Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Má někdo zkušenost s kazem u 3letého dítěte? jak se to řeší? dceři jsem objevila kaz na stoličce a jsem z toho špatná. Jak jí donutím neukousnout zubařce vrtačku?? vždyť z toho bude mít chuděra hrozné trauma ![]()
@syselinka to ti asi spis poradi zubar ne? Nekteri detem zub vrtat nechteji. Ale pokud si s ni chodila pravidelne k zubari tak proc by mela trauma?
@syselinka Jo jo, naše 2,5 letá má vrtané 2 zuby. Ale ona je tvrďačka a u vrtání se div nesmála - ona to teda ta doktorka i umí. Ale ona se třeba teď vztekala, že chce taky píchanec, jako sestra (brali ji crp z prstu)
![]()
Ptala jsem se zubařky, jak to, že jim čistím zuby stejně a ona že se dědí tvar zubu a ti, co mají hlubší rýhy, mají samozřejmě těžší čištění a větší náchylnost na kazy. A je pravda, že starší má skoro rovné zuby po tátovi a mladší úplný Himaláe (po mě
).
Přeji, ať to zvládnete. Kdyby měli vrtat naší starší, tak já snad musí uspat.
Chodíme každý půl rok, zatím se nebála, bo jí zubajda vždycky prohlídne, pochválí a dá jí prstýnek tak se tam malá těší, ale bojím se, že jestli jí bude vrtat tak jí asi ani příslib prstýnku neuklidní ![]()
@Aries6 no obávám se že u nás to tak hladce neproběhne, ale třeba překvapí ![]()
Pokud to zubarka neukeca, hledej moznost osetreni v analgosedaci. Urcite to nenech byt, at se pak zub nemusi trhat. Stolicky se meni az kolem 11. roku…
@Alyss1 kez by to kaz nebyl ale prijde mi to tak
co to je analgosedace? Obavam se ze nase vesnicka zubarka todle nevede
chtela bych ji najit lepsi zubarku ale nikde neberou ![]()
@syselinka píše:
Má někdo zkušenost s kazem u 3letého dítěte? jak se to řeší? dceři jsem objevila kaz na stoličce a jsem z toho špatná. Jak jí donutím neukousnout zubařce vrtačku?? vždyť z toho bude mít chuděra hrozné trauma
Moje dcera má dva roky a dnes jsme byly poprvé vrtat kaz. Zvládla to na jedničku, říkala že to nebolelo, a slzy byly ze strachu z neznámého.
Měly jsme úúúúžasnou paní zubařku, která měla v ordinaci televizi s pohádkama hned naproti křeslu, super ochota, bylo na ní vidět, že má děti ráda ![]()
V pondělí jdeme zase, dnes jsme spravili jeden kaz a v pondělí spravíme i ten druhý a bude hotovo. ![]()
@syselinka píše:
Chodíme každý půl rok, zatím se nebála, bo jí zubajda vždycky prohlídne, pochválí a dá jí prstýnek tak se tam malá těší, ale bojím se, že jestli jí bude vrtat tak jí asi ani příslib prstýnku neuklidní
Ono to vrtání opravdu nebolí, dokud ten kaz není hluboký tak to fakt nebolí.
![]()
My objevily dva kazy před měsícem. ![]()
@syselinka hele, at mala nic nevyciti z tebe. Treba opravdu prekvapi. Vysvetli ji, co se bude dit. Treba ji zubarka to da nejdriv na ruku a ona uciti jen lechtani.
Nicmene nas mlady v necelych 4 letech prekvapil: sli jsme na preventivku, pani zubarka objevila hned 2 kazy. On po demonstraci vrtacky ochotne otevrel pusu (na kline u tatinka) a krasne drzel. Ten druhy zub asi i trochu zabolel, ale dal to statecne. Ted po pul roce mu spravovala dalsi a on zas ochtone podrzel (tfuj-tfuj, klepy-klep a nevim co jeste). Takze trauma mu nezustalo.
To ja bez injekce ani „pusu neotevru“.
U nás by to byl horor. Malý si do pusy nenechá sáhnout. Jsou mu dva roky, preventivně jsme byli už dvakrát. Možná to cítí že mě, já mám fólií že zubaře ![]()
@syselinka pri analgosedaci dite vypije lek, kdyz zabere, tak je vlacne, necha se osetrit a po odezneni si nic nepamatuje. Mam maleho divocha a museli jsme menit lekare za kliniku, kde toto delaji. Ted v peti si uz necha udelat mensi zakroky bez sedace.
@syselinka píše:
Má někdo zkušenost s kazem u 3letého dítěte? jak se to řeší? dceři jsem objevila kaz na stoličce a jsem z toho špatná. Jak jí donutím neukousnout zubařce vrtačku?? vždyť z toho bude mít chuděra hrozné trauma
proč hned trauma? vrtají mnohem menším dětem a trauma nemají. Pokud chodí k zubařce pravidelně, tak ví, co se tam děje a zubajda jí to vysvětlí.