Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná - KONEČNĚ! Přes rok jsme se snažili, takže konečně se to povedlo a mám hroznou radost.
ALE tak nějak jsem zjistila, že jsem se celou dobu soustředila na početí, ale nenapadlo mě zamyslet se nad tím co bude potom. Teď když se mi těhotenství potvrdilo, zjistila jsem, že vlastně o těhotenství, porodu a ani o základní (jako opravdu naprosto základní) péči o miminko, nemám ani páru.
Takže jsem se chtěla zeptat, jestli byste mi na tohle téma nemohli doporučit nějakou knihu, časopis, web…
Abych všechny nedostatky mohla dohnat a byla připravená. ![]()
P. S. Kde jste vzaly peníze na celou základní výbavu?
Jen tak zběžně jsem projížděla cena na internetu a kočárek, postýlka, oblečení, věci na koupání… Všechno je tak strašně drahý!
@KaaTTkaa píše:
Zdravím,
před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná - KONEČNĚ! Přes rok jsme se snažili, takže konečně se to povedlo a mám hroznou radost.![]()
![]()
ALE tak nějak jsem zjistila, že jsem se celou dobu soustředila na početí, ale nenapadlo mě zamyslet se nad tím co bude potom. Teď když se mi těhotenství potvrdilo, zjistila jsem, že vlastně o těhotenství, porodu a ani o základní (jako opravdu naprosto základní) péči o miminko, nemám ani páru.
Takže jsem se chtěla zeptat, jestli byste mi na tohle téma nemohli doporučit nějakou knihu, časopis, web…
P. S. Kde jste vzaly peníze na celou základní výbavu?Abych všechny nedostatky mohla dohnat a byla připravená.
Jen tak zběžně jsem projížděla cena na internetu a kočárek, postýlka, oblečení, věci na koupání… Všechno je tak strašně drahý!
Ehhm třeba tady na emiminu v encyklopedii ![]()
Výbava nemusí být nová, seženeš pěkný věci i z druhé ruky za pěkné ceny. A to jako, že dítě něco stojí jsi zjistila teď?
S tím, že ti na rodicaku poklesne příjem doufám počítáš a mate dostatečnou rezervu.
Jinak ti ještě doporučuji moc nestudoval a používat u toho hlavně hlavu. Plno článku na netu můžou být nesmysly.
Přidej se do skupinky podle datumu porodu a příště radim šetřit jeste před dítětem. Obzvlášť pokud jste se nejakou dobu snažili tak byl čas to promyslet. Takze teď sehnat věci z druhé ruky, doporučuji Vinted nebo nějaké zero waste na FB dle města. Jinak nepanikarit a nakupovat (v tvém případě shánět) až v 2 trimestru. Do té doby můžeš šetřit.
Dítě jsme si udělali, až jsme na to měli. Navíc nenakupuješ to najednou, máš na to 9m a pak i po porodu. Četla jsem spoustu diskuzí, google atd. Spešl knihu ani nic jsem neměla. Měla jsem taky na emiminu skupinu maminek s termínem ve stejný měsíc, kde jsme si zkušenosti předávaly. Důležité Ti taky řekne doktor ![]()
Jako těhotná budeš docházet do těhotenske poradny, kde se můžeš ptát na porod i těhotenství. Tady na emiminu je rada užitečných článku, jinak já prostě googlila co mě napadlo a pak si z toho vzala to co mi dávalo smysl. K porodu si můžeš zaplatit nějaký kurz třeba hypnoporodu, kde ti dají základní info o prubehu, medikaci a pod. Případně si pak zajistit svoji dulu nebo PA se kterou pak můžeš konzultovat vše co tě napadne.
Jinak, kde jsme vzali peníze na výbavu, no prostě jsme si na ni vydělali. Řadu veci mám z druhé ruky, nekupovala jsem kraviny, jen základ, obleceni z marketplacu, po kámoškach, postýlku jednu z nejlevnějších, ale matrací jsme kupovali kvalitní. Kočárek nový. Žádný prebalovaci pult, jen podložku. Ostatní se dokoupi dle potřeby. Jinak shánění výbavy doporučuju nechat až na nějaký šestý sedmý měsíc. Když se něco po*ere, nechceš mít ty věci doma. Raději později, času je dost. Do ty doby můžete začít šetřit, pokud nemáte nic bokem.
No, na webu uz jsi docela spravne
Ono je dnes tech informaci spis az prilis moc, takze s nimi zachazej opatrne ![]()
Vybavu jsem nakoupila z 90% z druhe ruky, ne ani tak kvuli penezum, i kdyz to taky potesilo… ale i z presvedceni, ze veci je uz v obehu taky vic nez dost. Staci kliknout na Marketplace nebo na Vinted, detskych veci je tolik, ze to obcas je problem udat i zadarmo, hlavne obleceni
Hlavne se nenech ztrhnout svitivimy reklamami na blbosti, ktere nepotrebujes, klido vyckej, uvidis, co opravdu vyuzijes.
