Jak chovat křečka?

• Fotoalbum (10)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
687
23.10.09 14:29

jak chovat křečka?

Ahoj holky,

křeček je asi dost běžné dom.zvířátko,ale my s tím nemáme žádné zkušenosti.Chtěli bychom dceři splnit přání k vánocům,tak se ptám:
jaký druh zvolit?Samotný,nebo jsou dva lepší?Jakého pohlaví?Stravu zvládnem,ale snese skleněné akvárko po rybičkách,nebo musí mít drátěnou klícku?Jak moc dělá hluk v noci?

Doufám,že to nejsou moc hloupé otázky :oops: :?

Dík,Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4976
23.10.09 14:39

Ahoj Tino

Já chodím sem http://www.ifauna.cz/…ky/mdiskuse/?r=11

Je tam moderovaná diskuze i s fotkama a pak nemoderovaná. Tam jsou různé rady.

Tak se mrkni myslím že tam o křečkách najdeš hodně. Já tam chodím kvůli morčatům.

Možná by bylo lepší morčátko.Křeček je myslím noční zvíře ale taky záleží jakého chcete. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
23.10.09 15:00

Ahoj Tino, já dostala prvního křečka v první třídě :wink: Měla jsem jednoho, dva bych nekupovala, řekla bych, že se pak v dospělosti třeba dva samečci budou dost blbě snášet… Skleněné akvárko je podle mě super, my měli nejdřív drátěnou klec, ale ten hajzlík si hlavičkou roztáhl dráty a my ho pak den naháněli po baráku :roll: V akvárku v noci moc hluku nenadělá, ale doporučuju před ulehnutím vyndat všechny věci, které by mohl křeček v noci stěhovat a mlátit s nimi o stěny akvárka :wink: , jinak je nenáročné zvířátko…
Tak ať uděláte doma radost. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
23.10.09 15:04

Ahoj, já bych taky raději zvolila morčátko. Je nenáročné, milé a pro děti bych řekla takové lepší na hraní. Křečka jsme kdysi měli, furt utíkal a když zdrhnul, tak rozhryzal kdeco. Morče se dá pěkně ochočit, řekla bych ideální. Samozřejmě se mu musí pravidelně čistit, ale to každému domácímu mazlíčkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5677
23.10.09 15:05

ahojky,

krecek neni moc narocny, ale radi prevazne v noci, ve dne spinka. tezko radit jakeho, meli jsme jednoho a ten byl naprosto super (byl z maleho chovu) a pak jednoho a to byla mrcha, kousal a byl protivny ( byl z velkeho chovu a asi degerovany)
ted mame kralicka Teddy a muzu doporucit, maly si s nim hraje a je to super, kralicek nekouse, narocny na chov neni, jen ho musi clovek 1-2× za tyden cistit, ale to krecka taky

teddiky muzu fakt pro dite jen doporucit, je to maly kralicek, ma cca 1200 gramu a je to fakt mazlik, maly si s nim hraje pres den, jen teda se musi cesat, to je nevyhoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
23.10.09 15:13

jsem vasnivy chovatel a dodavam ze vseho
krecek je fuk jaky, jen na noc vyndavat kolecko na behani, ale morce je lepsi, je kamaradstejsi, staras se o to stejne, urcite kupovat jen jedno zviratko, mela jsem jednou morcecici a ona byla brezi, to jsme pri nakupu nevedeli a pak najednou byla tri morcatka, no ja byla rada, ale kdyz se dve holky snazily dostat k samci, bylo to maso, piskali extremne vysokymi hlasky a ja musela kluka prodat,, ono jim bylo jedno ze je to matka, dcera, syn :lol: :lol: :lol:
jo a v lete doporucuju na akvarko sitku s pidi ockama, protoze se na hovinka rady sletaji mouchy, takze aby tam neco nezasely :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.10.09 15:23

Ahoj, my měli džungarského křečka doma týden na hlídání a rádi jsme ho zas vrátili :wink: Přes den nás kousal hrát si nechtěl a byl mrzutý a v noci,to by si hrál a měl vztek že spíme, tak dělal vše pro to, aby tomu tak nebylo :lol: Šla bych taky spíš do morčete, už jen proto, že křeček se dožije tak rok, dva, zatímco morče přeci jen víc. Určitě jich neber víc. Samci se perou, a nedejbože abys měla páreček - množí se - no jak křečci :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
23.10.09 16:12

Tak my máme křečka syrského (zlatého) od loňských vánoc.Máme klec, s akvárkem zkušenost nemám, ale je pravda, že se snaží zdrhat jak to jde, takže opravdu musí být klec bytelná a mezery mezi mřížkami úzké.
Přes den většinou spí, ožívá večer, dá se pohladit, žere z ruky, je hezké ho pozorovat, ale dlouho se nedal vůbec vyndat z klece a na mazlení pro malé děti moc není.

Morče máme asi měsíc, taky v kleci.Dá se od začátku vyndat z klece, pochovat, pohladit, a to i ve dne.Musí se mu častěji čistit klec, víc toho sežere a občas píská, dělá kolem klece binec.

Takže křeček je čistotnější, tišší (chce to tichý kolotoč, aby nerachotil, když v něm běhá), ale pro malé dítě taky radím morče.Syn byl docela zlamaný, že si ho nemůže pochovat…teď má rád oba, křečka pozoruje večer, morče chová přes den. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.10.09 17:17

Morčemě přijde na mazlení lepší-ale co jsem kdy měli morčata,tak docela dost piští.Je pravda,že byli venku a většinou jich bylo víc.Třeba doma jedno morče nepíská tolika.Známídceři pořídili králíčka-ale moc se ochočit nedá.Hrozně utíká,občas kousne.Ale jejich dcera ho pořád chová,mazlí se s ním,snaží se ho ochočit.Naše dcera uvažovala nad fretkou-ale když jsem se začetla do diskuzí,tak jsem okamžitě věděla,že toto zvířátko domů opravdu nechci.

