Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám AE od dětství. Projevy se postupem let mění, jsou silnější, hůř se hojí a jsou na jiných místech než v dětství.
S tím, co na sebe plácat a co do sebe to už mám jakž takž zmapované.
Problém mám spíše v tom jak se prostě neškrábat.
Svědí to jak čert 24 hodin denně. Takže v noci toho moc nenaspím a přes den se člověk nemůže pořádně ani uvolnit ani na nic soustředit.
Pokud mi někdo chce poradit antihistaminika.....tak rovnou říkám, tudy cesta nevede…zaberou jen chvíli a pak jsem na stejném bodě.
Taky se chceme pokoušet o další mimi a nechci být na lékách a během kojení taky ne.
Někdy mám dokonce pocit, že už se škrábu ze zvyku. Prostě se někdy přistihnu, že se škrábu a přitom to až tak nesvědilo.
Poradí mi někdo jak se naučit NEŠKRÁBAT?
Dávám si diskuzi do sledovaných
, bohužel moc neporadím, mě ekzém většinou svědí, jen, když jsem v „klidném“ stavu, případně teple, tj. v noci, večer, když delší dobu sedím…trošku mi pomáhá to rozškrábat, aby to nesvědilo, ale bolelo, pak to opláchnu studenou vodou, namažu a vydržím to pár hodin, pak jede další kolo
![]()
No tak s tím rozškrábáním a opláchnutím vodou jsme na tom podobně… ![]()
Už jsem uvažovala i o hypnóze, jestli by mohla pomoct a na jakém principu.
AE má v dost příšerné formě manžel. Je to hrozné, pořád ho lituji. Drbe se, stříhá si nehty nakrátko a pečlivě zapilovává dokulata, po koupeli se celý maže, používá olejové koupele, nekoupe se horkou vodou, pouřívá dětskou kosmetiku. Masti a léky na něj taky moc nezabírají, ani moře mu nepomohlo. Občas se doma solárkuje u domáýcího obličejovýho solárka. v praze jsou denní lázně pro atopiky, nemohl tam chodit kvůli stavbě domu, ale jinak by to asi bylo dobré, kůra koupelí a solárek..akorát ri daj přísný rozpis, který musíš dodržet. Mělo to být na pojišťovnu.
TAk myslím, že na to asi hledá radu každej atopik.
Já jsem měla nejhorší ekzém v minulém těhotenství (a to nevěřím, že na tom někdy někdo byl hůř:) ) a co pomáhalo -
vlažná sprcha a pak ryhle usnout, procházka v chladu v lehkém oblečení (teď v zimě asi nerealizovatelné), na noc čisté a hlavně vyžehlené pyžamo (nevím proč, ale bylo to tak mnohem lepší…)
Po skončení kojení se mi ekzém zlepšil a teď v dalším těhotenství chodím na solárko. Pomáhá mi sluníčko, a teď v zimě nahrazuji solárkem. Nic moc, v těhu, ale lepší, než nemocnice, ATB, kortikoidy…
Pokud máš možnost, jeďte aspoň na 14 dní k moři, někam, kde je teď krásně. No, pro nás to reálné nebylo, ale myslím, že by to taky na čas pomohlo.
Nu problém není co se mnou, ale s tím jak se naučit neškrábat, to je můj problém.
Jinak solárko ještě víc vysušuje ne?
Moře = krize
Mažu se někdy snad 100× za den…teda aspoň mi to tak připadá, že nedělám nic jiného.
Vyzkoušela jsem kde co a vím co mi pomůže aspoň na chvíli a co ne, ale já bych chtěla vyřešit dnes snad už i zlozvyk, a to ŠKRÁBÁNÍ… ![]()
Ahoj, nejlepší by bylo odstranit příčinu, aby Tě to nesvědilo a škrábat ses nemusela
Taky mám AE, škrábu se i ze spaní (manžel mě musí budit, abych toho nechala).
Jinak neznám nic příjemnějšího než se pořádně poškrábat! ![]()
Nu pokud máš AE tak to jistě znáš, že prostě příčina odstranit nejde…tedy u mě určitě ne mám tolikaletou zkušenost, že se už prostě smiřuji s tím, že to svědilo, svědí a svědit bude ![]()
(když je v klidu exém, tak svědí i kůže samotná)
Jo poškrábat se je opravdu skvělé.....někdy se člověk dostane skoro do tranzu.......ale pak ty následky… ![]()
Ono když to má člověk na jednom nebo na pár lokalizovaných místech, tak by se to asi dalo, ale když je to po celém těle a když říkám po celém. Myslím tím opravdu po celém, tak pak už je to fakt děs.
Manžel už z toho asi taky šílí, když mě pořád vidí se drbat a drbat a drbat a pak mě vidí celou rozdrbanou…
Tak už se to zase maximálně zhoršuje a já se drbu od rána do večera a v noci samo taky. ![]()
Máte někdo zkušenost ať už jakoukoliv s hypnózou? V čem Vám pomohla?
Ahoj! Taky s tim bojuju a zjistil jsem, ze svedeni stopro odstrani francovka. Funguje to, urcite to vyzkousej!
Francovka??? jako Alpa? a to vnitřně nebo zvenčí?
Protože vnitřně bych to možná dala, ale zvenčí bych asi umřela
.
Kůže rozhodně není klidná a není nepoškozená, takže alpa by štípala jak sviňa a navíc vysušovala ne? ![]()
Alpa se mi taky nezdá…
![]()
(A nedá mi to - to jsi Anonymní díky Alpě?…)
cancerko , ještě mi homeopatka doporučila třezalkový olej, měl by zmírňovat svědění, mají ho v lékárně a stojí kolem 60 Kč. Mám ho v lednici, ale zatím jsem nevyzkoušela. (Jen se po natření nesmí na sluníčko) ![]()
hihi taky mám třezalkový olej v ledničce, ale kdysi jsem zkusila a já špatně reaguju skoro na vše, takže se mi to shoršilo…:o(
ale je to prý dobré na jizvy třeba i po porodu, takže to snad ještě využiju na masírování zhojené jizvy ![]()
Jsem si přečetl na internetu, že i svědění spadá do kategorie bolesti. Takže mi pomáha na noc ibalgin a mám klid. Ibalgin působí jako útlum a tělo nesvědí a já můžu normálně spát.
Beru si ho hodinu před ulehnutím.