Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já to cítila kolem pupíku a tenkrát jako prvorodička jsem si myslela, že se miminko otáčí a nahrbilo se. Ještě jsem se tomu smála. No a pak jsem zjistila, že mi tvrdlo břicho
Teď už to vím ![]()
Ahoj já sem v 39 tt a břicho mi tvrdne cca každých 5 minut… A je to okolo pupíku a nad pupkem
Špatně se mi u toho dýchá a občas mi to jde i do zad… Dole to cítit nemusíš, protože neblíž pod kůží máš dělohu právě kolem pupku a nad ním. Dole je usazená v pánvi ![]()
Já žádný tvrdnutí nikdy necítila. Takže upřímně, vůbec netuším, jak se to projevuje.
Ja to mam taky docela problem poznat, jednak mam spek a jednak mi to teda prislo spis dole ![]()
@Sisi90 píše:
Ahoj já sem v 39 tt a břicho mi tvrdne cca každých 5 minut… A je to okolo pupíku a nad pupkemŠpatně se mi u toho dýchá a občas mi to jde i do zad… Dole to cítit nemusíš, protože neblíž pod kůží máš dělohu právě kolem pupku a nad ním. Dole je usazená v pánvi
no to zní logicky
to mě vubec nenapadlo
. mě jen napdlo že dole mám ten špek a ten se nestaahuje ![]()
No a ještě se tak pěkně hloupě zeptám u poslíčku by mělo břicho take tvrdnout? zakl.
A proč to vlastně řešíte?
Tedy ne, že by mě tyto typy diskuzí nebavily, ale prostě - dokud nemám v těhotenství křeče v břiše, není co řešit.
Poslíčky jsem taky neměla, prostě jednoho krásného večera jsem se už nevyspala - tak jsem se naložila do vany s horkou vodou v domění, že tahle bolest je už konečná (ha ha ha), no a ve čtyři ráno jsem vzbudila miláčka a jeli jsme do nemocnice, kde jsem pak ještě dva dny čekala na porod ![]()
Není kam spěchat, první porod fakt nikdo neprošvihne ![]()
… no, proč to třeba řešíme… protože to fakt není sranda poznat. Jsem podruhé těhotná, první porod jsem nepoznala, zvlášť když mi v porodnici řekli, že nerodím, že to jsou poslíci (za pár hodin praskla voda a bylo jasno). Teď mi doktor při vyšetření ve 30. tt říkal, proč jsem neřekla, že mi tvrdne břicho, když ho mám jak kámen… no, neřekla, protože to prostě nepoznám…
Takže zakladatelku zcela chápu. A kde tvrdne??? Když to poznám, mám pocit, že od pupku dolů, ale jsem v 30. tt, takže nad pupkem toho ještě moc nemám.
Ja jsem si teda taky nevsimla, ze by mi nejak tvrdlo bricho. A ani me nenapadlo to nejak zkoumat. Pro me byly ukazately odchazeni hlenove zatky asi tyden pred porodem, zacinajici slabounke kontrakce (myslela jsem, ze poslicci) dva dny pred porodem a praskla plodova voda asi 8 hodin nez se malej narodil.
Bříško může tvrdnout jen nahoře, nebo jen dole, při porodu je pak nejlepší, když tvrdne celé, prý je to rychlejší - alespoň tak mi to říkala při porodu PA, že mi prý „krásně“ tvrdne celé bříško, jsem ze sebe jen vysoukala, že nevím, co je na tom krásného
Jinak předtím mi tvrdla většinou taky jen část ![]()
@Amber_1977 Myslím,že to holky řeší proto, že pokud ti bříško tvrdne třeba ve 20tt, není to moc dobré, protože jsou to vlastně stahy dělohy a může se rozjet poroc, což je v těchto týdnech…hodně zlé ![]()
Mě tvrdne všude, úplně celý, od 18.tt, no teď o víkendu jsem po dietní chybě se zvracením a průjmem a tvrdnutím břicha skončila v porodnici u rodičů (byli jsme tam naposledy před porodem), nic jsem neudržela a fakt už nedokázala poznat, jestli se třeba neotvírám… no malá je OK, zatím držím, dali mě dokupy infuzema, a dneska už mi zase „břicho jenom tvrdne“, na to už jsem zvyklá, je fakt celý jak šutr… ale povolí a nějak zvlášť moc to nebolí…
je fakt, že mi tvrdlo i v prvním těhotenství, taky nějak od 21.tt, až do konce…
Ale porod jsem teda poznala
, to bolelo jinak a hlavně jsem měla křížové bolesti - to byla chuťovka…
Mně teda bříško tvrdlo od pupíku dolů a bylo mi to sakra nepříjemné, hlavně když mi tvrdlo ve 24tt ![]()
Ahoj toto tema je tu neskutečně mnoho, dala jsem si ten čas a přečetla snad vše, ale ani jeden dotaz nepopisoval muj problém.
Kde cítíte když vám tvrdne břicho? Já mám bříško docela dost často tvrdé, ale od pupíku nahoru dole je to rosol. pokud to mají být stahy dělohy měla bych to cítit spíše dole? mám pocit, že to tam cítit nemohu mám tam dost velkej špek. Jinak jsem 36tt a magnesko už neberu.