuji.
A co je to za plenky? Už to, že se perou na 30 stupňů, vypovídá o tom, že nebudou kvalitní. ![]()
Asi zalezi dost na znacce.. jesti je to levna cina, a prat jen na 30 tak to neberu. Nejlepsi je prani na 60, to je hygienicke.
@kata13 Já peru všechny na 40, bez ohledu na to, co na nich píšou…
To máš na mysli asi úžasně krásné a úžasně levné plenky z e-bay nebo něčeho takového ne? Nebo možná i rádoby „české“ GaGa, T-Tomi pleny atd.
tak ty nebrat. Přesně jsi vycítila, že 30°C není naprosto dostatečná teplota na hygienické vyprání plenky. Kvalitní plena (PUL) MUSÍ vydržet opakované praní na 60°C a to bez jakýcholi pardonů. I v ČR se šijou kvalitní kapsovky, které mají savé bambusové vkládačky (ta levná Čína je mikrovlákno, umělina-to by až tak nevadilo, i renomovaní výrobci, jako např. Blueberry nebo Kanga Kare z toho šijou-ale savost je nižší a u těch levných plen bych se bála dost o kvalitu). Pokud pořídíš kapsovky od Bamboolika nebo z FB od Jitky Čierné (By Jitu), tak rozhodně neprohloupíš, budeš mít zaručenou jak savost, tak kvalitu PULu, atestované materiály a v neposlední řadě jsou ty plenky šity s láskou a ne někde v kdovíjakých podmínkách kdovíkde.
Jak jiz psano vyse - pokud sam vyrobce neruci, ze se daji prat na vyssi teplotu, bude to neco pochybneho. Aby se znicila napr. e.coli z kakani, je treba prat minimalne na 60 (cerstve pocurane obcas premachnu i na 40).
Jinak kapsove pleny jsou fajn takova doplnkova zalezitost, celou vybavu bych z nich rozhodne nedelala, ono to vyzaduje prat svrchnaky pri kazdem pouziti a tomu PULu to nedela moc dobre.
A uz vubec bych nekupovala levne kapsove pleny (jak pise El, treba to, co ted zamoruje Aukro, skace to na cloveka ve slevomatech…), protoze zrovna u tehle plenky je dulezite precizni zpracovani a kdyz dobre nesedne, muze protekat, hrnout se a delat jinou neplechu. Navic ta plenka prichazi do styku s temi nejcitlivejsimi casmi miminka, takze ty atesty jsou taky hodne dulezite.
Z tech osvedcenych znacek jsou moc fajn treba cesky Bamboolik, z cizich mam rada treba Bum Genius, Kawaii Baby, Pop'n Gro, Little Lamb.
Ahoj jsou to kvalitní kalhotky little lamb jak doporučuješ, ale vyrobce doporučuje praní na 30st.
Vazne? ![]()
V tom pripade si sypu popel na hlavu a uprimne pisu, ze Little Lamb jsou moc fajn, maji veskere atesty a ja nectu navody a peru je naprosto v pohode na 60 a zatim drzi
Ale nepouzivam je teda jako hlavni pleny, spis jen jako doplneni vybavy.
Jo a nejsou nijak extra save, tak do roka v pohode s original mikrovlaknovyma vkladackama, pozdeji je treba je dovycpat nebo nahradit original jadra bambusem, ale to u tech mikrovlaken asi vzdycky.
Jinak mam Little Lamb i klasicke bambusove kalhotkovky a ty jsou save nadherne, tocim je fest a peru taktez na 60, susim v susicce a davam jim poradne zabrat.
@j.a.n.i1 píše:
@ugluk Nejsou náhodou americké?
@j.a.n.i1 objednavala jsem je v Britanii. http://www.littlelambnappies.com/
Ted nedam ruku do ohne za to, ze to nesiji v Cine (jako pulka cizich vyrobcu, ze), ale je to „rodinny“ podnik, siji od roku 2002 a maji vybornou povest, teda hlavne ty kalhotkovky jsou hodne rozsirene a daji se na ne najit recenze i na zahranicnich forech, u nas je moc firem neprodava. Objednavala jsem v UK, obcas se da chytit hodne dobra akce.
Hodne podobne jsou na tom Lollipop, taky z UK, popravde jejich bambusove kalhotkovky od Little Lamb poznam snad jenom podle cedulky (plus Lollipop delaji vic barev), material i strih hodne podobny, ti zase delaji ty kapsovky Pop'n Gro.
Oboje ty kapsovky jsou fajn.
@ugluk Ne, já to spíš myslela tak, že na jejich věcech mi přijde, že je všude napsáno, že se mají prát ve studené vodě… přijde mi, že v jiné ani neperou…
No ted na to koukam, fakt pisou prat na 30 a u kalhotkovek na 40, to jsou teda vtipalci
Ale vazne peru temer vzdy na 60, jako mama ditete po prodelanem zanetu ledvin fakt tu hygienu beru dost uzkostlive.
@j.a.n.i1 aha, tak to jo. Ale treba Bum Genius nebo Pop in jsou taky americke, ne? A na obou se pise prat na 60.
Stejne mam nejradsi Bamboolika, ten dovoluje prilezitostne i devadesatku ![]()
@ugluk Tak to mám možná otočený já, Bum Geniusky jsem brala za UK
já bamboolika nemám žádnou, jak tě tak čtu (nejen tahle diskuze) tak budu muset nějakou koupit, i když malé je tedy už 16 m