Kastrace feny

28294
6.1.10 11:21

Kastrace feny

Ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo nechal vykastrovat fenku? U psů je to obvyklejší, taky ten zákrok není tak velký jako u fenky, tak se ptám…

Naše fena je totiž čím dál šílenější, je mi jí za prvé líto, za druhé s dítětem se mi hlídá dost blbě, jsme v bytě a procházky s ní v tomto období jsou horor. Navíc bývá skoro pokaždé falešně březí, jednou už měla i mastitidu, tak si říkám, že by to vyřešilo i toto.

Ale trochu se toho bojím, aby to udělali dobře a taky přece jen je to zdravý pes, takže tahat ji na „operaci“ je takové…no nemám z toho úplně nejlepší pocit. Zmítám se mezi vykastovat a nevykastrovat. Slyšela jsem i o tom, že když se to zblbne, je to pak ještě horší…

Nemáte někdo zkušenosti?

Jinak jsme ji nechali i jednou připustit, ale nepovedlo se, teď má 4 roky a už si na štěňata s ní netroufám…

Dík za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15404
6.1.10 11:26

Ahoj, my kastrovat fenu nechali a naprosto v pohodě. Operaci měla v 9 letech a snášela to naprosto v klidu - narkózu i pooperační stav. Přijde mi i spokojenější a má víc elánu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
6.1.10 11:28

Ahoj Suvi,
taky jsme se zmítali v tom, zda vykastrovat nebo ne. Pořídili jsme si fenku s papírama, ale ze zdravotních důvodů jsme ji museli nechat vykastrovat. Taky šílela v době hárání, utíkala ven…ale kvůli tomu bych to nedělala.
Zásah do organismu to není skoro žádný. My měli jen problém s tím, kdo ji bude hlídat po operaci, aby si nekousala stehy, protože je přes den venku. Operace je to banální, obvykle druhý den po zákroku jsou už psi v poho :wink: Určitě se neboj, není to nic hrozného a zvíře to dobře snáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
6.1.10 11:35

No ona je hlavně hrozná ta falešná březost, teď jak měla posledně tu mastitidu, měla vyoskou horečku, došlo i na ATB, nikdy jsem ji takhle neviděla…jen ležela, dýchala rychle, ani nechtěla vstát, museli jsme ji ven vynést, nechtěla ani pít, musela jsem jí to cpát stříkačkou. Naštěstí ATB zabrala rychle, i teplotu jsme sráželi. Je to labradorka, takže jsme ji nesli ven s mužem a docela jsme se nadřeli. Nevím co bych dělala, kdybych tu byla zrovna sama.

Takže druhý den už třeba vstanou a tak? A hlídat kousání stehů. No asi bych si pozvala někoho k sobě, abysme tu byli aspoň dva. Pod narkozou nikdy nebyla, tak snad to bude dobrý. A kdy se může nechat vykastrovat nevíte? Už po hárání třeba? Nebo radši počkat do toho stavu kdy už je po falešné březosti, ale ještě nezačně znovu hárat? Ještě jsem se na to neptala veta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
6.1.10 11:46

My jsme kousání zabránili tak, že měla kožený košík, když jsme nebyli s ní…dávali jsme jí ho cca 4-5 dní. Pak si stehy stejně ošetřila sama a doktor řekl, že je všechno v pořádku. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
6.1.10 12:03

My jsme proti olizování a kousání taky koupili košík, který jsme ji dole zalepili izolepou a bylo to. Druhý den po operaci byla naprosto v pohodě, chtěla si hrát a běhat.
Ze zdravotních důvodů u Vás Suvi bych neváhala. kastrovali jsme ihned po hárání, ale může se kdykoliv, jen ne v době hárání. Do týdne se vytahují stehy a zvíře je ok. Problémy žádný, navíc spíš ožila :wink: Držím palce, určo jí to pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
6.1.10 12:07

Holky moc děkuju za odpovědi, i za tip s tím košíkem… Musím se na to vrhnout hned po hárání, než si to zas rozmyslím…

