Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jsme manželé už za chvíli 7 let. O děti se snažíme už více jak 5 let a poslední rok a půl v CAru zatím bez výsledně. Nemám totiž chuť ani odvahu jít na IVF.Taky mě bylo řečeno ,že bych musela být na PN bez vycházek a to je na mě už moc. Jednou jsem byla po úraze doma bez vycházek 3 měsíce nedalo se to vydržet prostě hrůza.
Nejhorší ,je že jsem viděla celý rok babí jak bojovala s rakovinou jak vypadal a vše kolem i jak umírala hodně moc tato osoba pro mě znamenala.
Manža by šel rád , je totiž naschválník ho by nic nebolelo měl by pořád stejně volný čas pro ně ho to totiž nic neobnáší. Já už za ten rok a půl nemám sílu jsem unavená. Chodím na směny a mám vždy mezi směnami volno jen den a půl a to vždy musím někam k lékaři tak kolikrát po noční nejdu spát abych byla první na řadě ,ale přesto se dostanu domů až po obědě a nejdu spát protože bych zase neusla v noci. Odpo je mi pěkněšoufl. Já má taky pocit ,že na to nebudou ani peníze příští rok se mění fixace hypotéky tak ji chceme trošku snížit. Manža nemá jistou práci během 10 měsíců mají u nich propouštět 1400 lidí.Já si blahově myslela ,že už budu mít doma dítě a budu opět nastupovat do práce a hlavně budu šťstná.
Mám už druhý den smutnou náladu ,ze všeho. Pláču a závidím. Segra chtěla moc miminko a hned se topodařilo a já když chtěla moc a moc mimčo tak manža nechtěl jeho slova zněla dej pokoj a neotravuj já je nechci a to bylo celý rok po svatbě .Mám pocit ,že se už tehdá ve mě něco hrozně moc zlomilo a možná nějak podvědomě ho sním už nechci . Kdo ví.
Taky přemýšlím zda bych si neměla zajít za nějakým psychologem do Caru za ním se mi moc nechce neboť nebude držet povinost mlčenlivosti.
Takze ceho se bojis? ze budes doma? a v tehotenstvi by ti to nevadilo? ja mam tehotenstvi takova, ze proste doma byt musim, je mi zle, zvracim a jsem rada, ze jsem doma…
pises, ze nemas chut na ivf, CHUT? tomu moc nerozumim, ja proste chtela dite a bylo, udelala bych cokoli, aby se to povedlo..
asi si musis ujasnit, jestli dite chces
jinak si nemysli, s detma jsou taky porad nervy
Já jsem byla schopna pro děti udělat první poslední když jsem je horzně moc chtěla ,ale manža je nechtěl.Bojím se rakoviny a to dost. ,všechny ženské měly rakovinu dělohy. To ,že nebudu moci jít ven z bytu a užít si trochu ticha když nebudu mít vycházky . Propadne mi registrace kvůli práci protože nebudu moci sbírat body 40 bodů za 6 let ,ale jen vybrané semináře .
Ono totiž ženskou po čase když se to nedaří tak už nemá sílu dělat to či ono když se ti chlap směje ,že si to uměl dobře zařídit ,že on je neplodný a ty to musíš všechno absolvovat.Nepřidá ti na pero je to drahé apod.
No jak dlouho jste se snažili vy než Vám to vyšlo ?
Jeho rodina stále do nás ryje kdy budou děti a pod. on jim to nedokáže říci ,že je chyba v něm stále to nechá házet na mě a pod. Naše rodina je v poho chápe to strejda měl podobný probélm a nikdo se na nic neptá je pohoda.
Já sice odmítala IVF, ale z trochu jiných důvodů než ty, tak ti totrošku poupravím ![]()
Vůbec nemusíš být na neschopence, od nás z deníčku jsou holky, které i během IVF chodily práce, jedna dokonce skoro do porodu. Záleží jen na tobě, jestli do práce ani nebo ne. Když píšeš, že pracuješ na směny, tak to bude asi náročnější práce, ale risknout to můžeš i tak a nebo si vzít PN jen na těch 14dní po ET.
A taky si myslím, že jakýkoliv psycholog je vázán mlčenlivostí. Taky jedna od nás z deníčku zkusila psychologa od CARu a pomohlo jí to. Přece jen tenhle psycholog je specializován na neplodnost. Vím o zkušenosti jedné snažilky, které psycholog radil, aby si koupila dupačky a intenzivně si představovala miminko, ale jinak na to samozřejmě nemá myslet, říkala, že jí sezení rozkoplo ještě víc než byla předtím.
Hele za neplodnost si nikdo nemůže /teda pokud nepodstoupil vasektomii
/, tak si hlavně nevyčítej, že sis to mohla způsobit tím, že manžel dítě nechtěl. Každá z těch, co znám si prošla fází pochybování, jestli TO vůbec chce, jestli má cenu za TO bojovat, jestli má vůbec nárok být máma. Depka z menstruace či nově oznámeného těhotenství /u mě nejčastěji z promeškané ovulace/ přejde a jede se dál. ![]()
Kde najít odvahu??