• Citovat
  • Upravit
48576
23.10.09 18:07

Taky jsem byla majitelkou několika křečku.Až na jednoho všichni kousaly :roll: a to jsem je měla od narození.Přez den jsou furt zalezlí,lezou v noci.Pamatuju jsi jak mi ježíšek přinesl křečka,zakousl se mi do ruky a musela jsem ho dát pod proud vody aby se pustil. :lol:

Doporučuji králíčka nebo morčátko.Na náročnost jsou stejný.Morče tedy někdy v noi píská,králík né :lol: .Mužeš jsi ho víc pomuchlovat než křečka a když se náhodou něco stane tak ho tak snadno nezabiješ jako křečka.Křeček je přece jen malé zvířátko a když náhodou upadne muže se mu spíš něco stát,takže i pro dítě doporučuji spíše morče-králíčka.

Také uvažuji o tom že něco pořídíme,ale až bude malej větší.Tet máme psa,kočku,rybky ,tak až zvířectvo prořídne tak určitě nákou tu havěť pořídím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
23.10.09 18:10

Taky jsem pro morčátko, křečci jsou takoví hajzlíci :wink: Měla jsem jednoho a stačil mi 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
23.10.09 19:31

Máme morče a zakrslýho králíka a musím říct, že teda zlatej králík. :D Morče dělá docela rámus, nepříjemně kvičí, hlavně když chce žrádlo. :D
Jinak je máme spolu v kleci (králík - samice, morče - samec) a snášej se v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
24.10.09 09:02

Ahoj, my máme králíčka - beránka. Takového mazlíka domácího. Užíváme si ho doma všichni. Je čistotný, čůra a kadí jenom v kleci. Mimo ni se to nikdy nestalo. Je celkem vycepovaný, do ložnice nesmí, pokud neuposlechne na důrazné ne, jde do klece, bez milosti, příště to neudělá.....Zatím nikde nic nerozkousal. Za mnou chodí jako pejsek, zvlašť když chystám jídlo:-). Nechá se mazlit, ňufat, ale jen tolik chce, když se mi to nelíbí uteče. Nerad se nosí. Nekouše, ale olizuje:-). Nesmrdí, ale vyzkoušeli jsme několik podestýlek než jsme našli tu pravou. Nějaká starost a práce s ním je, kompletní vyčištění klece asi 45 minut (děláme o víkendu), rychločištění - vybraní rohu kam chodí čůrat, výměna vody asi 15 minut (děláme 1-2× za týden podle stavu klece). Jsme spokojení
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
24.10.09 13:46

jak chovat křečka?

Ahoj holky,

díky za rady a zkušenosti.Asi přece jen zkusíme toho křečíka,i když jste víc doporučovaly morče.Přes manžela nic většího neprojde :cry: ,už tohle mě stálo spoustu diplomacie :P
Dcera má děvět let,takže si s ním snad poradí-nespadne jí,neublíží mu a nějaké to hryznutí taky snese.Vysvětlila jsem jí,že to na muchlání asi nebude :P Uvidíme,na jakou povahu zrovna narazíme.

Fakt dík,taky se začínám těšit.Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.10.09 13:29

Křečka jsem měla taky jako dítě. Koupili jsme si ve zverimexu dva křečíky džungarské, samečky, jeden pro mě a jeden pro sestru. Měli jsme je ve společném akvárku a tito samečci spolu měli miminka. No velice rychle jsme se naučili rozeznávat pohlaví a že to u křečků není až tak jednoduché. Takže rozhodně koupit jen jednoho, neb nikdy neodhadneš, zda tomu prodavač rozumí. Jinak křečci se množí opravdu rychle, takže jsme jich brzo měli místo dvou deset. A to se s tím samci nepářou a mláďata požírají. Když pořídíte jednoho, tak rozhodně koupit běhátko, které nevrže. Akvárko je lepší než klec. Křečci jsou experti na útěky, takže dobře zvážit výšku akvárka a rozmístění předmětů. Nám párkrát utekl tak, že si vylezl na domeček a pak přelezl stěnu akvárka. Nějak extra křehké zvíře to není, přežil všechny skoky a pády. Je dobré akvárko něčím radši přikrýt, aby neutekl, ale když se to přikryje horním sklem, tak vevnitř zatuchají piliny nebo sláma, když se to přikryje síťkou, není vyloučeno, že ji zničí. Trochu se s ním mazlit dalo, občas jemně kousnul a často mi prokousal do trička díru. Stavěli jsme mu cestičky z tvrdých knížek (ale občas utekl). Nicméně primárně to opravdu mazlivé zvíře není, spíš jen tak na pozorování, nakrmení a tak, jako když člověk chová rybičky (ale takové ty čilé, co rády vyskakují). Jinak je to docela skromné zvíře, občas se mu vymění podestýlka, naleje voda, nasype krmení, teda ten náš si i vybíral, která zrníčka mu nejvíc chutnají, vyhrávaly slunečnice, v těsném závěsu byly kukuřičné. Kadit většinou chodí do jednoho rohu. A pravdu mají ti, co tvrdí, že je to hlavně noční zvířátko.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný