Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tejule píše:
No a do těch 7 m maj jakou aktivitu? Jasně, že nepoložím dítě na trdou zem, ale tu hrací deku položím na koberec, nebo ten molitanovej dětskej. To máte ty děti v těch lehátkách?
no ale na hrací dece nespí, tam si chvíli hraje - třeba 10 - 20 minut, za chvíli to miminko přestane bavit
Dávala jsem a stále dávám syna spát do jeho postýlky nebo do naší velké postele. Mám tam ticho a klid na spánek. Nepřipadá mi ani špatné dítě položit na koberec, když ho chceš mít na očích. U nás by to ale příliš nefungovalo, buď by ho každou chvíli kontroloval pes nebo by si z něj udělala pelíšek kočička a nevyspal by se. Ve vašem případě bych do rohu místnosti postavila kočárek, ve kterém může spát..
My jsme žádné lehátko nekupovali, obešli jsme se bez něj v pohodě. Kdyz byl malinky, byl u sebe v postýlce, v naší posteli, na gauči. V těch cca 3 měsících ho začala zajímat hrazdička, tam vydržel sám tak 15 minut. Když jsem potřebovala třeba umýt nádobí nebo se najíst, dala jsem ho na tu chvilku do autosedačky.
Dítě jsem měla v postýlce a nebo na gauči. Jakmile se začalo trošku hýbat, šlo na deku na zem.
@Tejule Proč se partnerovi nelíbí košík? My s chlapem naopak pojízdný košík považujeme za nejlepší věc, kterou jsme pro mimčo pořídili. Dá se s ním popojíždět kdekoliv po bytě, takže nemusíš nechávat mimčo bez dozoru, dá se v tom uspávat, když nic jiného nezabírá.
Dá se to vyřešit zapůjčením takové té postýlky co mají v porodnici (taková ta plastová na kolečkách). My jsme to měli u druhého (potřebovala jsem ho v malém bytě převážet, aby mě klid na spaní) asi na cca 3 měsíce. Pak se ustálil režim a dávala jsem ho spávat buď do postýlky nebo do kočárku na balkon.
Jinak pokud miminko nsepalo, tak buď na pohovce, v kočárku (vjela jsem s ním do bytu apřevážela po bytě dle potřeby) nebo v korbě od kočárku, později na zemi pod hrazdičkou nebo jsem ho nosila v nosítku. U babičky jsme měli v pokoji v podkroví normální postýlku a dole jsme měli cestovní, kterou jsem si vždycky přesunula (má kolečka) do obýváku nebo kuchyně dle potřeby.
Do 4 měsíců jsme měli z půjčovny půjčenou mimipostýlku (skleněný „nákupní vozík“) - stejnou jako v porodnici. Všem doporučuju. Na kolečkách, výškově nastavitelná, totéž i sklon. Vozila jsem si Teri po bytě dle potřeby, i na terasu. Půjčovné bylo 500kč/měs.
http://www.prvnipostylka.cz/cs/
Na noc měla samozřejmě klasickou dřevěnou v ložnici.
Přes den jsem občas dávala do vibračního houpátko-lehátka nebo v kuchyni do klasického lehátka. Na chvíli na zem na hrací deku apod.
https://www.google.cz/search?…:
Co říkate na todle?
Náhodou jsem teďka na to narazila a musím říct že mě to dost nadchlo ![]()
Neměla jste to některá?
Znám to, říká se tomu hnízdečka, dítě se prý v tom cítí dobře. Jenomže úplně stejně ti poslouží obyčejný péřový polštář. Já jsem si něo takového ušila do kočárku ze starého polštáře. Na léto, místo peřinky, aby nemusel být zabalený, ale ležel na peří.
Jo, chtěla jsem k tomu dodat, že je to určitě pro dítě fajn. Ale za tři měsíce zjistíš, že by se bez toho obešlo a že to vlastně byly vyhozené peníze.
Příspěvek upraven 05.06.17 v 18:33
@Tejule píše:
No a do těch 7 m maj jakou aktivitu? Jasně, že nepoložím dítě na trdou zem, ale tu hrací deku položím na koberec, nebo ten molitanovej dětskej. To máte ty děti v těch lehátkách?
Dítě bylo normálně od cca 2 měsíců, kdy vydrželo trochu koukat a hlavně začalo být konečně odložitelné, prostě na zemi na hrací dece nebo pěnových puzzle.
Chvilkově v lehátku do úplného lehu (to bylo takové mobilní odkládací stanoviště, když jem potřebovala, aby na mě koukalo třeba chvíli u vaření nebo při sprchování).
Když uslo nebo to vypadalo, že bude spát, šlo do postýlky.
Mala spavala doma od narozeni v postylce, venku kocarek. Nemela sem ani lehatko, nebo nositko, zadne choditko pozdeji apod. Od tety pujceny sportak co sel uplne do lehu, tam sem malou krmila a jak sama sedela, tak dostala tu drevenou zidlicku jidelni se stoleckem jako byvaly za nas. Hraci deku mela, ale hravala si chvili, nespavala tam. Trochu to chapu tak, ze miminko bude spavat na zemi
![]()
Ahoj. Asi do dvou měsíců jsem dávala malého spát do kolébky. Potom jsem ho dávala do postýlky, ze začátku se mu to moc nelíbilo, ale pak si zvykl. Teď je mu skoro 5 měsíců a dopoledne spí asi 20min, a to buď v kočárku nebo v cestovní postýlce v obýváku, pak po obědě ho dám do postýlky do ložnice, kde zatáhnu žaluzie i závěs, aby měl tmu a takto spí cca 2 hodiny, odpoledne ho zase dám do cestovní postýlky a večer jdeme do postýlky do ložnice. I když se vzteká, tak mu dám cucek a barevnou plínku, kterou si žmolí a tak usne. Občas se u toho vzteká, ale nechám ho a pak usne. Žádné hračky na spaní zatím nepotřebuje.