jsem hroznej bolestín a do IVF jsem šla s tím, že já jsem po gyn. stránce zcela zdravá, ale problém na straně partnera a nesnáším injekce a představa krátké narkozy, pod kterou mi budou odebírat vajíčka mě děsila…ale ta touha po mimču byla přeci jen silnější…a pak! ta věta, kterou jsem slyšela po více jak pěti letech od sestřičky z CARu v telefonu…ta SAKRA STÁLA ZA TO!! slyšet totiž něco tak pro mě neskutečnýho…„paní XXX, jste těhotná!!!“ v tu chvíli jsem si říkala, že bych do sebe nechala napíchat těch injekcí třeba ještě tisíc…za ten pocit to prostě stálo…a zas taková hrůza to není…
já dokonce dojížděla kvůli IVF do CARu 120km tam a 120km zpátky…dalo se to s prací skloubit!
jinak psycholog není špatnej nápad - jen najít toho správného je docela umění… ![]()
tak vzhůru do boje!!
takze neplodny je tvuj partner? takze byste meli sperma od darce?
proc se bat rakoviny, kdyz budes chodit na pravidelne prohlidky, ja uz nemam rodice, tata umrel na leukemii v 45, mama na rak v 60, kdybych se mela bat, tak neziju
uprimne, pristup tveho pritele je zvlastni, rozmyslela bych si , jestli to dite mit s nim, mozna je problem on a ne tvoje psychika, kdyz te nepodpori, tak to stoji za kulovy a zvlast, dkyz nefinancuje nebo nespolufinancuje lecbu
A kdo ti říkal, že nebudeš mít vycházky? Mně je dr.na rizikovém normálně napsal a většina holek od nás z Psychiky je měla taky a to měly i zdr.problém. Vlastně vím o jediné, které obvodní gyndr.odmítl napsat vycházky, tak ho změnila. Sice po vycházkách nelítala, ale jsou věci,které člověk musí vyřídit i se zdr. problémem.
Myslím, že se bojíš spojitosti mezi stimulací a rakovinou, ale to si myslím není prokázané. Tohle teď hodně medializovala Anna K., ale ta má taky rakovinu v rodině a její příbuzné - tuším sestra i matka nestimulovaly a stejně jí měly. Asi vysoké dávky hormonů nejsou nic zdravého, ale to antikoncepce taky ne a i spoustu jiných věcí.
já jsem na nemocenské od začátku a mám neomezené vycházky…jezdím klidně na návštěvu k rodičům 180km od domova…ale na rizikovým jsem jen díky tomu, že čekám jednovaječný dvojčata, jinak jsem při IVF i po IVF chodila do práce a chodila bych furt, kdyby to nebyly jednovajky…
ahoj, já jsem taky na PN, mam rizikové těhu po IVF a vycházky mam, sice omezené, asi 4 hodiny denně, ale mam je a navíc mi dr. říkal, že když mi bude dobře,že můžu i vycházky protáhnout, na těhotný KO většinou nechodí a kdyby něco, můj dr. by mi napsal, že jsem u něho byla…
Jinak strach z rakoviny taky chápu, ale pokud bys byla pod pravidelnou kontrolou a zkusila třeba IVF s min. stimulací, kde jsou ty dávky léků menší, tak by to také bylo řešení…, každopádně bych do toho šla, mohla bys toho jednou litovat, život bez dětí je podle mě smutný a měly bychom udělat maximum pro to, abychom je měly, ikdyž nám to příroda tak ztížila
Mondull: ty čekáš jednovajky? pání, tos měla teda megakvalitní embryjko, když se takhle rozdělilo, to je krásné.. a jaké máš těhu, všechno ok?
MR - díky za optání - měla jsem 10 embryí a embryolog říkal, že jsou všechna kvality AA, takže prý ta nejlepší kvalita - zůčastnila jsem se studie, kde potřebovali v podstatě zdravé ženy (problém na straně muže nebo idiopatická sterilita), měla jsem minimální stimulaci, která právě má zajistit míň vajíček, ale kvalitnějších…a chtěli vyloučit v téhle studii vícečetný těhotněnství, tak jsem dostala jen jedno embryo…ale rozdělilo se
trochu jsem jim tu studii narušila. jinak celý těhotenství zatím OK - na to, ž mě všichni strašili, že jsem prcek a že to neudržím - tak po celou dobu žádný problémy, ještě teď hrdlo prý dlouhý a pevný a holky i když mají jednu placentu, tak rostou stejnoměrně…takže snad těch 5 týdnů ještě doklepeme v pořádku!
ale mám skvělou péči…jsem hlídaná fakt fest!
ahoj,
cele tehotenstvi jsem byla na PN, mela jsem vychazky 2 h odpoledne, 2 dopoledne. kdyz mi povolili uz cviceni tak jsem na to cviceni pro tehulky chodila ikdyz bylo v jinou dobu. lekar mi ho doporucil. zalezi na gyn Dr. jake ti da vychazky …
pokud ti da zamestnavatel moznost pracovat podle tvych sil, upravi ti treba smeny, presune na jinou praci, proc nepracovat? co ja bych za to dala ![]()
podle me je psycholog zavazan mlcenlivosti. ja v CARu musela podepsat ze souhlasim aby se muj muz mohl informovat na muj zdravotni stav a opacne. psycholog musi tez respektovat tvoje soukromi.
jak pisou holky, ani se nedivim ze ty ne a ne otehotnet, jednani tveho muze mi prijde podivne …
kazdopadne drzim palce at to dopadne jak ma, tve pocity naprosto chapu. take jsem plna obav a otazniku … ![]()
Monduel ja mela jit na tu studii v iscaru, pak jsem chtela zkusit IVF driv, musela bych asi 4 mesice cekat
A ještě mě tak napadá a co nativ? Nezkoušeli jste? Sice šance menší, ale zase je to bez stimulace jen s Clostilbegytem.