Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamči
Chtěla by jsem se zeptat kde spí vaše mimi přes den a jak uspáváte. Hlavně maminky se 7 měsíčním mimi.
Mi usínáme na hrací dece a je to s příšerným řevem. Postýlka je u nás katastrofa. Nejde jí usnout i když je příšerně utahaná, takže klidně prořve hodinu.
já malého přes den uspávala v kočárku, vždycky ho to udrncalo
Ahojda, mi máme tedy 8M, ale můj syn nikdy nebyl spáč. do třech měsíců vůbec nespal přes den, nyní je to tak že dám odpoledne příkrm a poté kojení a malého dám do postýlky a rovnou spinká.
já dávám holky do postýlek, jakmile začnou bejt protivný a pobrekávají, tak je tam dám, dám dudlu, pohladím a odcházím…někdy chvilku popláčou, ale většinou do 5-10minut usnou…v kočáru na prochajde usnou v podstatě hned…
jo a je jim 6,5 měsíce…
U nás v naší posteli se mnou ![]()
Nebyla jiná šance - ze svojí postýlky (kde tedy v noci v klidu a spokojeně spával) měl za bílýho dne panickou hrůzu a jen jsem ho tam ukládala, tak hysterák na celej barák.
Taky byl schopnej plakat klidně i hodinu a půl bez úspěchu.
Nechtěla jsem ho nechávat ležet na zemi nebo v lehátku, jídelní židličce apod. - prostě naležato a ne na zemi, takže prostě jsme si lehli, pak jsem ho obložila našema peřinama, aby se jen tak přepřekulil moc ke kraji a vedle v místnosti jsem potichoučku hltala emimino s nastraženýma ušima, až se začne budit, abych ho zastavila před skoky z postele. Někdo tu radil dát na kraj postele nebo na tu „záchrannou“ peřinu nějakou chrastící hračku (ideálně s rolničku), že to tě upozorní, že už se tam něco hejbe.
Záviděla jsem šíleně a ještě i teď občas závidím maminkám, který jednoduše položí dítě do postýlky a ono usne (dokonce i samo v místnosti) - to se u nás NIKDY nekonalo a moc jsme se o to snažili. Prostě dítě nespavec, závislák na společnosti a z vytrvalej kňoural.
Dneska, v 15m, spinká už jen 1× denně (teď
) a praktikujeme to tak, že jde do svojí postýlky (u nás v ložnici) a já si lehnu na naší postel a čtu si nebo vyprávim pohádku - sice to trvá dýl a musím ho asi tak 50× položit a důrazně připomenout, že „HAJÍ!“, ale nakonec usne i v tej postýlce a já pak potichu odejdu (nesmí mě vidět odcházet, jinak hysterák a neusne už vůbec).
Doufám, že další dítě mi tohleto vynahradí a bude fakt vzorně usínat samo v postýlce … takový maminky se fakt maj
První kluk do roka a půl výhradně v jezdícím kočáru za každého počasí a nedejbože aby člověk zastavil
Potom když začal chodit spát jen jednou,tak začal spinkat v postýlce.Druhý prcek spí kam ho položím,ale musí být fakt unavený.Ted je hezky,tak ho dávám na balkon do kočárku a hlavně nemusím s ním jezdit
![]()
Rampepurna píše:Záviděla jsem šíleně a ještě i teď občas závidím maminkám, který jednoduše položí dítě do postýlky a ono usne (dokonce i samo v místnosti) - to se u nás NIKDY nekonalo a moc jsme se o to snažili. Prostě dítě nespavec, závislák na společnosti a z vytrvalej kňoural.
tak u nás k tomu došlo v podstatě nechtěným „nasílím“ mám dvojčata a obě chovat najednou nešlo a když jim byly 2 měsíce, tak se mi blokly záda a k tomu rozbolely všechny klouby a šlachy na rukách, že jsem musela minimalizovat veškerej pohyb a námahu a když jsi doma sama a bolí Tě ruce tak, že nejsi schopná ani zapnout cvočky na bodýčku, tak chca nechca jsem musela nechat chuderky v postýlkách usnout…a od tý doby tak usínají v pohodě…někdy jsem uspávala houpáním v autosedačkách…dneska už fakt v postýlce samy v klidu za zavřenýma dveřma…
jsem to ale macecha… ![]()
V hlubokým kočárku na balkoně, i 3× denně. Vyvézt, podrndat až usne a odejít ![]()
Ahooooj Bertíku
!
Tak já mám taky 7m holčičku a přes den spí tak, že jí dám do postýlky, když je unavená (každý den přibližně stejný čas, od prvního probuzení vydrží vzhůru tak 2 - 2,5h), pustím její ukolíbavku a odejdu a většinou je hned jako špalek a chrní. Když je přetažená a nejde jí usnout, tak jí pustím vysavač
(je na něj zvyklá od malinka, ale poslední dobou ho už naštěstí moc nemusíme používat) a usne taky do pár minut.
V postýlce spí takhle delší dobu dopoledne, odpoledne jdeme ven a spí na procházce v kočárku. Nebo, když z nějakého důvodu nejdeme ven, nebo je unavená i později, po procházce a dalším hraní, tak stejný postup.
Je naučená usínat i večer tak, že jí položíme do postýlky, pohladíme, řekneme „dobrou noc“ a přitulí si žmouláčka a sama usíná. Naše přítomnost jí tam ruší.
Tak ať hezky spinkáte
…u nás Emma nikdy třeba na dece ještě neusnula, ale to je taky dobrý, když to dítě samo odhadne…malá potřebuje svůj rituál a pak chrníííí
.
Do roku spaly holky každé denní spaní v kočáru. Když byl mráz, měla jsem je v předsíni. Usnuly skoro hned. Malej taky spával v kočárku, ten byl teda jako první dítě i chován, takže jsem pochovala v zavinovačce (cca 10 min), usnul, a dala jsem ho do postýlky, od 9 měs. jsem nechovala, usnul sám, jen jsem podržela za ruku.
V tomhle věku jenom v kočárku, v postýlce nebo jinde ani omylem. Ale nepotřebovala jsem drncání, položila jsem, zahoupala a šla pryč. Spával venku, ale horší bylo, když byl nemocnej, to jsme museli pracně kočár stěhovat do ložnice ![]()
tak když byl maličký tak v obýváku.. v postýlce.. a asi od půl roku začal spávat v postýlce v ložnici.. naučil se, prostě položit do postýlky dát dudlíka.. svýho mucánka.. a usnul sám!
jen teď máme potíže.. ve dvou letech má zlozvyk pořád chtít v noci 1× mlíko… musím ho to odnaučit..
![]()
Střídám kočár, co mám doma s postýlkou. A v postýlce přes den usne bez řečí a už dvakrát mi tam vytuhla na dvě hodiny. Zato večer už postýlka není tak super. V kočáře uspávám houpáním, v postýlce jsem ještě uspat nestačila, usnula sama. ![]()