Příspěvek upraven 08.10.22 v 12:18
@KaaTTkaa píše:
Zdravím,
před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná - KONEČNĚ! Přes rok jsme se snažili, takže konečně se to povedlo a mám hroznou radost.![]()
![]()
P. S. Kde jste vzaly peníze na celou základní výbavu?Abych všechny nedostatky mohla dohnat a byla připravená.
To ty jsi az jako tehotna zjistila, ze je vse drahe? Tak dite si snad poridim az kdyz vim, ze na ne mam..
Zajímavá otázka, kde jsme vzali na výbavu pro miminko? Zrovna tohle by se mělo řešit před početím, protože děti stojí plno peněz, nejen výbava pro miminko. Informace stačí googlit a mateřský instinkt taky funguje, základní činnosti, jako koupat, převalovat tě naučí porodnici. ![]()
Tak predne jsem si udelala dite, kdyz jsem na nej mela penize, ktere jsme vydelali a nasetrili. Prekvapive. Prej kde jste vzali penize na zakladni vybavu ![]()
Tak gratuluji!
Nejlepší je skupina holek, co jsou plus mínus stejně těhotné jako Ty. Jinak jsem nečetla cíleně o těhotenství nebo výchově, ale projíždím tady diskuse, někdy se mě to týká, někdy se mi ty vědomosti hodí později, někdy naštěstí nikdy. Různých rad a výchovných směrů je spousta, dej na svou intuici, ono se Ti to vyfiltruje a usadí samo…
Co se týče výbavičky, my měli skoro všechno z druhé ruky, ani ne tak kvůli penězům, spíš se mi to zdálo zbytečný nový, když to ta mnata ani neunosí nebo jsem si nebyla jistá, jak moc to využiju. Konkrétně nové oblečení je napuštěný takovou chemií, že ráda z druhé ruky (a tedy několikrát prané) pořizuju doteď. Dětských, speciálně miminkovských věcí je mrak - poptej se známých, můžeš swapovat, u nás funguje luxusně sousedská darovací skupina, teď jsem vyměnila dvě podzimní bundy za kilo banánů
Třeba s postýlkama (normální dětskou a takovou tou přístavnou k posteli) jsem měla kliku, že mi je kamarádky pujčily, to ušetřilo jednak dost peněz, jednak starosti, co pak s tím…
Gratuluji a držím palce, ať je vše v pořádku. Já měla tuto knížku a pak trochu internet. Neboj, vše zvládneš!
Co se týká výbavy, tak klid, je to hodně o marketingu. Nemusíš kupovat všechno, co vidíš, dají se sehnat i krásné věci z druhé ruky, třeba z fb skupiny maminek v Tvém bydlišti.
Vývoj děťátka, manipulace - Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem (Kačírková)
O spaní - > S láskou o dětskému spánku (Tinková)
Kojení - příručka Laktační ligy
Příkrmy - blog nutrimamma.cz
@JancaS84 píše:
Ehhm třeba tady na emiminu v encyklopedii
Výbava nemusí být nová, seženeš pěkný věci i z druhé ruky za pěkné ceny. A to jako, že dítě něco stojí jsi zjistila teď?
S tím, že ti na rodicaku poklesne příjem doufám počítáš a mate dostatečnou rezervu.
Jinak ti ještě doporučuji moc nestudoval a používat u toho hlavně hlavu. Plno článku na netu můžou být nesmysly.
Děkuji za doporučení.
Co se týče peněz a rezervy, nebojte. Máme jich dost. ![]()
@Anna_epipi píše:
Přidej se do skupinky podle datumu porodu a příště radim šetřit jeste před dítětem. Obzvlášť pokud jste se nejakou dobu snažili tak byl čas to promyslet. Takze teď sehnat věci z druhé ruky, doporučuji Vinted nebo nějaké zero waste na FB dle města. Jinak nepanikarit a nakupovat (v tvém případě shánět) až v 2 trimestru. Do té doby můžeš šetřit.
Děkuji za názor. O peníze nejde, máme jich dost.
Jen jsem byla překvapená cenama…
Všem které mě tu kritizují ohledně peněz - nebojte, MÁME NAŠETŘENÉ! Chtěla jsem se zeptat spíš na doporučení, nějaké knihy se souhrnnými informacemi.
Poznámka o cenách výbavy byla jen takový dodatek a jak vidím, tak jsem si ho měla odpustit. Vidím, že některé z vás si vzali z toho jen to, že jsem nezodpovědná a nemáme peníze… Tak vás jen uklidním máme - máma vlastní dům bez hypa, oba máme dobré platy a našetřeno i na výbavu i to, abych nemusela spěchat do práce.