Karamel ze Salka

1180
14.7.09 10:02

Karamel ze Salka

Ahoj, zítra má Julinka narozeniny a já jí, jako každý rok, budu dělat dort. Tak trochu jsem se zbláznila :D :wink: a rozhodla jsem se, že udělám mašinku - když teď má to „tomášovské“ období :wink: Přemýšlela jsem nad krémem do dortu a samozřejmě i na ozdobu a rozhodla jsem se zkusit ten z vařeného Salka. Už jsem ho chtěla vyzkoušet několikrát, ale vždycky jsem vyměkla a udělala z pudinku. Nicméně mě moc láká a vím, že je i moc dobrý. Ráda bych se zeptala na zkušenosti s vařením Salka. Vím, že se plechovka musí vařit celá ponořená a po vaření nechat dobře schladnout. Jen si nejsem jistá, jak dlouho ho mám vařit. V kuchařkách píšou, že stačí 1,5 - 2 hodiny, ale už jsem i slyšela názor, že je lépe vařit 3 hodiny :nevim: Nemáte s tím některá zkušenost ? Poradíte ?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

15672
14.7.09 10:11

S krémem ze Salka ne, ale mám recept na kuličky Rafaelo (taky ze Salka), tak myslím, že to bude něco podobného. A podle něho se má vařit 2 hodiny tak myslím že by to mělo stačit.

Jinak já dělám krém na dorty pro Anežku vždycky tvarohový - jen tvaroh a trochu mlíka, rozmixuju mixérem a zdobím zdobícím sáčkem. Vždycky měl úspěch, tak píšu pro inspiraci. My totiž nemusíme moc ty přeslazené (a hlavně ty máslové) krémy..

Tak dej pak vědět, jak se povedlo :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1180
14.7.09 10:37

jj, souhasím. Taky máme s manželem rádi nepečené dorty a dávám jim přednost. Většinou dělávám kombinaci tvarohu a zakysané smetany, piškoty, ovoce a mňamka je hotová :wink: Julince jsem takový dělala loni k narozeninám - byl plněný piškoty a broskvemi a zdobený šlehačkou a jahodami. Letos však Julka ty nepečené prostě nejí :( a navíc jsem neprozřetelně naťukla tu mašinku :wink: a přeje si ji, nepečenou ji neudělám. No, tak teď to mám :lol: A protože mi ten krém pudinkový nějak nejede (aspoň v poslední době), inspirovalo mě to Salko. Protože je to i šikovně rychlé (vaření konzervy nepočítám, ale to je téměř bez mé asistence :D ). Tak díky za radu i tip a doufám, že konzerva nepoletí až k sousedům nad námi :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14079
14.7.09 10:40

Já dělám krém ze Salka do rolády - uvařím plechovku (2 hodiny vařím zanořené ve vodě) a když to trochu zchladne, vmíchám celou kostku másla. Je to moc dobroučký, musím to sama před sebou schovávat :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
15672
14.7.09 10:58
paraplicko píše:
jj, souhasím. Taky máme s manželem rádi nepečené dorty a dávám jim přednost. Většinou dělávám kombinaci tvarohu a zakysané smetany, piškoty, ovoce a mňamka je hotová :wink: Julince jsem takový dělala loni k narozeninám - byl plněný piškoty a broskvemi a zdobený šlehačkou a jahodami. Letos však Julka ty nepečené prostě nejí :(

Já nemyslela nepečený dort (ty teda taky dělám, ale na narozeniny mi to přijde moc „obyčejný“. Korpus normálně upeču, podélně rozkrojím 1× nebo 2×, naplním tím tvarohovým krémem s ovocem (jahody, broskve..) a nahoře zdobím jen tím krémem. Letos jsem se i odvážila ho obarvit potravinářskými barvami. Takže dort je normální, jen krém není vůbec máslový (ani pudinkový), ale je v něm jen tvaroh a trochu mlíka.

http://img3.rajce.idnes.cz/…mages/01.jpg

Jinak jestli má tvoje dítě rádo mašinky, tak já jsem kamarádčině dceři jednou dělala mašinku z perníků. Klasické plněné perníky byly jako vagonky a lokomotiva (celé jsem je přelila čokoládovou polevou), zdobila jsem lentilkami a želé bombony (jako okýnka). Úspěch měl velký. Anežce jsem vláček ještě nedělala, ale chystám se na to, až bude větší (bombóny zatím jen poznává :wink: )

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1180
14.7.09 11:18

Hmmm … děláš mi chutě … sakra :evil: :lol: Julka nechce tvaroh ani vidět, kde jsou ty časy, kdy ho normálně s chutí jedla :roll: , tak prubnu to Salko.
A nepečený podle mě není na narozky obyčejný, jak říkám máme ho radši, protože je lehký a takový svěží … jako v reklamě :lol: :lol: :lol:

… hodila bych obrázek, ale nějak mi to nefunguje :(

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14721
14.7.09 12:10

Vař v papiňáku 45 minut :wink:
Krém je výborný, nesráží se mi jako ten pudinkový.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
664
14.7.09 12:15

Vařím v papiňáku hodinu a nechám dojít, vařím den před.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2661
14.7.09 13:06

To je náš oblíbený, vařím vždycky víc plechovek, „aby se to vyplatilo“ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Určitě by měly stačit dvě hodiny. Plechovky nemusí být ani celé ponořené. Jednou se mi stalo, že Salko bylo málo zkaramelizované. Tak jsem vařila i plechovku otevřenou. Všichni to doma milují a stojí frontu na plechovky a hlídají abych moc pečlivě nevyškrabovala. :roll: :lol: A když se Salko smíchá s rumem, to je taky něco úžasného, ale tedy už né pro děti. :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: A musím říct, že jsem si myslela, že tenhle krém je nesrazitelný. Tak není. Mě se srazil. Takže stačí nahřát a vyšlehat. Nebo naopak měla jsem suroviny moc povolené, to pak stačí dát ztuhnout do chladničky a znovu vyšlehat. Tak ať se dort podaří. :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
10054
14.7.09 13:30

Papiňák nemám, takže vařím normálně v hrnci. Na dno dám špejle na to po:,–(ím plechovky Salka a vařím cca 2 hodiny. Víc určitě ne,protože když to převaříš, tak se ti v tom udělají takové jakoby cukrové hrudky - není to nic hroznýho, ale křupe to pod zubama.
Určitě uvařit den dopředu a hlavně neotvírat teplé.
Já dělám tyhle řezy a fakt s nima slavím úspěch:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2047
14.7.09 13:31

Souhlasím, také vařím dvě hodiny ponořené ve vodě.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1180
14.7.09 13:35

Moc díky za rady, za chvilku jdu na to :D , tak doufám, že se povede :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35726
14.7.09 14:08

taky varim v papinaku a taky vic plechovek naraz, aby se vyplatilo (uzavrene lze zase skladovat, akorat si to oznacit, aby se to nespletlo).

Jinac krem ze salka mivam hodne tekuty, tak premyslim, jestli by nebodlo pridat do nej i zelatinu.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1180
14.7.09 15:02

Tak plechovky se vaří a korpus se peče :wink: , zdobení bude až večer - až děti půjdou chrnět.

Pudlo, ty už to máš za pár, za chvilku bude mimčo na světě - to tak letí, moc jsem ti držela palce, tak je držím pořád dál - ať máš pohodový porod :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
24324
14.7.09 15:15

Delate mi chute. :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama