Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, potřebuju poradit ohledně kaseinu. Mrňousovi zjistili velmi lehkou alergii na kasein - takže máme zákaz mlíka, ale jogurty atd může.
Tak přemýšlím, zda by třeba mohl doma vařený pudink? Mlíko se převaří, ale zase jinde jsem vyčetla, že s kaseinem vysoká teplota nepohne.
Takže třeba ani bábovku, do které se přidává mléko by taky nesměl. je to tak? Nebo se pletu?
Jinak nemáme žádný ekzém, žádné problémy se zvracením atd. na alergologii jsme šli kvůli neustále se opakujícím otitidám.
Děkuju za vaše postřehy. ![]()
Já nevím, tohle slýchám docela často, že při alergii na mlíko (ať už kasein, nebo syrovátku) se jogurt může… podle mě je to blbost, protože v jogurtu to kvašení zruší laktózu (cukr) a ne bílkovinu… A ještě je kasein v hovězím (telecím) mase. Takže pokud by byla nesnášenlivost laktózy, tak jogurty a jiné kvašené mléčné výrobky ano, možná i tvrdý sýr, ale pokud je alergie na mléčnou bílkovinu, tak prostě mlíko ne a při alergii na kasein ani maso.
Ale odborník nejsem, jen jsem se snažila něco načíst, když byly problémy (např. M. Fuchs- Alergie číhá v jídle a pití- primář dětský alergologie na Bulovce).
Alergie na mléčnou bílkovinu je medikamentózně léčitelná. Navíc existují výrobky bez laktózy - u nás jsem kupovala jen mléko - tzv . H-mléko (v Plusu), ale v Německu běžně koupíš cokoliv bez laktózy. (můj otec je alegrik na mléko taky
.
Z takového mlíčka mu udělej pudinku co sní
.
holky, díky - proto jsem z toho jaksi mimo - protože jediné co nám zakázali je mlíko ( a to jakékoli - i kozí, UM HA) a tvaroh - nic jiného nebylo - ptala jsem se na to speciálně - ale jen mléko a tvaroh. Tak jsem si říkala, že jsem to prostě ten den nepochopila a okouknu net. No a čím víc do toho jdu, tím víc zjišťuju, že nemám celistvé info.
Desty, kozí a kravský mlíko otec nesmí taky. Může ale ovčí, ale musí to být výrobky ze 100% ovčího mléka. Výrobci to rádi míchají. Jinak tata používá ty výrobky bez laktosy, tak to zkonsultuj s Alergo-Mudrou.
Držím palce!
Zaneth Desty ma prece problem s alergii na Kasein a ne na Laktosu
Kasein=bilkovina, Laktosa= cukr, takze ji v tom ty vyrobky bez laktosy asi nepomuzou ![]()
Snad jedine ryzove mleko, nebo zredena smetana = ma to dobrou chut a malo bilkoviny ![]()
Ahoj, zcela upřímně záleží hlavně na tvém životním postoji - bez legrace.
Nepíšeš, kolik je dítěti měsíců, ev. let, ale píšeš, že ta alergie je lehká. Nevím, jak zjistili, že je lehká. Pokud to byl krevní test, tak je třeba vzít v úvahu, že ty výsledky jsou často falešně negativní, ale i falešně pozitivní (a to zejména v třídě IgG). Takže si umím představit, že máte kravské mléko v IgA negativní a v IgG pozitivní a že tento nález není pro doktora dostatečný pro tak výrazné omezení jídelníčku jakým je úplné vyloučení veškerého mléka ze stravy (při dobrém prospívání dítěte). Nebo lze na alergii na BKM - tedy kasein usuzovat podle jiných příznaků - zvracení atd a zlepšení stavu po vysazení mléka.
Myslím, že Ti poradili dobře, v jogurtu je ta bílkovina nabouraná, asi můžete zkusit i kozí (po 1. roce), ty bílkoviny jsou si podobné.
Sýry určitě ne, tvrdý sýr má velkou koncentraci mléčné bílkoviny, už jsem zapomněla, kolik litrů mléka je potřeba na výrobu jednoho balení sýra, ale je to hodně.
Ptáš se na ten pudink, já bych ho nedělala. Pokud je dítě větší, tak čas od času se zkousne Pohankový nápoj Zajíc - mně z něj chutná pudink i lépe. Jsou tam sice nějaká éčka, ale když si o nich něco přečteš, zjistíš, že nejsou zase tak špatná. Já takto vařím polevu na dukátové buchtičky, pudink samotný jen sobě (přece jen ta výživová hodnota není kdovíjaká).
Zkoušela jsem i pudink z rýžového mléka, dítě si dalo, ale bylo to takové průsvitné a zase, co v tom je: voda, olej, rýže - v tom mléce a škrob - pšeničný nebo kukuřičný, aroma, nějaká éčka (podle značky - někdy i některé zakázané pro dětskou výživu) - v tom pudinku.
Nesnášenlivost laktózy bych sem nepletla. Je hlavně v MM a pokud byste patřili k těm málo procentům dětí, co ji mají, tak už o tom nejspíš víte (průjmy, zvracení atd.) Navíc lze na ni usuzovat buď z klinického stavu, nebo ji lze zjistit střevní biopsií a u větších dětí vypitím laktózy a následným foukáním do jakhosi přístroje a myslím, že pokud byste takovýmto vyšetřením prošli, asi bys to tady uvedla.