Ještě poznámka, kolik to tak stálo? POkud máte někdo taky většího psa. Do 5000,–?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
6.1.10 12:17

Suviku, my jsme kastrovali fenku asi před dvěma měsíci(tříletou).Taky z důvodu opakujících se falešných březostí, a taky už jednou nechtěně štěňata měla. První den naříkala, ale večer už normálně žrala a vyvenčila se, druhý den už byla „v pohodě“, třetí den už lítala jako ďas. Olizování rány u nás neprobíhalo, fenča byla rozumná. Je to fenka o váze 10 kg,platili jsme 2000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
6.1.10 12:24

Ta naše neplakala, jen měla nějakou neobvyklou reakci na narkózu a celou noc po operaci prozvracela. Ale druhý den byla jak čertík, živá a v poho.
Máme psa 40 kg a stálo to kolem 5 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4478
6.1.10 12:32

Ahojky my máme labradorku a kastrovali ji hned po prvním hárání,ale byla původně slepecký pes,takže tam kastrují všechny.
Ale pokud má problémy s falešnou březostí,navíc hrozí záněty dělohy,tak bych neváhala.Určitě se jí uleví. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
6.1.10 12:41

My se chystáme kastrovat obě naše feny, jsou šílený a obě je nemůžu vzít ven s kočárem :roll: . Veterinář nám říkal, že když neplánujeme štěňata, tak je to pro ně stejně lepší - neměly by mít třeba problémy později, nádory a tak. A taky je to lepší udělat, dokud jsou zdravý, než pak až jsou problémy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
6.1.10 12:51

My jsme naší fenku nenechali kastrovat vždy těch 12 let se nám ji podařilo uhlídat. Jinak falešnou březost s mlékem měla taky takže ATB a důležité upozornění nesměla jsi hrát se žádnými hračkami to totiž vede ještě více k falešné březosti.Pokud začne dělat brloh pro štěnata tak zrušit.Teď je to dáma ve starším věku a je vychovaná . Nemáme s ní problémy je pravda ,že do dvouch let párkrát zkončila odchycena jak utíkala ,ale pak byla hodně seřezána a poslouchá všech pět členů rodiny na slovo ted se musí více řvát je už nahluchlá.Jak říkají všichni co ji znají je to prostě paní psová . Dokáže sedět před dvřmi a čekat na umítí tlap než jde do bytu , leží na klíšťata věří nám. Jediné co nesnáší je sprcha jako štěně jsem ji pocákala a stále jsi to pamatuje.miluje řeky ,rybníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
6.1.10 12:54

Já bych tu naši taky kastrovat nenechala, kdybych nemusela. I přes její zdravotní problémy jsme stále váhali…no jo, ale kdo se pak bude na chudáka dívat, jak trpí? Tohle je nejmenší zlo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
6.1.10 12:56

Ahoj, my naší fenečku nechali kastrovat v půli roce ještě před háráním, abysme zamezili nádorům atd.
A je uplně vpohodě,. Operace dopadla dobře a nijak jí to nepoznamenalo, aspoň se nezdá, jen je pořád jako štěně. Doporučovali nám ještě před háráním prvním, sice se mi to moc nezdálo, ale nakonec jsme to udělali a udělala bych to znovu. Nemusíš se bát, jen to chce určitě dobrého a prověřeného doktora.

• Citovat
  • Upravit
852
6.1.10 13:38

Ahoj Suvik, mám fenku Parson Russel teriéra a přesně jako Ty píšeš, v podstatě je po každém hárání falešně březí a je mi jí taky ukrutně líto. Neustále tahá plyšové hračky, teče jí mlíko, je protivná a nervozní, nechce chodit ven. .....Veterinář mi řekl, ať zvážíme kastraci, tělo se prý hormonálně vyčerpává a může to vést později k nádorům dělohy apod…jiný se zase přiklonil názoru nekastrovat, psa tím totálně zkazíte…takže by to chtělo názor třetí…já jsem spíše pro nekastrovat, není to přirozené, ale snažit se ve feně falešnou březost nepodporovat, tzn…nedávat hračky, chodit na vycházky, at je hodně mimo pelech.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný