Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě tvrdne všude, úplně celý, od 18.tt, no teď o víkendu jsem po dietní chybě se zvracením a průjmem a tvrdnutím břicha skončila v porodnici u rodičů (byli jsme tam naposledy před porodem), nic jsem neudržela a fakt už nedokázala poznat, jestli se třeba neotvírám… no malá je OK, zatím držím, dali mě dokupy infuzema, a dneska už mi zase „břicho jenom tvrdne“, na to už jsem zvyklá, je fakt celý jak šutr… ale povolí a nějak zvlášť moc to nebolí…
je fakt, že mi tvrdlo i v prvním těhotenství, taky nějak od 21.tt, až do konce…
Ale porod jsem teda poznala
, to bolelo jinak a hlavně jsem měla křížové bolesti - to byla chuťovka…
Mně teda bříško tvrdlo od pupíku dolů a bylo mi to sakra nepříjemné, hlavně když mi tvrdlo ve 24tt ![]()
Tvrdnutí břicha je poměrně nepříjemná věc a může bejt i dost bolestivá. Pokud je do 35 tt, tak může bejt i nebezpečná pro dítě, proto se nasazuje magnésko, aby ty stahy povolily. A od 36 tt už se to neřeší, protože dítě je „donošené“ a už se může narodit… Pro někoho to může být prkotina, ale známá taky nepoznala, že jí tvrdne břicho a jednou v noci se jí rozjel porod ve 25 tt. Mimi to nepřežilo a ještě dostala v nemocnici sprda, že když jí tvrdlo břicho, tak to měla řešit… Ale jak to mohla řešit, když to nepoznala ![]()
Zakl.
no já prostě řeším vše. asi se nudím ale to snad brzy skončí
podle počtu diskuzí na toto téma si nemyslím, že by to byla prkotina, která nikoho nezajímá.
jelikož jsem již 36tt tak to neřeším ale zajímalo mě jak to cítí ostatní a zda i přez ten špek dole to břicho ztvrdne.
@Petrajan píše:
Já to cítila kolem pupíku a tenkrát jako prvorodička jsem si myslela, že se miminko otáčí a nahrbilo se. Ještě jsem se tomu smála. No a pak jsem zjistila, že mi tvrdlo břichoTeď už to vím
Ajee, to jsem si taky myslela, do teď. Takže to je tvrdnutí břicha? Ach jo. No nemám to teda často ale přece jen ![]()
@panenka87 píše:
Ajee, to jsem si taky myslela, do teď. Takže to je tvrdnutí břicha? Ach jo. No nemám to teda často ale přece jen
No ono je rozdíl, když děloha tvrdne když je miminko malé, a když je velké a „boulí“ se uvnitř… mě (36.tt) když ztvrdne, tak celé a když si osahám dělohu po břiše, je tvrdá všude a navíc se mi většinou chce čurat i když mám prázdný močák… no a když se boulí, tak je to tvrdé většinou na jedné straně, ale záleží kde a jakým způsobem to prcek provozuje…
@veveruskaa No já si někdy tak ležím a nejednou cítím to nepříjemné tvrdnutí a koukám na bříško a jedna jeho polovina je vyvýšená a taková tuhá. Tak jsem jsem si myslela, že to je mimi. Ale jak čtu, tak asi ne ![]()
Ahoj, mě trvdne břicho hodně často, mockrát za den. A je to jak kdy. Někdy ztvrdne dole, ale vetšinou na bocích, udělají se mi tam takové hrboly a hodně to táhne. Za chvilku to povolí a prcek se zase normálně hýbe. Ptala jsem se na to doktora a ten řekl, že je všechno v pořádku, jen že mám být co nejvíc v klidu.
@panenka87 píše:
@veveruskaa No já si někdy tak ležím a nejednou cítím to nepříjemné tvrdnutí a koukám na bříško a jedna jeho polovina je vyvýšená a taková tuhá. Tak jsem jsem si myslela, že to je mimi. Ale jak čtu, tak asi ne
jasnwě, ale ve 21.tt je děloha ještě relativně malá, takže může být jen na polovině břicha, i když ti ztvrdne celá, jako u takového malého mimina - cca 400g to fakt ještě nepoznáš, jestli se boulí a tvrdne jen tam kde se boulí, nebo celá děloha
, proto se dává magnézko, takže klid, polohu příjemnou pro tebe a event. magnézko ![]()
@panenka87 presne to taky resim jak to poznam a mam to taky tak ze jsem myslela ze se bouli mimi, takze me trvdne bricho. aha ![]()
@veveruskaa píše:
jasnwě, ale ve 21.tt je děloha ještě relativně malá, takže může být jen na polovině břicha, i když ti ztvrdne celá, jako u takového malého mimina - cca 400g to fakt ještě nepoznáš, jestli se boulí a tvrdne jen tam kde se boulí, nebo celá děloha, proto se dává magnézko, takže klid, polohu příjemnou pro tebe a event. magnézko
však jsem tam měla hrbolek jen na jedné polovině ![]()
No ale jinak nemám to ještě tak hrozný, asi jak některé holky, tak si ještě nemůžu stěžovat:)
No k tomu tvrdnuti, ono to byva taky dost casto uplne normalni a neni treba se hned ladovat magneziem a nikoho to neohrozuje. Rika se tak do deseti tvrdnuti za den je norma, pak bych to uz nejak resila, nebo kdyz znicehoz nic zacne bricho tvrnout nejak moc - nekdy to je treba ze zacpy, me se tak ohlasil zanet mocaku.