A jak jsem psala na úvod - že záleží na Tobě - tak tím myslím to, že jsou lidé, kteří při náznaku alergie tu potravinu vy:,–(í kompletně - včetně jogurtů - s přesvědčením, že ta alergii jednou JE a že je lepší ji nepokoušet a organismus tím mlékem nezatěžovat a pak lidi, kteří na to jdou kompromisem - alergie je lehká, tak budu dávat ten jogurt a lidi, kteří ji ignorují, hlavně z důvodu nespolehlivosti testů - dávají dál mléko. A upřímně, ono dítěti nic moc nehrozí, pokud to mléko pít bude, jde „jen“ o to, že mu může být špatně, mít ekzém, hleny atd. Ty jsi bohužel neuvedla, proč vám ty testy dělali, asi z nějakého zdravotního problému, ale nevím, jakého. Takže zrovna v případě mléka se doporučuje zkusit, co dítě vlastně toleruje. Mléko v buchtě, kterou upečeš, nevadí skoro nikomu.
Anonymni píše:
Zředěná smetana??KaVi
Mnozi lide s alergii na mlecne bilkoviny dobre snasi smetanu, redi ji a pouzivaji misto mleka. Jeji obsah kaseinu je opravdu dost nizky ![]()
Holky moc díky za postřehy.
Laktozu nemáme - to je negativní dle výsledků. No ono je vše negativní s vyjímkou kaseinu.
Moc těm zkratkám nerozumím - ale dle slov lékaře mu dělali vše - lepek atd.
Anonymní - na alergo jsme šli proto, že prcek měl co měsíc opakující se otitidy - takže mudra usuzovala, že pakliže není nějaká anantomická zvláštnost, tak zřejmě je něco jinde.
Jinak jsem koukala na výsledky - máme psáno že IgG je 3,3, IgA je 1,6. A pod tím je že rozpětí 0,7-3,5 je slabý průkaz a možná senzibilizace.
Malému je 13 měsíců. Už je očkován Prevenarem a zatím dobrý - už 4 měsíce je klid od oušek. (Jinak ten zánět měl 5×, žačali jsme v jeho 6ti měsícíh). Po mlíku nezvrací, nemá ekzém - prostě nemá žádný problém - naštěstí.
Doktor říkal že vyřadit mlíko do další kontroly a pak po odběrech se uvidí.
Desty - mám na to trochu jiný názor - mléko zahleňuje. Dítě mé kamarádky trpí od malička laryngitidou, má náběh na astma. Ve třech letech mu dělali náhodou testy na alergologii a zjistili překvapivě alergii na laktozu. Po vysazení mléka, se vše uklidnilo a malý je bez onemocnění.
Píšeš, že u vás je to kasein. U kaseinu jde vždy o vysazení mléka se vším všudy, tedy i tam, kde je pouze mléko jen jako součást (chleba, koblížek apod.). Kasein je všech mléčných výrobcích nelze odstranit, někdy se píše o tzv ghee másle, neboli přepuštěném másle, kdy kasein klesne naspod a vrch tedy člověk může s alergií použít. Ale i to neplatí pro všechny. Souhlasím, že každý může reagovat jinak, někdo může jíst mléčné výrobky, i když má prokazatelné výsledky alergie. Jenže toť otázka, projevy alergie mohou být právě skryté. Já osobně bych to tedy nepodcenila, pokud malý na otitidy trpí, tak bych na potřebnou dobu, tj. do doby kontroly u lékaře, vy:,–(ila vážně vše. Tak si budeš 100% jistá, zda došlo ke zlepšení právě díky vysazení. a ne jen částečně. To je podle mě začarovaný kruh.
Kasein rozhodně v jogurtech není lépe natráven - tam je natráven mléčný cukr, tj laktoza. Proto alergici na laktozu mohou zakysané výrobky. Popř. je možno zakoupit výrobky s nízkým obsahem laktozy. U kaseinu to tak není, protože ten odstranit nelze. Pozor na některé uzeniny, i tam může být třeba u šunky přidaná mléčná bílkovina nebo mléčná složka. Píšu to z vlastní zkušenosti, mému synovi se díky kaseinu objevil v jeho 1.roce AE. Prognoza u tak malých dětí je většinou příznivá a alergie může postupně vymizet, což po roce diety byl i náš případ. Dietu jsme ale drželi striktně…
pet
a anonymní - možná jsi měla napsat,že mléko v buchtě nevadí skoro nikomu zdravému, alergiku na kasein či laktozu ano. My reagovali okamžitým výsevem AE, který se na rozdíl od klasické alergické reakce neprojevil okamžitě, ale třeba až za 3 dny…Klasický alergik reaguje třeba ihned po požití…, my jelikož jsme alergii neměli tak hroznou, tak jsme reagovali později a to zrudnutím ekzému, později novým výsevem (za týden)
pokud je problém s mléčnou bílkovinou, tak si myslím, že by se mohlo mléko nahradit syrovátkou, tm jsou bíkoviny změněné a obsahuje laktozu.