Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj zdravím všechny a potřebovala bych poradít dneska při číštění zoubků u meho syna jsem našla v pusince 2 zkažene mlečne zoubky a ti kazi se mi zdaji dost velke nic ho neboli zatím se nestžuje ma 5 let mužete mi někdo poradít co se stím da dělat vím že budu muset jit k zubařce ale chtěla jsem se zeptat vrtají se u tak malich dětí mlečne zoubky děkuji moc ![]()
většinou je nevrtají ,protože by u toho to dítě museli uspat a k tomu už musí být pádný důvod
Mě coby dítěti kaz v mléčném zubu vrtali. Byla jsem ovšem starší a už jsem si to nechala vysvětlit a držela. Mám na ten kaz památku na druhým zubu dodnes. Mám v něm jakoby díru, ale překrytou sklovinou a nezlobí.
Záleží na kterých zoubkách to má ![]()
Dceři doktorka zoubky vrtala i plombovala a nikdy nebyl problém. Měla zkažené zoubky ze sladkých čajů
A první zoubek ji vrtala, když měla asi 3 roky. Měla zkažené přední zoubky a na opravu plomb chodila každé 3 měsíce. Byla asi 5× a potom už se zoubky dál nekazily a vydržely až do teď kdy vypadly.
O tom, že by se dítě na vrtání mělo uspat slyším poprvé ![]()
Amilie, my před 14 dny absolvovali vrtání u obou synů- 3-letého a 5-ti letého. Mladší synek úplně v pohodě, ještě se chlubil, že má krásnou hvězdičku. Starší syn horší- on je citlivka, takže to dost špatně snášel…Ale z vlastní zkušenosti to chce hlavně dobrou zubařku, která umí s prckem navázat kontakt…my ji bohužel marně sháneli 2 roky- nikdo mu to nechtěl opravit, takže se mu mezitím kaz dost prohloubil…
Vypadalo to na narkózu, ale do toho se nám nechtělo
Nakonec všechno zvládnul bez narkoźy i bez sedace, jen díky skvělé doktorce ![]()
neříkám ,že by se mělo uspat .Ale pokud je chrup ve vážnem stavu ,že zásah potřebuje a dítě „nepodrží“ uspat se musí -samo je to ve výjímečných případech narkoza se nedává jen tak „z prdele“ každýmu dtěti z kazem. pokud je to něco menší co nedělá neplechu tak záleží na konkrétním zubaři jestli to řeší nebo neřeší.Násilím se zuby vrtají dost špatně a lepší zkaženej zub v puse než trauma ze zubaře na celej život.
Ahoj, malý má 5 roků a čtyři plombičky na stoličkách. Zubař mu to nevrtal klasickou vrtačkou, ale vyškrábal a následně zaplomboval, nato, že malému bylo při první návštěve 3 a pak 4roky, to bylo úplně v pohodě. Určitě doporučuji navštívit zubaře ať nemáte problémy s dalšími zoubky. Držím pěsti
Určitě nesdílím názor, že je lepší mít zkažený zub v pusině, trauma z toho mít určitě nebude.
Příspěvek upraven 02.09.10 v 18:32
Mě zubařka řekla, že se nevrtají. Řekla mi, že děti z toho vrtání pak mají tak ošklivé zážitky, které si pak nesou celý život a bojí se k zubaři.
Určitě bych zašla k zubařce ale pokud ho to nebolí tak to asi řešit nebude.
Amilie, taky bych to asi řešila podle toho, v jakém zoubku to je… Náši kluci to mají na stoličkách- a ty se prý mění až kolem 9. roku… takž my bychom 4 rok čekat nevydrželi… V předním zubu bych to neřešila, ty se mění brzy.
Malýmu se dost kazej zoubky, zubařka nevrtá, jen to jakoby vyškrábne takovou špachtličkou a začistí. Teda nesmí bejt kaz hlubokej. Ještě má zkažený přední, nevypadá to moc hezky i na pohled, ale spravovat je nechce, jednak malej vždycky dost vyvádí (ač s ním zachází pěkně a vypráví a tak…) a jednak prej by mu tím cosi narušila a mělo by to vliv i na druhý zuby.
vrtají se zoubky i malým dětem, mladší syn už „hvězdičku“ v pusince má a je na ní děsně pyšnej, taky jsem měla strach jestli bude spolupracovat, ale byl úplně zlatej. Někdy prostě děti překvapí i rodiče ![]()
Ahojik,
doporučila bych návštěvu zubaře a nechat spravit-tedy vyvrtat.S dcerama chodíme pravidelně po půl roce na preventyvky a zuby pokud je nemají v pořádku zubařka normálně spravuje.Čím dřív se začne s dětma chodit k zubaři pravidelně tím dřív si zvyknou a se zubaře nemají strach.Aspoň u nás to tak funguje.Jo a když mají kaz a bolí většinou hubuju,když si nechtějí čistit zuby tak to pak musí dr.opravovat to jim říkám.Mléčné zuby jsou základ,když se naučí starat se o ně už teď v malém věku,budou se o ně starat i v dalších letech.To co je naučíme teď zůročíme v pozdějším věku.
Ahoj, syn má taky vrtaný zoubek, čtyřku nahoře. Máme super zubařku, nebál se a držel a pořád mu říkali, že tam bude mít hvězdičku
. A vykládá to dodnes.
Takže k zubařce určitě jo ![]()
Náš Vojtulka má hodně špatné zoubky
Kazí se mu permanentně, první vrtání měl asi ve 2 letech (nedovedu si představit, že by mu ten kaz nevrtali - ty zuby bude přece potřebovat ještě minimálně do 6 let
). Vrtáno a plomboráno měl už 8×
(naposledy dnes 2 kazy, na které byl objednaný už od června). Ale nezdá se mi, že by měl ze zubyřky trauma, naopak, při každé další návštěvě to zvládá lépe a lépe
(navíc si pokaždé odnese nějakou pidi hračku za odvahu
)
Já bych teda se zubem určitě šla k zubaři.
Ahoj, synovi budou příští týden 4 roky a minulý týden jsme taky byli na vrtání
Má 2 plombičky, ale byl úplně zlatej!!! Ani nemukl. Ještě nás jeden čeká
Taky jsem si myslela, že se nevrtají, ale zubařka mi říkala, že musí, jinak by se mu tam vyžrala dírka až na kořeny…
Ale pokud máš dobrou dr. tak to bude v poho… Já vím, je to strašný, já se taky bála, co se bude dít. A můžu ti říct, že jsem měla větší starch než malej. I když vím, že vy jste mladší…